ua en ru

ЄС зацікавлений у підписанні СА, але звільнення Тимошенко - обов'язкова умова, - Ештон

Європейський Союз готовий прийняти Україну і зі свого боку робить все, щоб Угода про асоціацію була підписана вже в листопаді цього року на саміті у Вільнюсі. Про це на зустрічі в Центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні сказала верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Євросоюзу Кетрін Ештон, повідомляє "Голос Америки".

"У України є потенціал мати прекрасні відносини з Європейським Союзом, які безумовно принесуть і їй і нам великі економічні вигоди. Це насправді дорога з двостороннім рухом. Ми на тому етапі, коли опрацьовуємо останні штрихи Угоди, щоб представити її на саміті у Вільнюсі", - сказала Ештон.

Однак, від своїх вимог до України, які європейські політики озвучують вже не один рік, ЄС відступати не збирається."Одне з питань, який Україна повинна вирішити, це те, що ми називаємо вибірковим правосуддям, яке свого часу призвело до увязнення Юлії Тимошенко. Насправді ми маємо проблему з правозастосування. Якщо процедура помилкова, це так чи інакше може призвести до винесення помилкових вироків - це так просто. Ми дуже стурбовані ситуацією з Тимошенко"

Те ж саме занепокоєння висловив і колишній кандидат у президенти США, сенатор - республіканець Джон Маккейн, зазначивши, що справа Тимошенко має бути вирішена негайно: "Пані Тимошенко повинна бути звільнена. Тільки тоді відкриється чіткий шлях співпраці та членства України в ЄС. Але в Україні є проблеми з правами людини, і вони повинні бути вирішені. Ми не просимо, щоб Україна стала ідеальною демократією, ми тільки просимо, щоб Україна поважала права людини. Є величезний прогрес, але багато роботи ще попереду. І один з необхідних кроків на цьому шляху - звільнення Юлії Тимошенко.