ua en ru

Рада схвалила закон Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення

Рада схвалила закон Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Законопроект повертає кримінальну відповідальність на незаконне збагачення

Верховна рада України запровадила механізм цивільної конфіскації корупційних активів: ВР прийняла законопроект президента Володимира Зеленського №1031 у другому читанні, передає кореспондент РБК-Україна.

За проект проголосували 259 парламентаріїв.

Рада схвалила закон Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення

Закон передбачає запровадження механізму цивільної конфіскації корупційних активів, а також повернення кримінальної відповідальності на незаконне збагачення.

Зазначимо, голова антикорупційного комітету Анастасія Красносільська розповіла про зміни до проекту до другого читання.

"Що пропонує цей законопроект до другого читання? Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн гривень перевищують його законні доходи", - зазначила парламентар.

За її словами, проект передбачає механізм цивільної конфіскації майна, якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з одного мільйону гривень.

"За найбільші крадіжки буде кримінальна відповідальність, менші - цивільна конфіскація… Механізм цивільної конфіскації передбачає рішення суду… прокуратура має збирати докази, іти в суд, і тільки в тому випадку, якщо суд погоджується із поданими доказами, настає цивільна конфіскація", - підкреслила нардеп.

Документ доповнює Кримінальний кодекс положеннями, які встановлюють кримінальну відповідальність за придбання чиновником активів, вартість яких перевищує на 6,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян його законні доходи. Зокрема, придбання таких активів карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зазначимо, сума неоподатковуваного мінімуму у рамках кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень встановлюється на рівні податкової соціальної пільги.

З січня 2004 року при оподаткуванні замість поняття неоподатковуваний мінімум було введено поняття податкова соціальна пільга, яка розповсюджується лише на доходи громадян у формі заробітної плати і обмежена у використанні. Величина податкової соціальної пільги становить у 2019 році - 960,5 грн.

Нагадаємо, 11 вересня Верховна рада прийняла законопроект президента Володимира Зеленського №1031 за основу в першому читанні, документ підтримали 316 парламентаріїв.

Як писало РБК-Україна, закон Зеленського про незаконне збагачення був зареєстрований у Раді ще на початку червня.

Варто відзначити, на початку жовтня повідомлялося, що антикорупційний комітет Верховної ради частково підтримав поправки до законопроекту президента Володимира Зеленського, якими може бути знижений поріг незаконного збагачення. Так, комітет частково підтримав кілька поправок, у яких говорилося про зниження порогу незаконного збагачення до 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян замість 15 тисяч, як було в редакції першого читання.