ua en ru

Затримання Гладковського: що відомо

Затримання Гладковського: що відомо Фото: Олег Гладковський (з відкритих джерел)

Гладковського затримали після того, як не випустили з України

Українські правоохоронці затримали скандально відомого Олега Гладковського, колишнього чиновника Ради національної безпеки і оборони. РБК-Україна стежить за розвитком подій.

Як відбулося затримання

Про затриманні Гладковського стало відомо у другій половині дня. Як повідомляється, фігурант гучного журналістського розслідування про розкрадання в оборонній сфері сьогодні спробував залишити Україну, проте в аеропорту "Бориспіль" відмовилися випустити його за межі країни.

У прес-службі корпорації "Богдан" відзначили, що він нібито планував відвідати відкриття виставки Bus world 2019 Брюсселі.

Після цього Гладковський відправився до ресторану Kidev на Бориспільській трасі, де його і затримали співробітники Національного антикорупційного бюро. На місці також був його син Ігор, який був фігурантом розслідування про постачання контрабандних деталей з Росії за завищеними цінами.

Фото: затримання Гладковського (112.ua)

Причина затримання

Через деякий час НАБУ підтвердило затримання Гладковського, а також назвало офіційну причину, - його затримали за підозрою в зловживанні службовим становищем. У бюро обмежилися заявою про те, що слідчі дії тривають, і не представили жодних подробиць.

Відзначимо, в кінці серпня НАБУ почало розслідування проти Гладковського за підозрою в ухилянні від сплати податків. Йому інкримінують те, що він не задекларував понад 4,5 млн гривень податків.

Нові подробиці

Як пише Telegram-канал ЛЕЩЕНКО ТУТ, Гладковський затриманий у справі закупівлі для потреб оборонної сфери автомобілів МАЗ. За даними слідства, білоруські вантажівки проходили "ребрендинг", збірку та перетворювалися на автомобілі "Богдан". Причому проводилося це на підприємствах, пов'язаних з Гладковським.

Ця автомобільна техніка надходила армії без тендерів і, ймовірно, в інтересах Гладковського.

Гладковський фігурує як мінімум в двох епізодах

Як повідомляють джерела РБК-Україна, Гладковського затримали як фігуранта не менше двох кримінальних справ. Перша якраз стосується закупівлі у дочірнього підприємства компанії "Богдан" автомобілів МАЗ для оборонного замовлення. Що стосується другоъ, то тут мова йде про те, що колишній чиновник РНБО не сплатив податки при ввезенні картини. При цьому сам Гладковський стверджує, що все було сплачено.

Як заявив ЗМІ син Гладковського, справа стосується картини "Обличчя війни", на якій зображено портрет російського президента Володимира Путіна, виконаний з гільз.

Гладковський оголосив голодування

Після затримання детективами НАБУ Гладковський оголосив голодування. Свої дії він назвав протестом проти "свавілля правоохоронців". Він також підкреслив, що раніше його не обмежували в виїздах за кордон.

Суть скандалу з Гладковським

У лютому 2019 року журналісти Bihus.info опублікували розслідування про масштабні розкрадання в оборонній сфері. За їх даними, син Гладковського - Ігор - курирував схему контрабандних поставок російських запчастин за завищеними цінами.

На початку березня вийшла друга частина розслідування, згідно з яким Гладковські також були причетні до закупівлі російських висотомірів для виконання контракту з Казахстаном з ремонту літаків.

4 березня тодішній президент Петро Порошенко звільнив Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО і глави міжвідомчої комісії з військово-технічного співробітництва та експортного контролю.