ua en ru

Російський бізнесмен Ройтман відсудив частоти під 4G в Україні

Російський бізнесмен Ройтман відсудив частоти під 4G в Україні Фото: вердикт КААС опубліковано у єдиному держреєстрі судових рішень (ThreatPost)

Колегія суддів КААС відмовила НКРЗІ в задоволенні апеляції у справі проти телеком-оператора "Ес-лайн"

Київський апеляційний адміністративний суд (КААС) відмовив у задоволенні апеляції Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, (НКРЗІ) у справі проти телеком-оператора "Ес-лайн". Відповідну ухвалу суду у справі №826/5733/16 від 30 червня опубліковано у єдиному держреєстрі судових рішень.

Зазначимо, раніше телеком-компанія "Ес-Лайн" належала українському Beeline, однак після об'єднання останнього з "Київстаром" опинилася у власності у російського бізнесмена Євгена Ройтмана.


"Апеляційну скаргу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, залишити без задоволення. Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 травня 2016 залишити без змін. Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена протягом десяти днів із дня складення в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України", - йдеться в документі.

Як зазначається, 16 лютого НКРЗІ відмовила "Ес-Лайн" у подовженні загальнонаціональної ліцензії в діапазоні 2,3-2,345 ГГц (LTE/4G, - ред.) через невиконання вимог ліцензійних умов (неповне освоєння радіочастот).

Згідно з матеріалами судового провадження, ліцензію серії АВ №364700 №5483 на користування радіочастотним ресурсом (РЧР) України за радіотехнологією (радіозв'язок у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції цифрової інформації, телевізійного зображення та передачі звуку) була видана регулятором 18 жовтня 2007 року терміном на десять років - до 20 квітня 2016.

За умовами ліцензії "Ес-Лайн", початок користування РЧР планувався на травень 2006 року, а повне освоєння - на грудень 2008.

Ройтман

Фото: Євген Ройтман

Як постановили суди першої та другої інстанцій, Нацкомісія не була вправі відмовити телеком-компанії у подовженні строку дії ліцензії, якщо:

1) ліцензіатом виконуються всі умови, зазначені в ліцензії;

2) умови, зазначені в ліцензії, не виконані з причин, не залежних від користувача.

Посилаючись на лист Українського держцентру радіочастот (УДЦР) від 3 березня, у якому Генштаб не погодив використання спектра радіочастот "Ес-Лайна" в комерційних цілях, колегія суддів КААС зробила висновок, що терміни освоєння ліцензії були порушені компанією не з її вини, а також не взяла до уваги доводи НКРЗІ про те, що "Ес-Лайн" звернувся до УДЦР із заявами про видачу висновків щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів (РЕЗ) на неосвоєні смуги радіочастот тільки у лютому.

Нагадаємо, ліцензії на 4G можуть отримати чотири мобільні оператори. У дослідженні спектра радіочастот для LTE беруть участь сім телеком-компаній. Завершення науково-дослідницької роботи з вивчення спектру планується на листопад.