ua en ru

Суд переніс дебати щодо реєстрації МАФу РПЦ на території Національного музею історії України

Суд переніс дебати щодо реєстрації МАФу РПЦ на території Національного музею історії України Фото: Національний музей історії України (facebook.com nmiuu)

Засідання перенесли на 20 вересня

Окружний адміністративний суд міста Києва переніс судові дебати щодо скасування реєстрації МАФу Російської православної церкви (РПЦ) на території Національного музею історії України. Про це заявив суддя Євген Аблов, передає кореспондент РБК-Україна.

Суддя зазначив, що наступне засідання відбудеться 20 вересня.

"Є клопотання про відкладення розгляду справи на днів 10, щоб можна було повідомити належним чином сторони. Наступне засідання відбудеться 20 вересня о 15:00", - сказав Аблов.

На засіданні був присутній міністр культури Євген Нищук, представники музею, активісти та журналісти.

Зазначимо, відповідач по справі не з'явився на засідання сьогодні, 10 вересня. Позивачем у справі є музей, а відповідачем - Міністерство юстиції в особі Держреєстратора.

Право власності на МАФ на території Національного музею історії України було зареєстровано певним реєстратором. За словами нардепа Ігора Луценка, реєстратор не мав права цього робити, бо йому дали документи на три контейнери площею 60 кв. м, а він зареєстрував право власності на капітальну споруду площею 133 кв. м.

"Департаментом державної реєстрації Міністерства юстиції України, державним реєстратором Сіволіним Михайлом Юрійовичем на підставі рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 15.02.2012 року зареєстровано право власності на нежитлову будівлю - каплицю загальною площею 133, 2 кв. м. на вул. Володимирській, 2, власником якої є Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва", - сказав він.

Нардеп зазначив, що державним реєстратором при реєстрації права власності було удвічі перевищено площу нерухомого майна. Замість 60 квадратних метрів, як зазначається у рішенні суду, зареєстровано 133,2 квадратних метра.

Нагадаємо, РПЦ пригрозила Константинополю розривом відносин у відповідь на автокефалію Києва.

Як писало РБК-Україна раніше, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що єдина помісна церква в Україні буде створена до кінця 2018 року, а ті церкви, які не долучаться до неї, повинні називатися Російська православна церква в Україні.