ua en ru

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню Фото: пожежа на нафтобазі під Києвом

Пожежа на нафтобазі під Києвом розпочалася вдень 8 червня. У Васильківському районі Київської обл. на території "БРСМ-Нафта" сталося загоряння одного з резервуарів з пальним об'ємом 800 куб. м. Пізніше вогонь перекинувся ще на три резервуара, після чого очевидці засвідчили ряд вибухів. Пожежні планували провести "пінну атаку" вогнища загоряння, що повинно було локалізувати вогонь, проте станом на ранок 9 червня пожежа триває. Мало того, пізнійше нею були охоплені вже всі резервуари нафтобази. Є повідомлення про загиблих і поранених. У той же час до вечора, за повідомленнями офіційних осіб, пожежу вдалося локалізувати. За різними даними, повністю він може бути ліквідований до ранку або вечора середи, 10 червня.

21:27 У той же час у Києві з чистотою повітря, безумовно, проблеми. Як повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Радуцький, зміст небезпечних речовин в повітрі Києва перевищило допустимі норми у 2,5-6,7 разів. "За результатами досліджень 9 червня 2015 року зміст ангидидрида сірчистого в повітрі в контрольних точках перевищувало гранично допустимі концентрації в 2,5-6,7 рази. З-за погодних умов у приземному шарі атмосферного повітря накопичуються забруднюючі речовини. За рівнем забруднення сірчистим ангідридом ситуація характеризується як неприпустима, а за ступенем небезпеки - як помірно небезпечна і небезпечна", - повідомив Радуцький. Він підкреслив, що дослідження повітря проводяться на період ліквідації пожежі на нафтобазі під Києвом, на утримання загальнопоширених речовин, контрольованих в системі моніторингу атмосферного повітря, які утворюються в процесах горіння: діоксид азоту, оксид вуглецю, сірчистий ангідрид, пил.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: дим від пожежі весь день був добре видний над Києвом

19:39 Як повідомила начальник Васильківського районного управління Державної СЕС Київської області Валентина Воробйова, небезпеки для проживання в населених пунктах, розташованих поруч з палаючою нафтобазою, немає. За її словами, дослідження атмосферного повітря та виміри проводилися як у Василькові, так і в навколишніх селах. "Був досліджений атмосферне повітря на 6 показників - діоксид азоту, сірчистий ангідрит, вуглеводні сумарні, сірководень, формальдегід і зараз в роботі - сажа. В жодній точці забору перевищень вище граничних допустимих рівнів не знайдено. Небезпеки для проживання в цих населених пунктів немає", - заявила вона.

19:18 Уряду належить прийняти рішення про покриття витрат на гасіння пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Києвом, потрібні документи будуть складені за фактом витрат. "За фактом витрат ми протягом трьох днів представимо витрати. І уряд прийме рішення щодо покриття з резервного фонду бюджету", - повідомив глава МВС Арсен Аваков.

19:03 Прес-секретар МВС Артем Шевченко заявив про те, що знайдені тіла трьох рятувальників, які вважалися зниклими безвісти при ліквідації пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Києвом. Зазначимо також, що в прес-службі відомства повідомили про ще одного загиблого в результаті вибуху на нафтобазі.

18:47 Зазначимо, що за фактом пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Києвом відкрито дві кримінальні справи. Другий з них стосується дозволу на будівництво нафтобази біля військової частини. "Ми на цьому прикладі бачимо, як злочинні дії призводять до серйозних і небезпечних наслідків. Саме тому будь-якими законами і положеннями жорстко заборонено біля військових частин, які мають бойовий арсенал, розташовувати будь-які нафтобази, вибухонебезпечні об'єкти тощо. Саме тому зараз відкрито не тільки кримінальну справу, в ході якої будуть з'ясовані причини пожежі, але і кримінальну справу, яка з'ясує, хто давав дозвіл на будівництво біля військової частини цієї нафтобази. Безумовно, всі винні будуть відповідати в кримінальному порядку", - заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

