ua en ru

Суд по Гладковському: головне

Суд по Гладковському: головне Фото: Олег Гладковський (РБК-Україна)

Гладковського звинувачують у зловживанні службовим становищем і приховуванні доходів

18 жовтня суд розпочав обирати запобіжний захід Олегу Гладковському, затриманому при спробі покинути Україну, сьогодні, 19 жовтня, судове засідання продовжиться. У чому підозрюють колишнього заступника секретаря РНБО та всі подробиці судового засідання - в матеріалі РБК-Україна.

19 жовтня

19:21 Генеральний прокурор Руслан Рябошапка прокоментував арешт Олега Гладковського, а саме можливість його виходу на свободу в разі внесення застави. За словами Рябошапки, "навіть у разі внесення застави, органами досудового розслідування буде повністю забезпечена можливість співпраці підозрюваного і запобігання його приховування від органів кримінального переслідування. Він додав, що судом була встановлена законність затримання Гладковського детективами Національного антикорупційного бюро.

Крім того, у Вищому антикорупційному суді пояснили, що сума застави за Гладковського відповідає збиткам, які були нанесені через діяльність чиновника.

17:55 Сторона захисту рекомендуватиме Гладковському внести заставу. Його адвокат Руслан Волинець анонсує, що застава, найімовірніше, буде внесена 21 жовтня. А до цього часу чиновник буде під вартою.

"Для внесення застави є певна процедура. Скоріш за все, що до понеділка він буде утримуватися (під вартою, - ред.). У понеділок вранці, якщо буде заставу, сподіваюся, вранці будуть її вносити", - зазначив захисник.

При цьому в САП не виключають, що оскаржать запобіжний захід екс-заступнику секретаря РНБО в частині розміру застави, адже прокурори просили про суму в 100 млн гривень.

"Застосовано запобіжний захід - тримання під вартою, про який ми просили. Ми ознайомимося з повним текстом постанови, ознайомимося з мотивами, якими суд керувався про визначення саме такого розміру застави. Якщо вони будуть обґрунтовані, можливо, ми не будемо подавати апеляційну скаргу. Разом з тим, подивимося, якщо вони не відповідають... тоді вже у нас будуть підстави для оскарження ", - пояснив прокурор САП Юрій Олефір.

16:52 Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України обрав запобіжний захід Олегу Гладковському. Відповідне рішення оголосив слідчий суддя Тимур Хамзін.

Відзначимо, Гладковського заарештували на два місяці - до 15 грудня включно. Разом з тим він може вийти під заставу в сумі понад 10 млн гривень.

"Відмовити захиснику в задоволенні скарги. Клопотання детективів НАБУ і представництва САП про обрання запобіжного заходу щодо утримання під вартою задовольнити частково. Обрати підозрюваному Олегу Гладковському запобіжний захід утримання під вартою строком на 60 діб до 15 грудня включно. Визначити заставу в розмірі 5530 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 10 млн 623 тисячі грн", - повідомив суддя.

13:50 На сьогодні судові дебати у справі Гладковського завершилися, сторони виступили з остаточними позиціями, а суд отримав всі матеріали і клопотання. Для винесення рішення за клопотанням захисту про незаконне затримання, а також за клопотанням обвинувачення про застосування запобіжного заходу пішов до нарадчої кімнати.

12:30 Вищий антикорупційний суд продовжив засідання по обранню запобіжного аходу Гладковському. Суд дозволив йому вийти зі скляної кабіни, а обвинувачення в черговий раз зачитало клопотання про взяття під варту з можливістю виходу під заставу в 100 млн гривень. Захист же просить відпустити підозрюваного на поруки або під особисте зобов'язання.

11:36 Суд сьогодні продовжить обирати запобіжний захід Гладковському. В ході засідання вчора, 18 жовтня, в суді були заслухані доводи прокурорів, які вважають, що Гладковський може чинити тиск на свідків справи, фігурантом якої він є. Також прокурори допускають, що Гладковський може покинути територію України. Зважаючи на це, вони просять суд про арешт Гладковського з альтернативою застави в 100 млн гривень. У свою чергу адвокати Гладковського просили суд відпустити їх підзахисного на поруки двох нардепів і кандидата в нардепи.

02:33 Сторона захисту попросила про перерву у судовому засіданні до ранку 19 жовтня. Прокурори проти цієї пропозиції не заперечували.

"Враховуючи те, що сьогодні з 10 до 12 години в цьому приміщенні не буде світла, тому суд оголошує, враховуючи позицію учасників судового засідання, перерву до 12:00 19 жовтня 2019 року", - сказав суддя.

01:25 В суді ще одну перерву.

18 жовтня

23:43 Захист просить відпустити Гладковського на поруки. Одним із поручителів виступив нардеп від "Європейської солідарності" Максим Саврасов. Другий - Ростислав Павленко, також нардеп від ЄС. Третій - Андрій Серебрянський, який на виборах в Раду 2019 був в списку ЄС, але не пройшов до парламенту.

23:33 Сторона звинувачення просить заарештувати з правом застави в розмірі 100 млн гривень.

Адвокати оскаржують розмір застави. Кажуть, що вона необґрунтована і "як мінімум не повинна перевищувати розмір названого нанесеного збитку".

23:18 Прокуратура встановила, що внаслідок дій Гладковського держава зазнала збитків у розмірі 10 млн 623 тис. 202 грн.

"Разом з тим, ця сума встановлена тільки за фактичним постачанням 100 одиниць (вантажного транспорту для міністерства оборони - ред.)", - повідомив Олефір і додав, що сума не остаточна, оскільки досудове розслідування триває.

