ua en ru

Приборкання Путіна. Як США примушують Кремль відмовитися від вторгнення в Україну

Приборкання Путіна. Як США примушують Кремль відмовитися від вторгнення в Україну Путіну загрожують санкції США у разі посилення агресії проти України (фото: Getty Images)

Що відбувається на переговорах Росії і Заходу по Україні і чому в США опублікували проект нових санкцій проти РФ і особисто Володимира Путіна – в матеріалі РБК-Україна.

Увага цивілізованого світу весь поточний тиждень прикута до переговорів РФ і США у різноманітних форматах. Попередні їх підсумки оптимізму поки не вселяють.

Росіяни, схоже, ні на крок не готові відступати від свого ультиматуму, вимагаючи юридично закріплених "гарантій безпеки". І відбувається все це в штучному цейтноті: представники Кремля постійно повторюють, що часу на переговори практично немає.

Таким чином простір для маневру НАТО і Штатів ужато до мінімуму. На Заході хоч і говорять про необхідність зберігати діалог з Москвою, але дослівно виконати її вимоги не можуть, адже це фактично перепише весь світовий порядок.

Ключовим каменем спотикання на цих переговорах залишається майбутнє Східної Європи та країн Балтії. А головний козир у "грі Кремля" – загроза повномасштабної агресії проти України.

Офіційно Російська Федерація всіляко відкидає будь-які звинувачення в підготовці нового вторгнення. Однак її війська раптово почали навчання на західних кордонах, а стотисячне угруповання, стягнуте на український напрямок ще восени, підсилюють наземною технікою і бойовою авіацією.

Позитивних сигналів про деескалацію від РФ отримати не вдалося, повідомила після засідання Ради Росія-НАТО заступник держсекретаря США Венді Шерман.

"Росія сконцентрувала понад 100 тисяч солдатів біля кордону з Україною. Москва дотримується все більш агресивної риторики, поширюючи дезінформацію і пропаганду, що це Україна шукає конфлікту, а не Росія. Це неправда. Це Росія вторглася в Україну в 2014 році, це Росія продовжує розпалювати війну на Сході України, яка коштувала вже майже 14 тисяч життів", – сказала вона

На Заході вважають, що нинішній конфлікт може і повинен бути вирішений за допомогою дипломатії. Хоча з кожним черговим раундом переговорів впевненості в підсумкових заявах стає все менше. В результаті розмови про жорсткі санкції США проти РФ набули цілком конкретної форми – проекту закону "Про захист суверенітету України". Цей документ може допомогти Байдену вирішити одразу кілька проблем.

Серйозна розмова

На тлі стягування російських військ до кордонів України її західні союзники, в першу чергу США, неодноразово повторювали, що нова агресія буде дуже дорого коштувати Кремлю. Це послання передавалося як дипломатичними каналами, так і звучало в прямому ефірі від чиновників і політиків різного рангу. Зрештою про можливість жорстких санкцій прямо заявив президент США Джо Байден своєму кремлівському візаві під час останньої телефонної розмови. Але в Москві, мабуть, не сприйняли це всерйоз, вважаючи за краще підвищувати ставки.

"Президент відреагував, що якщо все-таки Захід зважиться в тих чи інших умовах ввести ці безпрецедентні санкції, то все це може привести до повного розриву відносин між нашими країнами і буде завдано серйозної шкоди відносинам Росії із Заходом взагалі", – заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков.

Приборкання Путіна. Як США примушують Кремль відмовитися від вторгнення в УкраїнуУ Кремлі запевняють, що після санкцій настане розрив відносин з США (фото: GettyImages)

Потім послідувала серія переговорів між США і Росією в різних форматах, в тому числі на рівні НАТО. Останній запланований раунд пройде на майданчику ОБСЄ в четвер, 13 січня. Далі, судячи з усього, сторони візьмуть паузу, щоб донести підсумки обговорення керівництву своїх країн і виробити подальшу стратегію. Хоча вже можна сказати, що прориву на переговорах не відбулося, позиції за ключовими пунктами не зблизилися ні на сантиметр.

Примітно і те, що поки від росіян не прозвучала відповідь на пропозицію продовжити діалог. Навпаки, на заклик відвести війська від західних рубежів, щоб знизити напруженість в регіоні, переговірники від Кремля заявили, що для деескалації Україна повинна виконувати Мінські угоди. Від НАТО вони знову зажадали припинити будь-яку допомогу Україні і дати "гарантії", що вона ніколи не стане членом Альянсу. В іншому випадку Росія погрожує дати військову відповідь на "загрози своїй безпеці".

Абсурдність цієї ситуації дає привід як аналітикам, так і дипломатам припускати, що Москва і зовсім не прагне отримати будь-які поступки на свою адресу, як вважалося спочатку. Не виключено, що Росія якраз і домагалася, щоб їй сказали тверде "ні" хоча б по одному з пунктів пред'явленого ультиматуму. Щоб у підсумку мати "моральне право" на подальші кроки. Хоча не факт, що в самому Кремлі до кінця розуміють, якими вони будуть.

"Позиція західних країн в діалозі з РФ повинна залишатися жорсткою і рішучою. Необхідно бути готовим до невідкладного впровадження превентивного пакету санкцій проти РФ з метою протидії агресивним намірам Кремля", – заявив 11 січня президент України Володимир Зеленський.