У свою чергу, в МВС зацікавилися нафтобазами, які знаходяться поряд з оборонними об'єктами. "Урядова комісія приймає рішення про те, щоб аналогічні об'єкти були піддані експертизі, особливо, які знаходяться поряд із засобами комунікації, які критично важливі для життєдіяльності країни або для оборони", - повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

18:25 У МВС схиляються до версії, що причиною пожежі на нафтобазі "БРСМ-нафта" стала виробнича недбалість при технологічному процесі. "Відсотків 80-90 ми все-таки даємо на виробничу недбалість при технологічному процесі. Співробітниками швидше за все були допущені помилки співробітниками сталося загоряння", - заявив глава відомства Арсен Аваков. За його словами, керівництво компанії пізно звернувся за допомогою до пожежників. Також міністр повідомив про те, що на момент прибуття пожежників на базі відсутня вода і піна для гасіння, а частина цієї бази виявилася недооформленной.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото РБК-Україна. Гасіння пожежі під Києвом

18:13 Секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив про те, що ситуація ситуація з пожежею на нафтобазі під Києвом знаходиться під повним контролем пожежників і евакуація людей під Васильковом проводитися не буде. "Небезпеки для перекидання полум'я на військову частину і сусідню нафтобазу вже немає, тому Штаб прийняв рішення не проводити евакуацію людей з 10-кілометрової зони", - заявив Турчинов.

17:52 Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив свій прогноз щодо ліквідації пожежі на нафтобазі під Києвом. За його словами, ситуація буде вирішена протягом 12 годин. "Зараз ми були біля епіцентру горіння. Звідси це виглядає набагато загрозливіше, ніж зблизька. Ми були десь на відстані 50 метрів, горять тільки баки, які вибухнули вранці. Кілька годин тому рятувальники загасили все, що стосується водойм, і зараз немає загрози ні для другої нафтобази, ні для військової бази, яка знаходиться поруч. Якщо ситуація буде розвиватися - а ми сподіваємося, що так і буде - то ми бачимо, що ситуація з цією кризою завершиться протягом найближчих 12 годин", - заявив Аваков.
У той же час, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк в коментарі Еспрессо.TV заявив, що гасіння та ліквідація наслідків пожежі на нафтобазі "БРСМ" може тривати ще не менше доби. "Роботи дуже багато, проблема серйозна. Ще мінімум добу - цілком реальний термін для ліквідації такого пожежі", - зазначив він.

Пожар на нефтебазе в Васильковском районе.Ключевых ризков удается избежать. На 17.30: Был непосредственно вблизи горя...

Posted by Арсен Аваков on 9 Июнь 2015 г.

17:33 На пожежу на нафтобазі під Києвом відреагував і Генеральний прокурор Віктор Шокін, який заявив, що в разі, якщо будуть встановлені факти порушення посадовими особами, розслідуванням катастрофи займеться ГПУ. "Можливо, якщо в ході розслідування будуть встановлені факти порушення з боку посадових осіб, які винні у вчиненні пожежі, як сказав Турчинов, що місце розташування було обрано з порушенням, то ми заберемо у своє виробництво",- сказав генпрокурор. Також він повідомив про те, що кримінальне провадження зараз знаходиться в Головному слідчому управлінні МВС України.

17:19 З'явилося досить актуальне відео пожежі під Васильковим, зняте з безпілотника.

17:06 Виявляється, не всі васильківці піддалися паніці через пожежу на нафтобазі. Деякі, навпаки, вважають це прекрасним приводом зробити оригінальне фото на пам'ять.

16:47 Кияни не залишилися осторонь від трагедії під Васильковим і допомагають у ліквідації наслідків пожежі на нафтобазі в міру своїх можливостей. Зокрема, на Майдані Незалежності організовано збір допомоги для постраждалих при пожежі на "БРСМ-Нафта". "Прямо зараз біля стели на Майдані Незалежності організовано збір допомоги для постраждалих від пожежі на нафтобазі під Києвом. Приносьте препарати від опіків, питну воду, катетери, крапельниці, бинти, марлеві пов'язки. Всю допомогу будуть терміново відправляти постраждалим", - йдеться в повідомленні полку "Азов" на Facebook.

