ua en ru

Є.Ройтман має намір викупити у "Вимпелкому" 75% "Ес-Лайн"

Російський бізнесмен Євген Ройтман веде переговори з "Вимпелкомом" про покупку 75% "Ес-Лайн", що володіє ліцензією на частоти в діапазоні 2,3 ГГц, розповіли джерела в оточенні бізнесмена, передає видання "Комерсант Україна".
У 2006 році він продав цю частку Golden Telecom за 7,5 млн дол., зберігши за собою ще 25%. За минулі 5 років компанія не розвивалася. А нещодавно глава української бізнес-одиниці "Вимпелком" Ігор Литовченко заявив, що цей актив компанію не цікавить. У "ВимпелКомі" підтвердили, що не виключають продажу активу.
Отримавши контроль над "Ес-Лайн", за інформацією джерел видання, Є.Ройтман має намір створити в Україні ще одного оператора послуг бездротового інтернет-доступу. Належна Є.Ройтману і його партнерові Дмитру Босову компанія Alltech Telecom в минулому році заявила про наміри будувати LTE-мережу в Камбоджі та В'єтнамі. Крім того, п'ять пов'язаних з Є.Ройтманом операторів домагаються від державної комісії з радіочастот Російської Федерації ліцензій на частоти в діапазоні 2,3-2,4 Ггц для будівництва LTE-мережі.
За оцінками експертів, Є.Ройтман навряд чи заплатить за "Ес-Лайн" більше, ніж отримав 5 років тому - оператор за цей час не розвивався. Єдину цінність в ньому представляє ліцензія на використання радіочастотного ресурсу в Києві, 23 областях (за винятком Миколаївської), Криму і Севастополя, діюча до квітня 2016 року. Свого часу власники компанії вважали ці частоти підходящими для будівництва WiMAX-мережі. Але за інформацією видання, новий власник націлився на технологію LTE, що дозволяє забезпечити більш високу швидкість передачі даних.
В Україні технологія LTE досі не внесена ні в список діючих, ні в список перспективних.
Крім того, агентство S & P знизило кредитний рейтинг "ВимпелКому" з BB + до BB, встановивши прогноз "негативний", про це йдеться в повідомленні агентства, передає РБК daily. На думку S & P, рейтинг знижений через зрослі фінансових ризиків, пов'язаних зі злиттям з Wind Telecom. Одночасно агентство підвищило рейтинги Orascom Telecom Holding і Wind Telecommunicazioni у зв'язку з їх входженням в холдинг "Вимпелком".
Довгостроковий рейтинг Orascom Telecom Holdings підвищений з B-до B, рейтинг Wind - з B + до BB-. Прогноз по рейтингах "стабільний". S & P відзначає, що рейтинг "ВимпелКому" був знижений через зрослі фінансових ризиків, що виникають з особливостей фінансування операції. Так, компанія була змушена взяти бридж-кредит на 2,5 млрд дол, який ставить під загрозу ситуацію з ліквідністю в компанії. На думку S & P, даний кредит необхідно терміново рефінансувати в найближчі півроку.
У разі якщо за вказаний період ці кошти не вдасться перепозичити на більш довгий термін, агентство загрожує знизити рейтинг "ВимпелКому" ще на один щабель. Крім того, рейтинг може бути знижений і в разі перемикання компанії на більш агресивну фінансову політику, наголошується в прес-релізі. У березні 2011 року агентство Moody's також знизило рейтинги "Вимпелкому" з Ва2 до Ва3, встановивши прогноз "стабільний".
"Ми розцінюємо наше існуючий фінансовий стан як стабільний, і поточне співвідношення чистого боргу та OIBDA - 2,3 - відповідає рівню інших великих телеком-компаній світу. Ми розраховуємо знизити цей рівень до комфортного для нас показника нижче 2 протягом двох років і також плануємо рефінансувати бридж-кредит найближчим часом в залежності від ринкової кон'юнктури", - говорить представник Vimpelcom ltd Олена Прохорова.