ua en ru

Тютюнові виробники заявляють про тиск на інвесторів, які працюють в Україні

Тютюнові виробники заявляють про тиск на інвесторів, які працюють в Україні Фото: сигарети (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Виробники здивовані рішенням суду у справі АМКУ й будуть подавати апеляцію

Господарський суд Києва відхилив претензії "Імперіал Тобакко Юкрейн" та "ВАТ Україна" щодо рішення Антимонопольного комітету України накласти на тютюнових виробників штраф у розмірі 460 мільйонів гривень за порушення антимонопольного законодавства, і виніс ухвалу на користь АМКУ. Тютюнові виробники вважають таке рішення необґрунтованим й незаконним, й планують оскаржити рішення в апеляційному суді.

Про це зазначається в прес-релізах на офіційних сайтах "Імперіал Тобакко" та British American Tobacco.

Так, в British American Tobacco заявили, що здивовані рішенням суду й протягом найближчих днів подадуть апеляцію.

"Бритіш Американ Тобакко Україна працює в країні понад 25 років, і протягом всього цього часу діяла у повній відповідності до належного законодавства України. Тому ВАТ не погоджується із цим рішенням і вважає, що існує вагома підстава для його оскарження. Поки цей процес триватиме в Україні наразі недоцільно робити будь-які інші коментарі", - додали в компанії.

Своєю чергою, компанії "Імперіал Тобако" на додачу до апеляції вивчають процедуру розгляду питання про захист своїх інвестицій в Україні у Міжнародному інвестиційному арбітражі на основі Угоди між Сполученим Королівством Великобританії та Північної Ірландії з Україною про сприяння та взаємний захист інвестицій.

Нагадаємо, раніше в Асоціації тютюнових виробників заявили про тиск з боку екс-керівництва АМКУ. Зокрема, вони відзначають, що дії АМКУ можуть не тільки паралізувати роботу чотирьох міжнародних компаній, які входять в десятку найбільших платників податків України, але практично зупинити поставки легальної тютюнової продукції для понад 7 млн споживачів в Україні.

Як відомо, торік Антимонопольний комітет України прийняв рішення накласти штраф у розмірі 6,5 млрд грн на афілійовані компанії "Філіп Морріс", "Джей ти Ай", "Імперіал Тобакко" і "Брітіш Американ Тобакко", а також на компанію "Тедіс Укрїна" в жовтні 2019 року.

15 липня Господарський суд Києва заарештував рахунки за позовом АМКУ до ТОВ "Тедіс Україна" і чотирма групами компаній виробників тютюнових виробів про стягнення штрафу в примусовому порядку.

Провідні юристи України сумніваються в законності рішення Антимонопольного комітету. Більш того, вони вважають, що АМКУ цими штрафами намагається перекласти з себе відповідальність за монополізацію ринку. Адже ще у 2010-2011 рр. він видав усі необхідні дозволи, які і привели до монополізації.

Анна Гладштейн, юрист у сфері права міжнародної торгівлі і викладач Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка апелює до постанови Верховного суду від 2 грудня 2019 у справі № 910/1646/19. Даною постановою Верховний суд визнав, що АМКУ не зміг надати суду доказів того, що ринки дистрибуції сигарет були досить їм досліджені.

Експерт Інституту законодавства при Верховній Раді, професор Валерій Воротін вважає, що АМКУ порушує процесуальні вимоги ст. 255 Угоди про Асоціацію України з ЄС.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Світлана Панаіотіді, коментуючи ситуацію, що виникла в галузі, заявила, що Україну чекають інвестиційні позови і великі втрати надходження в бюджет.

3 липня український парламент звільнив главу Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва. За постанову проголосувало мінімально необхідну кількість нардепів - 226.

16 липня Верховна рада призначила нового главу Антимонопольного комітету України. Нею стала Ольга Піщанська.