ТЕРМІНОВО! Прямо зараз біля стелли на Майдані Незалежності організовують збір допомоги для постраждалих від пожежі на ...

Posted by Батальйон спеціального призначення "Азов" - нова сторінка on 9 Июнь 2015 г.

16:32 Нагадаємо, що в небезпечній близькості від нафтобази компанії БРСМ знаходиться нафтобаза KLO. Керівництво компанії поспішило запевнити, що він прийняв всі необхідні заходи безпеки у зв'язку із загрозою загоряння. "Ми зробили всі можливі засоби для забезпечення безпеки: евакуйовані співробітники, знеструмлено системи, пожежні команди отримали необхідну допомогу для гасіння. Вже практично осушено озеро, що прилягає до території нашої нафтобази, призначення якого виправдалося в самий критичний момент. Ми робимо все можливе для забезпечення подальшої безпеки і допомагаємо безпосередньо на місці", - пишуть у співтоваристві мережі KLO в Facebook.

На помощь!Пожар на нефтебазе компании БРСМ в с. Крячки Васильковского района Киевской области - это ЧП областного масш...

Posted by КЛО on 9 Июнь 2015 г.

16:22 Зазначимо, що вибух на нафтобазі у Василькові став не єдиним в Україні за останні два дні. Так, прес-служба ДСНС в Рівненській області повідомила про те, що в р. Дубно Рівненської обл. 8 червня о 13:06 стався вибух на нафтобазі WOG. В результаті постраждало двоє співробітників, однак подальшого загоряння не сталося. Попередня причина - порушення правил пожежної безпеки під час проведення зварювальних робіт. Будемо сподіватися, ці випадки нарешті наочно показали керівникам нафтобаз і автозаправних станцій, наскільки важливо дотримуватися правил будівництва та пожежної безпеки.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: наслідки НП на нафтобазі в Дубно

16:08 Схоже, умовляння Васильківської РДА не дуже діють на місцевих жителів. За словами очевидців, вони масово покидають свої будинки. Як повідомив РБК-Україна один з городян Василькова, людьми рухає страх за своє життя і здоров'я. "Під вікнами все гримить і вибухає, вікна відкривати не можна через сморід і остраху, що отруїтися, дуже багато військових вивозять щось з військової бази. Ми з сусідами боїмося, що вибухне газопровід, який проходить під військовою частиною", - заявив мешканець Василькова.

15:59 Васильківська районна державна адміністрація нарешті згадала про жителів міста і випустила рекомендацію місцевому населенню по можливості залишатися вдома при закритих кватирках з-за пожежі. Про це повідомила прес-служба Васильківської РДА. "Рекомендації населенню: по можливості залишатися вдома при закритих кватирках. Виходячи на вулиці одягати ватно-марлеву пов'язку, особливо дітям, людям похилого віку і тим, хто хворіє легеневими захворюваннями", - йдеться в повідомленні.

Крім того РДА порекомендувала місцевим жителям виважено реагувати на новини і повідомлення в засобах масової інформації. "На території військової частини та АЗС "КЛО", що знаходяться біля нафтобази "БРСМ-Нафта" пожежі немає... Просимо не панікувати! Загрози життю населення немає", - йдеться в повідомленні.

15:54 Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, призначений Президентом відповідальним за ліквідацію наслідків катастрофи на нафтобазі, вже відзвітував про перші результати своєї роботи в новій іпостасі. Він, зокрема, створив для ліквідації наслідків аварії комісію, якою повинен керувати голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. "КМУ створив Урядову комісію очолив Голова ДСНС Чечоткін. З резервного фонду не будуть виділені додаткові кошти на ліквідацію та постраждалим", - написав Кириленко у своєму Twitter.

15:41 Зазначимо, пожежна небезпека в Київській обл. оцінюється як висока, навіть якщо винести за дужки катастрофу під Васильковим. "10-14 червня очікується надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека", - йдеться в повідомленні прес-служби ДСНС з посиланням на дані Українського гідрометцентру.

