ua en ru

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Парламент підтримав введення воєнного стану в деяких областях України

Голосування про введення воєнного стану в Україні відбулося. Рада підтримала указ президента, в який були внесені деякі правки - військовий стан вводиться в областях, які межують з РФ - Вінницькій, Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Харсонской і Одеської області, термін скорочений до 30 днів.

Нагадаємо, що раніше Петро Порошенко під час свого звернення запропонував скоротити термін дії воєнного стану в Україні з 60 до 30 днів. Це, за його словами, дозволить розпочати виборчу компанію як і планувалося 30 грудня і провести вибори 31 березня 2019 року.

Онлайн-трансляція екстреного засідання - в матеріалі РБК-Україна.

21:33 Рада підтримала введення воєнного стану в прикордонних з Росією областях на 30 днів. 276 нардепів проголосували "за".

21:30 Рада переходить до голосування за введення воєнного стану з тими правками, які вніс президент.

21:28 Порошенко каже, що вніс у Раду новий проект указу, де дія воєнного стану скорочується до 30 днів і поширюється тільки на ті області, які знаходяться на кордоні з РФ. Це Вінницька, Луганська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Харсонская і Одеська області.

21:21 За трибуну Ради вийшов Петро Порошенко.

Позачергове пленарне засідання ВР

Опубліковано Петром Порошенком Понеділок, 26 листопад 2018 р.

21:19 Гройсман каже, що не бачить зараз жодних причин для економічної кризи в Україні.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

21:12 Зараз буде виступати прем'єр Володимир Гройсман, а після нього - Петро Порошенко.

20:57 Трохи фото виступів глав і представників фракцій парламенту

20:27 Виступи закінчені, Рада переходить до обговорення. Зараз по черзі виступатимуть глави фракцій, а потім нардепи.

20:08 Виступає голова Генштабу Віктор Муженко.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

20:05 Тетерук задав питання про транш МВФ. Клімкін відповів, що в сьогоднішній редакції указ не може перешкоджати нам співпрацювати з міжнародними організаціями.

19:58 За словами Клімкіна, за законами морського права наші моряки є військовополоненими.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

19:54 З трибуни парламенту виступає глава МЗС Павло Клімкін. Він зачитує всі порушення, які Росія зробила по відношенню до України вчора в Азовському морі. Він підкреслює, що Росія порушила суверенітет України, а також вільне морське право в нейтральних водах.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

19:43 Голова РНБО говорить про те, що президент запропонував скоротити час дії воєнного стану з 60 до 30 днів. На час його дії можуть бути обмежені конституційні свободи громадян України відповідно до Конституції.

За його словами, президент не планує використовувати цю норму, але на випадок агресії Росії ми повинні мати таку норму.

Облради повинні створити спеціальні органи, які будуть сприяти військовому командуванню виконувати їх завдання.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

19:40 Після довгої перерви нарешті почалося засідання парламенту. З доповіддю виступає Олександр Турчинов.

18:47 Як повідомив в коментарі РБК-Україна нардеп Андрій Тетерук, парламент може внести зміни в указ і винести його на голосування сьогодні. За його словами, не обов'язково, щоб Порошенко вносив в раду новий указ. Нагадаємо, що під час свого звернення президент запропонував ввести воєнний стан не на 60, а на 30 днів.

Також Тетерук розповів, що на даний момент тривають наради голів фракцій.

18:16 на цей час в Нью-Йорку почалося екстрене засідання Радбезу ООН з питання агресивних дій РФ в Азовському морі.

18:10 Як повідомляє Ірина Геращенко, зараз проходить нарада голів фракцій з керівництвом парламенту.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

17:56 Засідання Ради досі не продовжилося після оголошеного спікером 10-хвилинної перерви.

17:25 Президент повідомив про те, що буде рекомендувати ввести воєнний стан на 30 днів. Хоча раніше повідомлялося про те, що його пропонують ввести на 60 днів.

