ua en ru

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Хто йде на вибори в Раду: список партій Колаж РБК-Україна

На виборах у Раду прохідний бар'єр для партій - 5%

Дострокові парламентські вибори в Україні пройдуть 21 липня 2019 року. Що відомо про головних кандидатів у Верховну раду IX скликання, які партії будуть брати участь в майбутніх виборах - докладно на РБК-Україна.

Вибори в Раду: як проходить голосування

Екзит-поли виборів в Раду

Результати виборів в Раду

Результати виборів по округах

Які партії підуть на парламентські вибори 2019

Серед головних кандидатів на майбутніх позачергових виборах в Раду - як представлені партії в українському парламенті VIII скликання, так і нові політичні сили, які мають великий відсоток підтримки українців.

26 червня в ЦВК назвали остаточну кількість зареєстрованих партій, а також визначили порядок їх розташування в бюлетені:

  1. "Опозиційний блок".
  2. "Сила і честь".
  3. Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".
  4. "Патріот".
  5. "Сила людей".
  6. "Опозиційна платформа - За життя".
  7. "Партія зелених України".
  8. "Всеукраїнське об'єднання "Факел ".
  9. Об'єднання "Самопоміч".
  10. "Європейська солідарність".
  11. "Українська стратегія Гройсмана".
  12. "Громадянська позиція".
  13. "Соціальна справедливість".
  14. "Слуга народу".
  15. "Сила права".
  16. "Радикальна партія Ляшка".
  17. "Партія Шарія".
  18. "Голос".
  19. Політична партія "Незалежність".
  20. "Аграрна партія України".
  21. Всеукраїнське об'єднання "Свобода".
  22. "Рух нових сил Міхаіла Саакашвілі"

"Слуга народу"

У парламентських виборах 2019 візьме участь партія "Слуга народу". Саме від цієї політичної сили на виборах президента висувався Володимир Зеленський.

Офіційно була зареєстрована в грудні 2017 року під назвою "Партія рішучіх змін", пізніше в якості назви був використаний гумористичний серіал "Слуга народу". Засновник - Ігор Баканов, керівник студії "Квартал 95".

Згідно з рейтингами, депутати цієї партії можуть отримати найбільшу кількість місць у Верховній раді нового скликання.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

"Опозиційна платформа - За життя"

"Опозиційна платформа - За життя" буде висуватися на виборах у Верховну раду 2019 під керівництвом Вадима Рабіновича і Юрія Бойка. Головою політради партії є Віктор Медведчук.

Політсила була заснована в 1999 році під назвою "Всеукраїнське об'єднання „Центр" (2016-2018 роках - "За життя", з 2018 р. перейменована в "Опозиційна платформа - За життя").

На парламентських виборах 2014 увійшла до складу "Опозиційного блоку", який набрав 9,43% голосів. У Верховній раді VІІІ скликання депутати "Опозиційна платформи - За життя" мають 20 місць. У листопаді 2018 року голова "Опозиційного блоку" Юрій Бойко і лідер партії "За життя" Вадим Рабинович підписали угоду про співпрацю на виборах 2019.

У передвиборчих рейтингах партія займає друге місце.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

"Голос"

Про намір йти на дострокові вибори у Верховну Раду в 2019 році повідомив Святослав Вакарчук і представив свою партію "Голос". Але вчасно зареєструвати нову політсилу до дострокових виборів він не встиг. Тому "Голос" був створений на основі партії "Платформа ініціатив", яка була зареєстрована в лютому 2019 року для участі у місцевих виборах.

Нагадаємо, що Вакарчук брав участь у позачергових парламентських виборах 30 вересня 2007 року. Він пройшов у Раду VI скликання 15-м номером у списку "Наша Україна – Народна самооборона". 16 грудня 2008 року Рада проголосувала за дострокове припинення його повноважень як депутата. Однак, за словами Вакарчука, заяву про складення мандату він написав ще 11 вересня 2008 року.

За даними соцопитувань, рейтинг підтримки партії Вакарчука з травня виріс з 3-4% до 8%.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

"Європейська солідарність"

Партія екс-президента Петра Порошенка також буде брати участь у парламентських виборах. У травні 2019 року під час закритого з'їзду був проведений ребрендинг, і назву "Блок Петра Порошенко" змінено на "Європейська солідарність".