15:32 Примітно, що в соцмережах поширюється думка про те, що за пожежею нафтобази під Києвом стоять спецслужби Російської Федерації. Особливо талановиті панікери встигли навіть спорудити з цього приводу фотоколаж.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: колаж пожежі під Києвом

15:24 Цинізм, або щире бажання допомогти? У прес-службі МНС РФ повідомили, що відомство запропонувало свою допомогу в гасінні пожежі на нафтобазі під Києвом. "МНС Росії направило офіційний лист керівництву ГС НС України, в якому висловлює співчуття у зв'язку із загибеллю пожежних і пропонує свою допомогу в ліквідації великої пожежі, що сталася на нафтобазі в районі Києва. Ми маємо величезний досвід і спеціальне обладнання, а також методики гасіння подібних пожеж", - цитує РИА Новости повідомлення МНС.

15:03 Пожежа в Київській обл. не залишив байдужими навіть сепаратистів Донбасу. Вони, правда, побачили в ньому можливість нехай не геєни вогненної, але хоча б кислотних дощів для Києва. І, чомусь, заразом - для Берліна.

14:40 Зазначимо, що В'ячеслав Кириленко оперативно кинувся виконувати наказ президента України і скликав екстрене засідання Кабміну. "Екстрене засідання Уряду з питань ліквідації пожежі на нафтобазі в Глевасі відбудеться о 14.30. Всі необхідні рішення будуть прийняті.", - написав віце-прем'єр у своєму Twitter. Втім, у прес-службі Кабінету міністрів інформацію про проведення екстреного заседанияРБК-Україна підтвердити не змогли.

14:33 Між тим в ДСНС пояснили, чому боротьба з вогнем викликала у рятувальників стільки складнощів. Зокрема, однією з причин труднощів у гасінні пожежі на нафтобазі стало щільне розташування ємностей з нафтопродуктами. Також ускладнили роботу горизонтальні ємності вагою по 60 тонн. "Пожежники працювали таким чином, що їх основні зусилля були спрямовані на те, щоб охолоджувати ті цистерни, які знаходяться поблизу і не давати поширюватися вогню", - заявив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

14:20 Мер Києва Віталій Кличко, який знаходиться на місці пожежі, повідомив, що на даний момент у повітрі не виявлено небезпечних для людей домішок. "Два поста перевіряють наявність у повітрі небезпечних сумішей, окисів вуглекислого газу, які можу бути небезпечні для людей, зараз ми бачимо напрямок вітру не в бік міста... Зараз поки ніяких домішок в повітрі не зафіксовано", - заявив Кличко. Також, за словами мера, столичні лікарні і опіковий центр знаходяться в стані оперативної готовності і можуть у разі необхідності приймати постраждалих.

14:12 Президент України Петро Порошенко доручив створити штаб ліквідації наслідків катастрофи у Василькові віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка, який зараз виконує обов'язки глави уряду. Про це пише прес-секретар Президента Святослав Цеголко у своєму Facebook. Мабуть, на думку Порошенка, краще міністра культури, яким за сумісництвом є Кириленко, з завданням боротьби з вогняною стихією не впорається ніхто.

Також Цеголко повідомляє, що вранці глава МВС Арсен Аваков представив Президентові доповідь по ситуації. Судячи за словами прес-секретаря Порошенко, Олександр Турчинов був направлений у Васильків саме главою держави - для координації роботи рятувальників. "В найближчі години правоохоронці повинні доповісти про результати розслідування причин катастрофи. Поки що на підставі проведених слідчо-оперативних дій версія про теракт не підтверджується", - зазначив Цеголко.

Президент доручив виконувачу обов’язків Прем’єр-міністра В’ячеславу Кириленку негайно скликати штаб ліквідації наслідків...

Posted by Святослав Цеголко on 9 Июнь 2015 г.

14:01 Між тим в соцмережах з'являються свідоцтва наслідків пожежі в Київській області. Так, жителі села Здорівка, яке знаходиться поруч з Васильковом, публікують фотографії "чорного дощу". Така страшна природна аномалія відбулася після пожежі і вибуху на нафтобазі "БРСМ-Нафта". На фото видно чорні краплі на автомобілях і на тротуарі. Про шкоду таких опадів для здоров'я людей, худоби і посівів нескладно здогадатися.

