ua en ru

Венеціанська комісія оцінила законопроєкт про судову реформу в Україні

Венеціанська комісія оцінила законопроєкт про судову реформу в Україні Фото: будівля ВСУ (РБК-Україна)

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила законопроєкт про судоустрій і статус суддів №3711, внесений до Верховної ради президентом України Володимиром Зеленським, але з деякими зауваженнями. Експерти відзначили необхідність заповнити близько 2 тисяч вакансій суддів.

Про це йдеться у звіті Венеціанської комісії.

Законопроєкт №3711, який передбачає покращення процедур щодо формування і функціонування органів судового управління, є частиною кроків у правильному напрямку, повідомили в комісії.

"Серйозною проблемою, з якою зіштовхнулося українське судочинство, є величезна кількість незаповнених вакансій судових посад. Це пов'язано з бездіяльністю Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також невирішеним залишається питання про баланс кадрового складу Верховного суду", - вважають у Венеціанській комісії.

Експерти рекомендують врегулювати питання щодо доброчесності та етики в діяльності членів Вищої кваліфікаційної комісії, який не враховано у законопроєкті. Вони також підкреслили, що нова Вища кваліфікаційна комісія суддів має отримати повну незалежність своєї діяльності.

Нагадаємо, Володимир Зеленський запропонував Верховній раді змінити свою судову реформу, яку Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону.

До цього голова комітету з питань правової політики, нардеп Андрій Костін розповів, що проблему з двома Верховними судами в Україні можна вирішити шляхом приєднання одного до іншого.

РБК-Україна писало, що КСУ визнав неконституційними положення судової реформи Зеленського, зокрема, визнано неконституційним, у тому числі скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100.