23:12 Прокурор заявив про те, що Гладковський міг вплинути на рішення про зміну державного оборонного замовлення. За словами Олефіра, були зафіксовані телефонні розмови Гладковського, під час яких він здійснював тиск на колишнього замміністра оборони Івана Павловського.

22:25 На засідання суду приїхав один із синів Гладковського Михайло.

Фото РБК-Україна

22:06 Під будівлю суду приїхав "Нацкорпус".

Фото РБК-Україна

21:50 У суді оголошено технічну перерву.

21:47 Також прокурор розповів про те, що Гладковський фігурує в декількох виробництвах НАБУ.

"Адвокат повідомив, що Гладковський неодноразово звертався до детективу НАБУ, дав свідчення і документи. Хочу зазначити, що в бюро є кілька провадження стосовно опосередкованої причетності пана Гладковського до можливого здійснення кримінальних порушень. Тому в даному кримінальному провадженні ніяких документів, особистих свідчень, демонстрацій телефону пан Гладковський не надав ", - повідомив прокурор.

21:24 За словами Олефіра, однією з підстав затримання Гладковського стала інформація про наявність у нього майна за кордоном і в офшорах.

Фото РБК-Україна

21:17 Прокурор САП Юрій Олефір заявив про те, що справа Гладковського прокуратура розслідує з квітня 2018 року. Також він повідомив, що за цей час була проведена основна частина слідчих дій. А влітку цього року пройшло кілька обшуків на підприємствах, бенефіціаром яких є Гладковський.

"Хотів би пояснити, що саме 17 жовтня 2019, коли була стадія досудового розслідування, коли ми отримували останні докази для повідомлення про підозру ... Була отримана інформація від правоохоронних органів про те, що пан Гладковський разом з сім'єю вживає заходів для того, щоб з метою ухилення від кримінальної відповідальності покинути територію України ", - заявив прокурор.

Фото РБК-Україна

20:46 Адвокати просять суд визнати затримання Гладковського незаконним і звільнити з-під варти.

20:36 Суд почав обирати запобіжний захід Гладковському. На даний в момент в суді виступають адвокати Гладковського, які заявили, що його затримання є незаконним.

Суд по Гладковському: головне

Фото: Telegram-канал NABU Daily by Олег Новіков

ВАКС сьогодні обере Гладковському запобіжний захід

Сьогодні, 18 жовтня, Вищий антикорупційний суд України обиратиме запобіжний захід колишньому першому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському. Судове засідання заплановано на 20:00.

За даними джерел РБК-Україна, САП і НАБУ проситимуть суд заарештувати Гладковського із заставою в 100 млн гривень.

НАБУ вручило Гладковському підозру

18 жовтня 2019 в Національному антикорупційному бюро повідомили про підозру Олегу Гладковському в порушенні двох статей Кримінального кодексу України (ч.2 ст. 364 та ст. 366-1). Колишньому чиновнику інкримінують зловживання службовим становищем та недекларування доходів.

В ході слідства детективами НАБУ було встановлено, що під час роботи в РНБО Гладковський використовував свої повноваження для одержання неправомірної вигоди.

Зокрема, це стосується включення до держзамовлення і подальшої закупівлі вантажних автомобілів МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2". Дане підприємство входить в структуру ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", кінцевим власником якої є сам Гладковський.

В результаті незаконних дій чиновника держава зазнала збитків на суму понад 10,62 млн грн.

Також в НАБУ встановили, що Олег Гладковський не вказав у декларації доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості в Києві. У 2016 році незадекларований дохід склав $ 54 тис., в 2017 році - $ 63 тис. та у 2018 році - $ 47,5 тис.

Питання про запобіжний захід підозрюваному вирішить суд на засіданні 19 жовтня.

Гладковського затримали при спробі покинути Україну

17 жовтня стало відомо, що Олег Гладковський затриманий правоохоронцями. Екс-чиновник прибув в аеропорт "Бориспіль" і збирався покинути Україну, однак співробітники прикордонної служби відмовили йому у вильоті.

Після він попрямував до ресторану KIDEV на Бориспільській трасі, де і був взітий під варту співробітниками Національного антикорупційного бюро.

Фото: Затримання Олега Гладковського (112.ua)

За інформацією прес-служби корпорації "Богдан", Гладковський повинен був вилетіти до Брюсселя для участі у відкритті виставки автобусів Bus world 2019.

Екс-заступник секретаря РНБО назвав своє затримання незаконним

Після затримання Олег Гладковський оголосив про початок голодування. Він заявив, що вважає дії правоохоронців "свавіллям". Окремо підкреслив, що протягом півроку неодноразово залишав межі України для переговорів з партнерами по бізнесу і не був обмежений у виїздах. Також за словами Гладковського, він співпрацював з детективами НАБУ, надавав всі необхідні відомості і пояснення.

Своє затримання колишній заступник секретаря РНБО назвав політично мотивованим, яке мало на меті створення картинки на телебаченні. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті корпорації "Богдан".

Нагадаємо, НАБУ почало розслідування відносно Гладковського в серпні 2019 року за фактом можливого ухилення від сплати податків в розмірі понад 4,5 млн грн.

Крім того, в лютому 2019 було опубліковано журналістське розслідування про розкрадання коштів в українському оборонному секторі. Згідно з виявленими фактами, перший заступник голови РНБО Гладковський і глава "Укроборонпрому" Букін були організаторами схеми розкрадання коштів по міжнародному контракту на закупівлю запчастин для ремонту літаків. Після корупційного скандалу президент Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського з займаної посади в РНБО.