Після програшу Володимиру Зеленському у голосуванні на пост глави держави, Порошенко заявив, що не має наміру йти з політики.

Партія була заснована Порошенко в 2000 році під назвою "Солідарність". У 2014 році головою став Юрій Луценко. На минулих парламентських виборах БПП об'єднався з партією "УДАР" Віталія Кличка і посів друге місце з 21,82% голосів, отримавши 136 місць у ВР.

Разом з "Народним фронтом", "Батьківщиною", "Самопомощью", Радикальною партією Блок Петра Порошенко увійшов до складу коаліції "Європейська Україна" в парламенті VIII скликання.

Згідно з даними соцдосліджень, на виборах у Верховну раду 2019 за БПП готові голосувати близько 5%.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"

Партія "Батьківщина" візьме участь у парламентських виборах 2019 під керівництвом Юлії Тимошенко.

Політична сила була заснована в 1999 році, а з 2002-го була представлена в парламенті. На минулих виборах в Раду ВО "Батьківщина" набрала 5,68% голосів виборців. Першим номером у списку значилася Надія Савченко, яка на той момент перебувала у російській в'язниці (в 2016 році Савченко виключили з фракції). Тимошенко була другим номером у партійному списку.

З 2014-го по 2016-й "Батьківщина" входила до складу правлячої коаліції "Європейська Україна". Навесні 2016-го Тимошенко заявила про перехід партії в парламентську опозицію.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

"Сила і честь"

Партію "Сила і честь" очолює Ігор Смешко, екс-голова СБУ, кандидат у президенти України на виборах 2019 (посів 6 місце з 6,04% голосів).

Політсила була заснована в 2009 році. На парламентських виборах 2014-го брала участь під керівництвом Олександра Кіхтенка. За результатами голосування, "Сила і честь" набрала 0,08% голосів і не змогла пройти до Верховної Ради VIII скликання.

На майбутніх парламентських виборах "Сила і честь" може отримати 3,8% підтримки виборців (5,1% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором).

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

"Громадянська позиція"

Партію "Громадянська позиція" заснував у 2005 році і очолює Анатолій Гриценко (екс-міністр оборони, кандидат у президенти в 2010, 2014, 2019 рр..).

На парламентських виборах 2014 "Громадянська позиція" брала участь в союзі з фракцією "Демократичний альянс" і набрала 3,1% голосів.

Згідно з даними соцопитування, на майбутніх виборах у Верховну раду IX скликання партія Гриценка не зможе подолати прохідний бар'єр у 5%.

Хто йде на вибори в Раду: список партій

Логотип партії (колаж РБК-Україна)

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" під керівництвом Олега Тягнибока на виборах в Раду 2019 може набрати 2% голосів. У парламент 8 скликання партія не пройшла, набравши на виборах у 2014 році тільки 4,71% голосів, але отримала 5 депутатських місць за мажоритарними округами.

Радикальної партії Олега Ляшка соцопитування прогнозують трохи більше 2% голосів на виборах нового складу парламенту. У Раду VIII скликання політична сила пройшла у 2014 році з показником 7,44% голосів, входила до складу коаліції "Європейська Україна" до вересня 2015 року.

"Українська стратегія" – партія прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. 7 червня відбувся перший з'їзд, в ході якого Гройсман заявив про участь політсили у виборах. У першу десятку списку увійшли чотири действуюзщих міністра – Лілія Гриневич, Євген Нищук, Павло Петренко і Олександр Саєнко. Згідно передвиборних рейтингів, партія набирає близько 2% голосів.

"Опозиційний блок" в рейтингу парламентських виборів 2019 не проходить 5% бар'єр. За неї готові голосувати близько 2% від усіх опитаних. Нагадаємо, що 7 червня "Опозиційний блок", "Наші", "Відродження", "Довіряй справах" і "Партія миру і розвитку" об'єдналися для спільної участі у парламентських виборах .

Об'єднання "Самопоміч" на чолі з мером Львова Андрієм Садовим має низький відсоток підтримки виборців. У той час як на минулих парламентських виборах партія увійшла в першу трійку лідерів з 10,97% виборців.