За його словами, так як воєнний стан може бути введено на 30 днів, то воно закінчиться в грудні і це ніяк не відіб'ється на виборчій кампанії, вибори будуть проведені за планом - 31 березня.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

17:17 Порошенко звернувся із заявою з приводу введення воєнного стану в Україні. За його словами, дії Росії в акваторії Азовського моря - це спланована операція. Також він представив звіт української розвідки, в якому йдеться про те, що на українському кордоні знаходяться війська РФ, які в будь-який момент можуть напасти на Україну.

"Ми повинні посилити оборону прямо зараз", - говорить президент.

Також він заявив, що хлопці та дівчата з першого резерву готові вже зараз збирати рюкзаки і захищати Україну. У той же час, президент підкреслив, що мобілізація не є обов'язковою умовою після введення воєнного стану.

"Воєнний стан не означає о'явленіе війни", - заявив Порошенко.

16:52 Парубій оголосив, що засідання почнеться через 10 хвилин. У залі зареєструвалися 338 нардепів. Для того, щоб підтримати рішення про введення воєнного стану досить парламентської більшості - 226 голосів.

16:50 Нагадаємо, що засідання Ради мало розпочатися о 16:00.

16:38 Засідання парламенту досі не розпочалося. Фракції Радикальної партії і Батьківщини продовжують блокувати президію і не дають спікеру оголосити про початок засідання. Парубій заявив про те, що перерва в засіданні на 30 хвилин буде оголошений після виступу Олександра Турчинова і Петра Порошенка. У свою чергу, нардепи наполягають на тому, щоб перерва була оголошена зараз.

16:24 Члени Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшко оточили президію парламенту. Вони вимагають у спікера Андрія Парубія оголосити перерву в засіданні, яке ще не встигло розпочатися, щоб політики могли поспілкуватися з президентом.

Указ президента про введення воєнного стану

На сайті президента опубліковано указ про введення воєнного стану в Україні.

За словами голови парламентського комітету з нацбезпеки Сергія Пашинського, на час введення воєнного стану в Україні не буде обмежень прав і свобод українців.

Скрін указу про військовому становищі

Чому Верховна Рада розглядає питання про воєнний стан

25 листопада на території Керченської протоки українські кораблі ВМС були атаковані російськими військовими. В результаті штурму три українських судна були захоплені спецназом РФ і доставлені в Керч, 6 військовослужбовців отримали поранення.

З-за надзвичайної ситуації в Азовському морі ввечері 25 листопада Петро Порошенко скликав військовий кабінет, а також відбулося засідання РНБО, на якому президенту було запропоновано ввести в країні воєнний стан. Порошенко підтримав цю пропозицію.

У відповідності з законодавством, далі питання про встановлення військового положення розглядається на засіданні Верховної Ради. Позачергове засідання Парламенту було анонсовано спікером ВР Андрієм Парубієм на 16:00 26 листопада.

Засідання Верховної ради щодо рішення про воєнний стан: онлайн-трансляція

Що означає введення воєнного стану

В умовах воєнного стану визначені права і свободи громадян можуть бути обмежені. Зокрема, можливе введення обов'язкової трудової повинності, обмеження свободи пересування громадян, комендантську годину, заборона на торгівлю зброєю, алкоголем, ліками, введення цензури в ЗМІ, обмеження доступу до Интренету.

В законі про правовий режим воєнного стану також прописана заборона на зміну Конституції, проведення виборів, референдумів, страйків і масових акцій

Однак це не означає, що всі дані заходи будуть застосовані в повному обсязі. Перелік обмежень та заборон буде наведено в указі президента і прийнятий голосуванням Верховної Ради.

На засіданні РНБО вночі 26 листопада було запропоновано ввести воєнний стан терміном на 60 діб. Режим воєнного стану може закінчитися і раніше, президентові достатньо буде видати відповідний указ.

Петро Порошенко також вже оголосив, що права громадян у зв'язку з можливим введенням військового стану не будуть обмежені.