ua en ru

Питання щодо боргу "Нафтогазу" буде вирішено 4 листопада, - Ставицький

Питання щодо боргу НАК "Нафтогаз України" буде вирішено в понеділок, 4 листопада 2013 р. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Эдуард Ставицький.

Питання щодо боргу НАК "Нафтогаз України" буде вирішено в понеділок, 4 листопада 2013 р. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Эдуард Ставицький (на фото), передає "5 канал".

"Питання практично вирішене. У понеділок ви про це дізнаєтеся", - заявив Ставицький.

Нагадаємо, вчора був опублікований закон, згідно з яким "Нафтогаз" звільняється від зобов'язань надавати майнове або інше забезпечення виконання обов'язків за наданими у 2013 р. держгарантіями і вносити плату за надання таких держгарантій.

Як заявив Ставицький напередодні в Москві, Україна зможе заплатити за російський газ без додаткових запозичень і сподівається вирішити суперечки з Росією найближчим часом. Зокрема, Україна не планує залучати кредити для оплати боргів за російський газ: "Ми завжди платимо за свій рахунок. За чий рахунок ще можна платити? Є прислів'я: беруть чужі, віддають свої... Ми завжди розраховуємося своїми грошима, а точніше - господарюючий суб'єкт "Нафтогаз" розраховується грошима, які є в цієї компанії".

Раніше повідомлялося, що високопосадовці із країн Євросоюзу ведуть активні переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про можливість надати Україні кредит за програмою stand-by, якщо вона потрапить під економічний тиск з боку РФ.

Точно не ясно, скільки грошей Україна має заплатити "Газпрому", але банкіри та керуючі активами, знайомі із проблемною фінансовою ситуацією, вважають, що може виявитися необхідним кредит від 10 млрд дол. до 15 млрд дол.

Раніше цього тижня Росія заявила, що Україна, яка значною мірою спирається на постачання російського газу, ще не сплатила 882 млн дол. за серпень, зажадавши термінового платежу. Як відомо, в "Газпромі" роздумують над питанням про переведення України за прострочення платежів на 100%-у передоплату поставок газу.

У той же час віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко попередив, що Україна може переглянути умови транзиту російського газу через свою територію. За його словами, у разі продовження тиску "Газпрому", влада може "перестати страхувати транзитні поставки російського газу".

"Якщо брати суто партнерські відносини з російськими колегами, то ми завжди страхували їх у пікові періоди, коли було важливо зберегти транзит газу до Європи. І "Газпром" за рахунок нашої підтримки виконував свої контрактні зобов'язання", - цитує Бойка телеканал "24". За його словами, в такій ситуації Україні залишається діяти методами Росії.

"Якщо буде такий формальний підхід з боку російських колег, ми залишаємо за собою право таким же чином використовувати контракт тільки на закупівлю, і вся повнота відповідальності за транзит газу до Європи з боку російського "Газпрому" буде покладено лише на них. Ми вже їм плече своє не підставимо, тому що, якщо формальний підхід з їхнього боку, такий же формальний підхід буде і з нашого боку також", - резюмував віце-прем'єр.

Як повідомляло сьогодні "Дзеркало тижня. Україна", Президент Віктор Янукович погодився на часткове підвищення тарифів на газ для населення в обмін на продовження переговорів з МВФ про продовження програми кредитування.

Зазначимо, що Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, але досі вони не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану і Туркменістану.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що наступного року Україна закупить не більше 18 млрд куб. м російського газу.