ua en ru

Україна розрахується з "Газпромом"за серпень протягом двох днів, - Ставицький

Україна розраховує вирішити питання з оплатою російського газу сьогодні-завтра. Про це повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Україна розраховує вирішити питання з оплатою російського газу сьогодні-завтра. Про це повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький (на фото), передає радіо "Свобода".

За його словами, на даний час у Москві для проведення переговорів перебуває українська делегація на чолі з головою правління "Нафтогазу" Євгеном Бакуліним.

"Ми завжди розраховувалися і розрахуємося на цей раз із нашими партнерами. Ми ніколи не були нікому винні. Бувають, звичайно, неув'язки, бувають питання щодо термінів, пов'язані із загальноєвропейською кризою. Тому і є невеликі затримки за платежами", - сказав Ставицький.

Нагадаємо, вчора голова правління "Газпрому" Олексій Міллер повідомляв, що Україна не оплатила постачання газу за серпень 2013 р., заборгувавши 882 млн. За його словами, "Газпром" останнім часом неодноразово йшов назустріч у питаннях виконання умов газового контракту, а щоб НАК "Нафтогаз України" міг своєчасно і в повній мірі забезпечити платежі за поставлений газ,"Газпром" пішов на передоплату транзиту - авансировал транзит газу по території України і на даний момент він вже оплачений до січня 2015 р.


Украина надеется договориться с Россией об оплате августовского долга за газ

Крім того, також вчора прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що вважає можливим перехід на авансові платежі за газ з Україною, у разі несплати нею боргу розміром в 882 млн дол. Медведєв вважає критичними проблеми України з оплатою російського газу.

При цьому джерело з Міністерства енергетики та вугільної промисловості України повідомило, що у разі введення "Газпромом" передплати за постачання газу, НАК "Нафтогаз України" буде змушений ввести її для теплопостачальних компаній.

Джерело в Міненерго розповіло, що проблеми з оплатою газу пов'язані із заборгованістю теплопостачальних компаній перед "Нафтогазом", яка зараз становить 2,1 млрд дол. При цьому більше половини суми (1,27 млрд дол) є обов'язком уряду перед ТКЕ в рамках субсидування тарифів на тепло. За словами джерела, якщо "Газпром" введе передоплату, українська монополія буде змушена перейти на аналогічний режим роботи і з ТКЕ. Ситуація ускладнюється тим, що минулого тижня Рада дозволила Кабміну субсидувати тарифи на тепло і водопостачання векселями. В ТКЕ вже заявили, що мають намір використовувати ці векселі для погашення заборгованості перед "Нафтогазом", що погіршить і без того непросте становище газової компанії.