ua en ru

Смолій назвав валютну лібералізацію безальтернативною

Смолій назвав валютну лібералізацію безальтернативною Фото: Яків Смолій (РБК-Україна)

Для подальшої лібералізації Верховна рада повинна ухвалити низку законів

Курс на подальшу лібералізацію валютного ринку - абсолютно безальтернативний, і Національний банк продовжуватиме знімати валютні обмеження. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій, презентуючи звіт НБУ про запровадження заходів захисту на комітеті Верховної ради з питань фінансової політики і банківської діяльності, повідомляє прес-служба НБУ у Facebook.

Смолій зазначив, що НБУ знаходить в процесі поступового зняття валютних обмежень. "Тож кінцева мета на цьому шляху незмінна, а саме - вільний рух капіталу без будь-яких валютних обмежень", - сказав він.

Голова НБУ зазначив, що це є зобов’язанням у відповідності до Угоди про асоціацію України та ЄС.

Він також заявив, що введення заходів захисту на валютному ринку під час економічної кризи 2014-15 рр. допомогло відновити економічний розвиток держави. Водночас, починаючи з 2016 року, НБУ виключно пом’якшував чи скасовував обмеження, введені під час економічної кризи. Лише в цьому році було запроваджено близько 30 валютних послаблень.

Смолій також закликав народних депутатів підтримати валютну лібералізацію в Україні і прийняти необхідні для пришвидшення цього процесу законопроекти. Це, зокрема, так званий законопроект про "спліт", спрямований на підвищення якості регулювання небанківського фінансового ринку, і законопроект щодо протидії BEPS, який убезпечить країну від непродуктивного відпливу капіталу за кордон.

Смолій назвав валютну лібералізацію безальтернативною

Нагадаємо, новий закон "Про валюту і валютні операції", який замінив декрет Кабінету міністрів 1993 року про валютний контроль, набрав чинності 7 лютого 2019 року. Нова система валютного регулювання, затверджена постановами Національного банку, передбачає низку послаблень на валютному ринку. Загалом із 7 лютого введені в дію близько 30 послаблень.

Крім того Національний банк вирішив знизити 1 березня норму обов'язкового продажу валюти експортерами з 50% до 30%, дозволив з 7 лютого репатріацію дивідендів та з 7 лютого скасував вимогу попереднього резервування валюти (правило Т+1).