ua en ru

У Раді зареєстрований проект Виборчого кодексу України

Народні депутати з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний зареєстрували у Верховній Раді проект Виборчого кодексу України (№ 4010а).

Народні депутати з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний зареєстрували у Верховній Раді проект Виборчого кодексу України (№ 4010а). Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Текст проекту у даний момент на сайті Ради відсутній. У свою чергу, як повідомила прес-служба ВО "Свобода", даний законопроект передбачає вдосконалення норм виборчого права, спрощення регулювання виборчого процесу і подолання проблем у зазначеній галузі.

"Одним із вагомих нововведень проекту Виборчого кодексу є відкриті списки. Автори документа пропонують проводити вибори народних депутатів за пропорційною системою з відкритими списками. Як наслідок громадяни зможуть не лише обирати певну політичну силу, а й вирішувати, хто саме із кандидатів у народні депутати буде включений до списку партій та представлятиме їхні інтереси в парламенті", - зазначають у "Свободі".

Як повідомляється, для реалізації вказаних положень запроваджуються відповідні регіональні округи, за якими на підставі регіональних списків будуть закріплені кандидати в народні депутати, включені до загального списку політичних партій.

"При цьому вибори депутатів місцевих рад відбуватимуться за змішаною системою", - повідомляє прес-служба "Свободи".

У пояснювальній записці до проекту стверджується, що законопроект також спрямований на відновлення принципу рівності в системі формування виборчих комісій, а саме надання однакових можливостей усім політичним партіям, а не лише представленим у парламенті, брати участь у формуванні окружних, територіяльних та дільничних виборчих комісій.

"Проект закону враховує рекомендації Венеційської комісії: передбачено зниження прохідного бар'єру партій з 5% до 3%, а також забезпечення гендерної рівності у виборчому процесі - жінки та чоловіки можуть однаково претендувати на реалізацію своїх конституційних прав брати участь в управлінні державними справами і бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування", - повідомляють у "Свободі".

"З метою уникнення "каруселей" та фальсифікацій ми наполягаємо на тому, щоби після голосування у паспорт громадянина ставили відповідний штамп. Це допоможе знати напевне, чи людина проголосувала сама чи замість неї вкинули бюлетень", - цитує прес-служба співавтора законопроекту Ігоря Мірошниченко.

Відзначимо, що на даний момент у Верховній Раді також зареєстровані три законопроекти про проведення виборів народних депутатів. Так, народні депутати з фракції "Свобода" Руслан Кошулинський, Юрій Сиротюк та Юрій Михальчишин зареєстрували в парламенті законопроект № 4906-2 "Про вибори народних депутатів України". Даний проект закону є альтеративним до законопроекту № 4906-1 "Про вибори народних депутатів України", який 2 червня зареєстрував у Раді позафракційний народний депутат Микола Рудьковський. Крім того, 19 травня 2014 р. в Раді був зареєстрований законопроект про вибори у Верховну Раду України за авторством позафракційного депутата Юрія Мірошниченка.

Нагадаємо, ще влітку 2013 р. єврокомісар з розширення Євросоюзу і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Україні необхідно приділити особливу увагу розробці Виборчого кодексу.

Однак у провладній Партії регіонів тоді заявили, що вимога європейських інституцій про необхідність прийняття Виборчого кодексу України є абсурдом. "Ми їх виконати не можемо, оскільки нам доведеться скасовувати чинні закони. Тому необхідно виходити з того, що є",- заявив тоді депутат-регіонал Вадим Колесніченко.

Проте вже в листопаді 2013 р. голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський під час зустрічі з надзвичайним і повноважним послом Канади в Україні Троєм Лулашником, заявив, що "Виборчий кодекс може стати черговим кроком у розвитку виборчого законодавства України".

Він також зазначив, що Виборчий кодекс в Україні буде прийнятий не раніше 2015 р., однак, незалежно від дати його прийняття, Виборчий кодекс навряд чи раз і назавжди вирішить всі існуючі проблеми, в тому числі головну з них - проблему стабільності виборчого законодавства України.