13:52 Ну нарешті хоч якийсь успіх! Як повідомив голова ДСНС України Микола Чечоткін, розповсюдження пожежі в лісі біля палаючої нафтобази в Київській області зупинено. "Зупинено поширення пожежі в ліс. Там буквально 100-150 метрів", - повідомив Чечоткін. При цьому, за його словами, небезпеки поширення пожежі в лісі немає. "Немає ніякої небезпеки, тому що ліс у нас тут листяний. І широкого розповсюдження пожежі не буде. Тим більше, що там працює чотири одиниці техніки, вони утримують це все", - підкреслив він. Глава ДСНС також розповів, що до гасіння пожежі залучено, крім київських, рятувальники Житомирської, Черкаської та Чернігівської областей. "Все тут з учорашнього дня працювало 218 осіб та 45 одиниць техніки. На цей момент ту техніку, яку ми могли відвести, відвели", - додав він.

13:46 Віталій Кличко вирішив перестрахуватися і пообіцяв, що підпише розпорядження перевірити всі нафтобази і автозаправки в місті на предмет дотримання пожежної безпеки. Про це голова КМДА повідомив у своєму Twitter. "Я підпишу розпорядження перевірити всі нафтобази і автозаправки в столиці на дотримання пожежної безпеки", - написав Кличко.

13:42 Цікаво, що для гасіння пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" авіатехніка не була задіяна. Причину цього пояснив голова ДСНС України Микола Чечоткін, за словами якого, такий спосіб боротьби з вогнем дав би дуже незначний ефект. "Потреби задіяти авіаційну техніку немає. Тому що гасіння цієї пожежі з повітря буде неефективним. Літаки заправляються водою. Гасити пальне водою - самі розумієте, ефект буде дуже незначним", - заявив він.

13:36 На даний момент визначено двокілометрова зона евакуації людей навколо нафтобази. Причому, як повідомляє секретар РНБО Олександр Турчинов, евакуація з 10-кілометрової зони буде проведена в разі реальної небезпеки. "Зараз відбувається локалізація пожежі, але небезпека залишається в зв'язку з тим, що з одного боку біля цієї нафтобази знаходиться наступна база нафтопродуктів. Також поруч зі мною перебуває міністр оборони, тому що в 50 метрах від епіцентру пожежі розташована військова частина, яка має бойовий арсенал. З учорашнього дня почалася його евакуація, але цей процес триває", - заявив Турчинов.

13:31 РБК-Україна зібрали галерею найбільш вражаючих знімків з пожежі нафтобази під Києвом.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: пожежний поїзд

13:20 Для того щоб захистити авіаційну частину, що знаходяться поруч з палаючою нафтобазою, Міноборони підтягує протипожежні танки і створює захисний вал. "Після того, як почалася пожежа, було створено протипожежний резерв з боку військової частини. Він знаходиться біля сховища. Є захисний вал. Техніка вся розташована для захисту частини. Там проведені певні заходи, вирубаний ліс, підтягуються танки протипожежні на випадок погіршення ситуації", - повідомив міністр оборони Степан Полторак, який зараз перебуває на місці подій.

Крім того, за словами міністра оборони, з авіаційної частини продовжують вивозити боєприпаси. "Ті склади, які знаходяться поруч з пожежею, звідти боєприпаси вивезли", - повідомив Полторак. За його словами, евакуація боєприпасів почалася частково ще вчора ввечері. "Найближче сховище, яке знаходиться поблизу пожежі, евакуйовано. На інших продовжується робота", - зазначив міністр.

13:12 Секретар РНБО України Олександр Турчинов, який перебуває на нафтобазі "БРСМ-Нафта", заявив, що ДСНС початку локалізацію пожежі. "ДСНС початку локалізацію пожежі, створено штаб на чолі з керівником ДСНС паном Чечоткіним (Микола Чечоткін - ред.)", - заявив Турчинов. Він зазначив, що дуже небезпечна ситуація була під час ранкового вибуху. Також, за його словами, відбувається евакуація людей з 2-кілометрової зони. Все це добре, звичайно, але невже для того, щоб почати всі ці дії, обов'язково було чекати прибуття Турчинова?

