ua en ru

Україна може сплатити за газ і без додаткових запозичень, - Ставицький

Україна зможе заплатити за російський газ без додаткових запозичень та сподівається розв'язати суперечки з Росією найближчим часом. Про це заявив 1 листопада агентству Reuters український міністр енергетики Едуард Ставицький.

"Який кредит? Я про це вперше чую від вас - ви добре поінформовані. Ми завжди оплачуємо рахунки власними силами, а не за рахунок запозичень", - сказав Ставицький у кулуарах зустрічі в передмісті Москви.

Ставицький підтвердив, що розбіжності можуть бути усунені найближчим часом.

"Ми сподіваємося знайти спільну мову в найближчому майбутньому, немає сумнівів, може бути, навіть сьогодні", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що високопоставлені офіційні особи з країн Європейського Союзу заявили про переговори з Міжнародним валютним фондом про можливість надати Україні кредит за програмою стейнд-бай, якщо вона потрапить під економічний тиск з боку Росії.

Точно не ясно, скільки грошей Україна повинна заплатити, але банкіри і керуючі активами знайомі з проблемною фінансовою ситуацією, вважають, що може виявитися необхідним кредит від 10 млрд долл. до 15 млрд долл.

Раніше на цьому тижні Росія заявила, що Україна, яка значною мірою спирається на поставки російського газу, ще не сплатила 882 млн долл. за серпень і вимагає термінового платежу.