Приборкання Путіна. Як США примушують Кремль відмовитися від вторгнення в УкраїнуЗеленський закликав ввести превентивні санкції проти РФ (фото: Віталій Носач / РБК-Україна )

У США на цей заклик, по суті, відповіли буквально на наступний день. Група з 26 американських сенаторів-демократів представила законопроект, який повинен чітко продемонструвати Росії ціну агресії. Він передбачає, що санкції проти російської економіки і ключових персоналій будуть введені не тільки в разі відкритого вторгнення, але і якщо в цілому ворожі дії РФ проти України продовжаться і будуть набирати обертів.

Козир для Байдена

Ще перед Новим роком в інтерв'ю РБК-Україна міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що між західними союзниками є розбіжності щодо пакету санкцій проти РФ. Дебати викликав не сам факт їх необхідності, а варіанти, як "розігрувати цю карту": погрожувати Росії "невимовними стражданнями" по дипломатичних каналах або ж відкрито показати всьому світу, яке майбутнє чекає агресора, якщо він не стримає свій запал. США свій вибір, вочевидь, вже зробили.

"Цей закон абсолютно ясно дає зрозуміти, що Сенат США не бездіятиме, коли Кремль загрожує повторним вторгненням в Україну. Саме тому ми зібралися разом, щоб послати чіткий сигнал: Путіну не потрібно обрушувати всю свою економіку і йому не потрібно жертвувати життями своїх людей в марній спробі переписати карту Європи... Зрештою, найефективніша санкція проти Росії – це сильна і єдина Україна", – зазначив основний автор документа, голова сенатського комітету з міжнародних відносин Роберт Менендес.

Законопроект, серед іншого, передбачає збільшення допомоги Україні на 0,5 млрд доларів. Міноборони США має прискорити передачу оборонних озброєнь українській армії, серед них техніка та обладнання, які призначалися для Афганістану. Конкретний список складуть після аналізу того, що необхідно Україні для ефективного захисту. Перелік летального озброєння в пакеті військової допомоги пропонують розширити на протикорабельні і зенітні системи, ПТРК, міномети, гранатомети, кулемети, снайперські гвинтівки, а також іншу зброю і боєприпаси.

Цілий розділ присвячений пакету болючих санкцій проти РФ. Зокрема, проти російського суверенного боргу і ряду ключових банків. Також країну планують відключити від міжнародної системи грошових платежів SWIFT. Обмеження можуть вводитися проти цілих секторів і галузей, включаючи видобуток і виробництво нафти, газу, вугілля та інших корисних копалин. Додатково Сенат пропонує в разі необхідності зробити все можливе, щоб "Північний потік - 2" не почав роботу.

Приборкання Путіна. Як США примушують Кремль відмовитися від вторгнення в УкраїнуБайден зможе сам вирішувати, коли настав час для жорстких санкцій проти Путіна (фото: GettyImages)

Окремо позначено список офіційних осіб, на яких можуть бути накладені санкції. Серед них особисто президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Міхаіл Мішустін, глава МЗС РФ Сергій Лавров, міністр оборони Сергій Шойгу і ряд інших високопоставлених чиновників з політичної та військової вертикалі. Під обмеження потрапляють і посадові особи з підсанкційних галузей російської економіки.

Що потрібно, щоб ці санкції почали діяти? Особисте рішення президента США Джо Байдена. Протягом 15 днів після вступу закону в силу він повинен буде оцінити ситуацію в Україні та навколо неї. Якщо вона, на його думку, значно погіршиться в порівнянні з 1 грудня минулого року через дії РФ або підконтрольних їй сил, то далі запускається каскад обов'язкових санкцій. Маються на увазі будь-які дії, спрямовані на повалення української влади, продовження окупації або проти суверенітету і територіальної цілісності.

В кінці документа прописані і умови, за яких президент США може зупинити санкції. Для цього потрібне підтвердження, що Росія вивела всі свої війська з України, які не перебували там до грудня минулого року. Другий пункт: припинила підтримку підконтрольних їй сил на окупованих територіях. І останнє – ввійшла в процес мирного врегулювання конфлікту з легітимною українською владою.

Сенатори пропонують і окремий "подарунок" Путіну, який не залежить від рішення Байдена. Коли законопроект пройде всі необхідні узгодження, у американської адміністрації буде 180 днів, щоб підготувати і оприлюднити досьє на російського президента. Звіт повинен включати всю фінансову інформацію про нього та його найближче оточення, джерела їх доходів, активи, інвестиції, банківські рахунки та бізнес-інтереси. Окремо будуть прописані особисті доходи і витрати президента РФ і його сім'ї за період з 2017 по 2021 рік. Цю "електронну декларацію" опублікують на загальнодоступному веб-сайті.

* * *

Примітно, що ініціатива демократів з'явилася буквально за пару днів до голосування за двопартійний документ, згідно з яким Байден був би зобов'язаний ввести санкції проти "Північного потоку - 2". І частина демократів, як пише WP, готова підтримати це рішення. На даному етапі американська адміністрація цьому противиться, в тому числі побоюючись погіршити відносини з Німеччиною.

Так що не дивно, що новий законопроект, який, по суті, дозволяє Байдену одноосібно вирішувати ряд болючих питань у зовнішній політиці, вже отримав публічне схвалення Білого дому. Завдяки йому американський президент вирішує мінімум два завдання. По-перше, отримує козир для подальших переговорів (або примусу до них Росії) з українського питання. По-друге, дає сигнал європейським союзникам і своїм однопартійцям, що він готовий дати жорстку відсіч Путіну, якщо сам вважатиме, що час настав, зберігши при цьому позиції в Сенаті.