13:03 Українські волонтери оперативно відреагували на ситуацію з пожежею. У соцмережах розгортається кампанія по збору коштів та медикаментів для постраждалих. Будемо сподіватися, що спільними зусиллями держави і добровольців вдасться врятувати максимальна кількість осіб.

НОВЫЙ СПИСОК ПО МЕДИКАМЕНТАМналбуфин раствор рингера 400 млфиз раствор 500 млсерофундин 500 млсистема для переливан...

Posted by Александра Стакан on 9 Июнь 2015 г.

12:58 Між тим на Youtube з'явилося відео, на якому зображений безпосередньо на момент ранкового вибуху, при якому постраждали співробітники ДСНС і рятувальна техніка. Обережно, обсценні лексика!

12:48 А в компанії "БРСМ-Нафта", що володіє нафтобазою, на якій зараз горять резервуари з пальним, представили ще одну версію причин трагедії. Тепер до ймовірного, за інформацією прес-служби компанії, підпалу, додався ще і теракт. "В якості основної версії інциденту, що ми розглядаємо умисний підпал, і не виключаємо, що загоряння нафтопродуктів на нафтобазі сталося в результаті терористичного акту", - йдеться в офіційній заяві.

Крім того невдачі при гасінні пожежі в "БРСМ-Нафти" поклали на пожежників. Зокрема, в компанії заявили, що 8 червня о 17:29 співробітники нафтобази відправили повідомлення про пожежу на території нафтобази в оперативно-диспетчерську службу Васильківського району, проте прибулі на місце пожежно-рятувальні служби не були забезпечені необхідними засобами для локалізації спалаху і оперативної ліквідації події.

12:41 Оновлена офіційна інформація з постраждалим в результаті пожежі і вибуху нафтобази під Києвом. Як повідомляють у прес-службі Міністерства внутрішніх справ, дані такі: 1 людина загинула і 14 були травмовані, з них семеро - працівники ДСНС України. "Сьогодні, 9 червня, вранці на території нафтосховища, розташованому в селі Крячки Васильківського району, де вчора почалася пожежа, вибухнув один з резервуарів. В результаті трагедії станом на 12:00 одна людина загинула і чотирнадцять травмовано, з яких сім працівників ДСНС України. Постраждалим надається медична допомога", - сказано в повідомленні.

12:36 У зв'язку з виникненням масштабної пожежі, МВС і прокуратура займуться вивченням історії роботи нафтобази "БРСМ-Нафта". "Буде вивчатися вся історія роботи цього об'єкта, починаючи від виділення землі, здачі в експлуатацію і роботи на початок пожежі", - повідомив представник МВС Артем Шевченко. У той же час на місці події продовжують чергуватимуть автомобілі швидкої допомоги.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: автомобілі швидкої допомоги (РБК-Україна)

12:30 У ДСНС представили свою версію причин трагедії. Зокрема, там заявили, що вибух цистерн на нафтобазі стався через недотримання норм будівництва, а також через розгерметизацію. "Складність пожежі - в Україні такої пожежі не було з 60-х. Коли були радянські часи, всі підприємства дотримувалися норм і правил. В даний час будували, як хотіли - резервуар біля резервуара, ні відстані не дотримано, не було обвалування. Якби дотримувалися норми при будівництві, такого не було б", - заявив в. о. начальника ГУ ДСНС р. в Києві Валерій Борис. Також, за його словами, цистерни на нафтобазі вже вигоріли повністю.

12:22 Російські ЗМІ також не опинилися в стороні від пожежі під Києвом. Зокрема, РИА Новости взяли коментар з цього приводу у директора громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимира Борейко. Як передає російське інформагентство, він заявив, що пожежа на нафтобазі призведе до катастрофічних наслідків. "Катастрофічні процеси. Людей потрібно терміново евакуювати в радіусі принаймні п'яти кілометрів, тому що продуктами горіння є формальдегіди, падає сажа, яка теж є продуктом горіння. Це серйозний удар по людях. Це веде до серцево-судинних проблем і легеневим, і до ракових захворювань. Тому що величезна доза. І потім буде друга фаза - це кислотні дощі, які будуть знищувати посіви на полях, городах. Будуть знищувати хвойні ліси і культури", - сказав Борейко.

