ua en ru

Україна досягла прогресу за всіма 11 критеріями "списку Фюле", - Єлісєєв

Україна досягла прогресу за всіма 11 критеріям так званого "списку Фюле".

Україна досягла прогресу за всіма 11 критеріям так званого "списку Фюле". Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" заявив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

"Серед умовних індикаторів, які ЄС виділяє по даному пункту, - чотири персони. Це Григорій Філіпчук, Валерій Іващенко, Юрій Луценко та Юлія Тимошенко. Філіпчук, Іващенко і Луценко вже звільнені. Скажіть, виконання трьох індикаторів з чотирьох - це прогрес чи ні? Ще один момент: у ЄС вважають, що вибіркове правосуддя - це комплексна проблема, це проблема механізму, а не однієї персони. На вирішення цієї проблеми спрямовані і реформа прокуратури, і КПК, та інші закони. Подивіться, як багато ми зробили в цій сфері протягом останніх 4-5 місяців", - сказав Єлісєєв.

За його словами, ЄС не вимагає від України стовідсоткового виконання критеріїв.

"У Європі всі розуміють, що фундаментальні реформи, згадані в грудневих висновках Ради ЄС, неможливо втілити за такий короткий період. Я можу відповідально заявити, що українська сторона досягла прогресу за всіма 11 критеріям так званого "списку Фюле", і станом на сьогодні у нас дуже хороші шанси для підписання угоди. Додатковою підставою для оптимізму став той євроінтеграційний драйв, який з'явився нещодавно і в суспільстві, і в Верховній Раді, де консолідуються всі зусилля на підтримку УА", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, вимоги ЄС розділені на три блоки. Перший - питання, пов'язані з виборами, другий - реформування правосуддя і третій - імплементація порядку денного асоціації.

В "матриці Фюле" до другого блоку належать кілька десятків індикаторів, за якими оцінюється прогрес України. Це реформа прокуратури, Кримінального кодексу, Вищої ради юстиції, імплементація Кримінального процесуального кодексу, закону про адвокатуру, створення та імплементація Національного превентивного механізму, конституційні зміни для посилення незалежності суддів, забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини, поліпшення умов утримання ув'язнених і питання, пов'язані з кримінальним переслідуванням окремих осіб.

Зазначимо, звіт місії ЄП очікується 15 жовтня 2013 р. Саме від її результатів багато в чому залежить рішення урядів країн-учасниць ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною. При цьому багато європейські чиновники неодноразово закликали українську владу вирішити питання Тимошенко до саміту у Вільнюсі в листопаді 2013 р.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.

Нагадаємо, що Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 року Угода була парафована сторонами. У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики сказано, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.