ua en ru

Україна повністю не виконала жодного пункту для підписання УА, - представництво ЄС

Україна ще повністю не виконала жодного з пунктів зобов'язань, необхідних для підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом (ЄС). Про це кореспонденту РБК-Україна повідомила заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрікова.

Україна ще повністю не виконала жодного з пунктів зобов'язань, необхідних для підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом (ЄС). Про це кореспонденту РБК-Україна повідомила заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрікова.

"Ми не думаємо у відсотках. Є пункти, які треба виконати. Жодного з них Україна повністю не виконала. Очевидно, що йде прогрес, йде процес виконання, але ще жоден з пунктів виконання ми не оцінили, що він повністю виконаний", - зазначила Юрікова.

За її словами, для досягнення відчутного прогресу необхідно вдосконалити виборче законодавство і ряд інших законів.

"Якщо ми говоримо про закон про Генеральну прокуратуру, то законопроект був напрацьований у співпраці з експертами з Ради Європи, він був відправлений на розгляд Венеціанської комісії. Українська сторона зобов'язалася удосконалити закон відповідно до висновків Венеціанської комісії. Якщо цей закон буде прийнятий у парламенті, то це буде прогрес. Також ми запропонували реформу міліції. Ми не бачимо істотного розвитку в цьому напрямку, але Україна зобов'язалася це зробити", - наголосила Юрікова.

При цьому у європредставництві впевнені в успіху місії Кокса-Кваснєвського. "Вони досягли певного успіху, але ще не домоглися остаточного вирішення питання Юлії Тимошенко. Їх робота ще не завершена", - зазначила співрозмовниця РБК-Україна, припустивши, що питання Тимошенко може бути вирішене в останній момент, акурат напередодні Вільнюського саміту "Східного партнерства" 28-29 листопада ц.р.

Додамо, що в четвер до Центральної клінічної лікарні "Укрзалізниці" в Харкові для зустрічі з екс-прем'єром Тимошенко прибули керівники моніторингової місії Європарламенту в Україні Пет Кокс і Олександр Кваснєвський. Звіт місії Кокса-Кваснєвського у справі Тимошенко очікується до 15 жовтня.

Як відомо, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вітає зусилля української влади у справі здійснення реформ, що вживаються для виконання зобов'язань у рамках членства в Раді Європи і створення передумов для підписання УА з ЄС. Про це йдеться в декларації, текст якої був оприлюднений 1 жовтня на офіційному сайті ПАРЄ.

Додамо, що експерти називають закон про прокуратуру найбільш проблемним серед документів, які від України вимагає ухвалити ЄС для підписання УА. "Найголовніша дискусія із приводу цього закону (про прокуратуру) розгориться довкола статті 24, яка закріплює за прокуратурою право представляти інтереси фізичних осіб, у тому числі неповнолітніх, осіб з обмеженими фізичними можливостями, а також інтереси держави в судах, - припустив екс-міністр юстиції Микола Оніщук. - І за формулою представлення інтересів у судах проглядаються деякі компоненти горезвісного загального нагляду".

Як заявив сьогодні Президент Віктор Янукович у Кіровограді, підписання УА з ЄС дасть можливість українським товаровиробникам отримати не лише найкращі умови для постачання своєї продукції на європейський ринок, а й сприятиме підвищенню якості продукції та переходу на європейські стандарти її виготовлення: "Сподіваюся, що поступове введення положень зони вільної торгівлі створить умови для наших товаровиробників для переходу на нові європейські стандарти. З одного боку, ми матимемо можливість поставляти на європейський ринок нашу продукцію, з іншого - нам треба буде обов'язково переходити на європейські стандарти якості нашої продукції".

Зазначимо, Україна вже адаптувала більшість технічних регламентів до вимог ЄС. Як уточнили в Мінекономрозвитку, невирішеною до теперішнього часу залишається проблема з національними стандартами.

Втім, ключовим питанням на шляху асоціації з Євросоюзом із числа ще невирішених залишається, мабуть, "справа Тимошенко". Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон напередодні запевнила, що ЄС зацікавлений у підписанні УА, але звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко - це обов'язкова умова: "Одне з питань, яке Україна має вирішити, - це те, що ми називаємо вибірковим правосуддям, яке свого часу призвело до ув'язнення Юлії Тимошенко. Насправді, ми маємо проблему із правозастосуванням. Якщо процедура помилкова, це, так або інакше, може призвести до винесення помилкових вироків... Ми дуже стурбовані ситуацією з Тимошенко".

У МЗС заявляють, що Україна вирішила питання застосування вибіркового правосуддя щодо трьох із чотирьох персон, по яких були питання у ЄС. "У ЄС вважають, що вибіркове правосуддя - це комплексна проблема, це проблема механізму, а не однієї персони. На вирішення цієї проблеми спрямовані і реформа прокуратури, і КПК, й інші закони", - заявляв наприкінці вересня представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

В цілому, Україна досягла прогресу за всіма 11 критеріями так званого "списку Фюле". При цьому повідомлялося, що Брюссель не вимагає від Києва стовідсоткового виконання критеріїв.

Нагадаємо, що Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 р. і завершили їх у грудні 2011 р. 30 березня 2012 р. УА була парафована сторонами. У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики йшлося, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні означених Євросоюзом проблем.