12:15 У той же час прес-секретар МВС Артем Шевченко спростував інформацію про масові жертви пожежі на нафтобазі. "Зараз немає зв'язку з трьома бійцями ДСНС, які були в епіцентрі вибуху. Всього їх там було 30, 27 вийшли, 5 поранені з опіками... Всі чутки про масові жертви, які вимірюються десятками, поки не підтверджуються, до щастя", - заявив Шевченко.

Пожежа на нафтобазі під Києвом: продовжується локалізація вогню

Фото: пожежники борються з вогнем на нафтобазі

12:07 Зазначимо, що троє пожежників не виходять на зв'язок після вибуху на нафтобазі під Києвом. За словами в. о. начальника ГУ ДСНС р. в Києві Валерія Бориса, п'ятеро рятувальників з опіками різного ступеня перебувають у лікарні у Василькові, а робота з гасіння пожежі відновлена після ранкового вибуху.

12:05 Як повідомили в прес-службі РНБО, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов прибув на місце пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київської обл. "Секретар РНБО Олександр Турчинов перебуває на місці пожежі нафтобази в с. Крячки Васильківського району Київської області", - сказано в повідомленні. Як зазначається, секретар РНБО здійснює оперативну координацію дій силовиків і підрозділів Нацгвардії і ДСНС при гасінні пожежі.

11:57 Виконуючий обов'язки начальника ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій України в м. Києві Валерій Борис повідомив, що під час вибуху, який стався в 8 ранку на пожежі на нафтобазі під Києвом, вогонь знищив 10 одиниць пожежної техніки. "В даний час приблизно 10 одиниць пожежної техніки знищено вогнем, яка була там, в самому епіцентрі... 10 машин згоріло, люди працювали цілий день і цілу ніч, зараз прибутку угруповання нових сил і вони приступають до гасіння", - заявив Борис. Також, за його словами, від інтенсивного теплового випромінювання є невелике загоряння лісу. Крім того, він підтвердив небезпека загоряння цистерн на сусідній нафтобазі КЛО.

11:49 Зазначимо, що мер Києва Віталій Кличко вирушив у Васильківський район, щоб особисто проконтролювати роботу з ліквідації пожежі на нафтобазі. Про це повідомляє офіційний сайт міського голови. "Пожежа на нафтобазі під Києвом вже призвів до трагічних наслідків, є жертви, з деякими рятувальниками не можуть зв'язатися. Зараз ситуація складна. Київ допомагає, чим може", - зазначив Кличко.

11:37 У Васильківську центральну лікарню доставили 12 постраждалих в результаті пожежі, правда кого саме - пожежних або цивільних осіб - у лікарні не уточнили. Також відзначимо, що в МВС вважають, що пожежа сталася з технічних причин. "Одна з ймовірних причин виникнення пожежі - технічна, при роботі з нафтопродуктами. Працівники міліції проводять всі необхідні заходи для з'ясування всіх обставин події", - йдеться в повідомленні МВС.

11:30 З метою забезпечення порядку на місці пожежі на нафтобазі під Києвом, територія нафтобази оточена 400 військовослужбовцями Національної гвардії України. Також нацгвардейцы будуть допомагати рятувальникам у локалізації вогню. "Понад 400 військовослужбовців частин Національної гвардії України Київського гарнізону направлено до місця пожежі. На нацгвардейцев покладено завдання оточення території, недопущення порушень громадського порядку та можливих деструктивних дій, які можуть ускладнити процес гасіння пожежі", - повідомляє прес-служба Нацгвардії.

11:21 Також в соцмережах фіксують проїзд великої кількості автомобілів швидкої допомоги в бік пожежі у Києвській обл. Ось, наприклад, що пише у своєму Facebook нардеп Віктор Чумак.