ua en ru

Рада провалила законопроект щодо боротьби з "патентним троллінгом"

Рада провалила законопроект щодо боротьби з "патентним троллінгом" Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Через відсутність дієвого механізму боротьби з "патентним троллінгом" знижується інвестиційна привабливість України

Верховна рада України провалила проект закону №5699 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності", передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документ не знайшов підтримки нардепів у сесійній залі. Його не підтримали за основу і не змогли відправити на доопрацювання у профільний комітет парламенту. Після низки невдалих голосувань глава ВР Андрій Парубій оголосив про відхилення проекту.

"Проект №5699 відхилений. Прошу комітет провести нараду з цього приводу і підготувати новий пакет документів", - заявив спікер.

У пояснювальній записці наголошується, що прогалини правового регулювання охорони прав на промислові зразки створили умови для поширення в Україні явища так званого "патентного троллінгу". Йдеться про діяльність суб’єктів господарювання, які реєструють промислові зразки на відомі загалу форми виробів, а потім вимагають сплати "роялті" за використання цих об’єктів у комерційних цілях. Підкреслюється, що відсутність дієвого механізму боротьби з "патентним троллінгом" призводить до зниження інвестиційної привабливості України.

Проектом планувалося узгодити положення чинного законодавства України у сфері інтелектуальної власності з директивами та регламентами Ради Європейського союзу. Також документом передбачається імплементувати відповідні положення угоди про асоціацію, включаючи запровадження інституційних та організаційних змін, задля належного виконання положень цієї угоди в частині охорони прав на промислові зразки і торговельні марки.

Зокрема, уряд пропонував визначити законом механізм боротьби з "патентним троллінгом", а саме запровадити процедуру адміністративного оскарження виданих свідоцтв на промислові зразки ("post-grant opposition").

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, Верховна рада у вівторок відхилила проект закону №7538 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей, прийняття якого могло сприяти здешевленню лікарських засобів. Очікувалося, що законопроект повинен удосконалити патентне законодавство в Україні для захисту інноваційних розробок в області виробництва ліків.

У лютому Кабмін створив раду з питань інтелектуальної власності.