ua en ru

По київським корупціонерам скоро буде завдано рішучого удару

Сумний факт: з моменту втечі Віктора Януковича минуло два місяці, словосполучення "золотий батон" стало синонімом слова "корупція" в устах не тільки пересічних громадян, але й політиків, а будь-яких ознак системної боротьби нової влади з корупційними схемами суспільство не бачить.

Більше того, люди, яких неодноразово підозрювали в корупції, продовжують працювати на відповідальних посадах в органах влади.

Вражаюче: у політиків, що гучно заявляють про необхідність люстрації, не доходять руки до того, щоб провести кадрову ротацію в очолюваних ними структурах.

Далеко ходити за прикладами не потрібно. Досить зайти на сайт Київської міської державної адміністрації і поглянути на прізвища керівників департаментів мерії - багато чиновників часів Попова, Голубченко і Макеєнко зберегли за собою комфортні крісла. І навіть якщо ці люди не були задіяні в корупційних схемах, очевидно: їх "ефективність" у подоланні корупції наближається до нульової позначки. Нагадаємо, що команда Попова багато говорила про те, що необхідно забезпечити відкритість влади, прозорість витрачання бюджетних коштів, запровадити механізми громадського контролю над чиновниками. Сьогодні ті ж люди, тими ж словами говорять все про те ж в команді Володимира Бондаренка...

Очевидно, що здатність керівника сформувати ефективну команду є однією з головних передумов для успішної реалізації його антикорупційної програми. Слабкі політики нарікають на непереборні обставини, сильні - добиваються поставлених цілей. У цьому відношенні показовим є приклад парламентської фракції "Удару". В той час, коли більшість опозиційних політиків скаржилися на те, що Партія регіонів узурпувала парламент, "ударівці" навіть за таких несприятливих обставин домагалися ухвалення антикорупційних законів. Вміло використавши момент, коли колишній президент "наводив мости" з Євросоюзом, депутати від "Удару" змогли провести через Верховну Раду низку антикорупційних законопроектів. Зокрема, парламент посилив відповідальність чиновників за корупцію, зобов'язав їх декларувати не тільки доходи, але і великі витрати, ввів кримінальну відповідальність за корупцію для юридичних осіб...

"Після того, як ці закони вступили в силу, почалася ціла серія журналістських розслідувань стосовно високопосадовців, - говорить народний депутат від "Удару" Валерій Пацкан. - І хоча колишня влада намагалася захистити своїх ставлеників, багато людей в ешелонах влади відчули себе незатишно. Сьогодні ж ми повинні зробити наступний крок: зробити неминучою відповідальність кожного чиновника за корупцію, і головне - зменшити кількість передумов для того, щоб можновладці використовували службове становище для особистого збагачення".

Одним із серйозних кроків у справі запобігання корупції, безсумнівно, стане відкриття для широкої громадськості реєстрів прав власності на об'єкти нерухомості і земельні ділянки.

"Ми вже подали законопроект про забезпечення відкритості реєстрів прав власності всіх громадян України на нерухоме майно та земельні ділянки. Коли він буде прийнятий, ніхто не зможе торгувати ні своїм впливом, ні інформацією. Відкриття цих реєстрів робить неможливим шахрайство з квартирами, рейдерські захоплення нерухомості та земельних ділянок, "подвійний продаж земельних ділянок. Просто тому, що вся історія угод буде у відкритому доступі і будь-який громадянин, будь-який підприємець зможе ознайомитися з нею в будь-який зручний час", - каже голова Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народний депутат від "Удару" Віктор Чумак.

Крім того, "Удар" має намір законодавчо закріпити відкритість бюджетного процесу. Нагадаємо, що одним з головних обіцянок Віталія Кличка виборцям є забезпечення повного доступу до інформації про витрати столичного бюджету. Це обіцянка вже підкріплена реальними діями - у Верховній Раді зареєстрований законопроект №2012-а, "Про відкритість використання публічних коштів". Одним з авторів цього законопроекту, до речі, є згаданий вище народний депутат Віктор Чумак.

"Законопроект передбачає створення єдиного веб-порталу, на якому розміщуватимуться вичерпна інформація про запланованому та реальному витрачання коштів Держказначейством. Тобто, будь-який громадянин зможе в режимі онлайн простежити за тим, куди йдуть гроші з бюджету, наскільки реальні витрати відповідають раніше озвученими планами. Це значно знизить можливості для тіньового розподілу бюджетних коштів", - вважає Пацкан.

Словом, шанси на те, що в країні почнеться реальна, а не декларативна боротьба з корупцією, є. Головне, щоб серйозні наміри політиків отримали настільки ж серйозне продовження на етапі їх практичної реалізації. Багато в чому це буде залежати від того, хто в найближчому майбутньому візьме на себе відповідальність за втілення цих намірів у життя.