ua en ru

Новини України за 12-14 серпня: можливий розрив дипвідносин з РФ і запуск е-декларування

Новини України за 12-14 серпня: можливий розрив дипвідносин з РФ і запуск е-декларування Фото: Медведєв припустив розрив дипломатичних відносин з Україною

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 12-14 серпня: Дмитро Медведєв припустив розрив дипломатичних відносин з Україною, НАПК оголосило про старт роботи і запуску е-декларування без атестата, Олександр Турчинов назвав "українських диверсантів" у Криму випадковими громадянами чиї справи були сфабриковані, розвідка повідомила про планування бойовиками масштабних провокацій на Донбасі, Петро Порошенко ветував закон про мораторій на штрафи для підприємств ПЕК, суд заблокував призначення глави "Укренерго", а в Одесі пройшов Марш рівності

РФ може розірвати дипломатичні відносини з Україною

у п'ятницю В ЗМІ з'явилася інформація про те, що РФ може розірвати дипломатичні відносини з Україною. Як повідомляється, це може стати жорсткою відповіддю Кремля на нібито "перехід українських властей до терору". Посол Мзс з особливих доручень Дмитро Кулеба закликав всіх зберігати спокій і назвав чутками можливий розрив дипломатичних відносин з Україною, а також зазначив, що "Росія зараз спонукає українців поставити новий рекорд істерики". Проте пізніше російський прем'єр Дмитро Медведєв допустив подібний варіант розвитку подій. За його словами, "якщо іншого варіанту впливу на ситуацію не залишиться, президент Російської Федерації Володимир Путін, - ред.) таке рішення (розрив дипломатичних відносин з Україною, - ред.), напевно, може прийняти".

Запуск е-декларування

Вчора глава НАПК Корчак Наталія заявила про відомство офіційно починає свою повноцінну роботу і запускає систему електронного декларування без атестата Держспецзв'язку. Так, за її словами, "агентство зробило все, щоб система запрацювала. Ніяких рішень, щоб відстрочити систему запуску". Разом з тим, раніше глава Мінфіну Олександр Данилюк заявив про те, що запуск електронного декларування без атестата відповідності системі захисту може зірвати надання траншу. "Якщо запрацює система, яка має недоліки, не відповідає тій меті, для якої вона була зроблена, то це викличе проблеми", - зазначив він.

Провокації Росії в Криму

Олександр Турчинов заявив про те, що "українські диверсанти" в Криму - це випадкові громадяни, а їх справи були сфабриковані. За словами глави РНБО, спочатку ФСБ повідомляла про співробітників українського ГРУ, проте пізніше МЗС РФ заявляв вже про двох цивільних, яких співпрацювали з розвідкою України. Він зазначив, що їх "захопили для прикриття п'яної стрілянини російських військових і нашвидку бездарно сфабрикованою ФСБшной провокації". Крім того, Антон Геращенко заявив про те, що другий затриманий "український диверсант" Андрій Захтей виявився рецидивістом. Він був засуджений у 1998 році на 6,5 років позбавлення волі за грабіж, вчинений групою осіб.

Бойовики на Донбасі планують масштабні провокації

Українська розвідка повідомила про те, що проросійські бойовики планують масштабні провокації на Донбасі. Також у розвідці не виключають, що "противник ще до зими може здійснити спроби захоплення найбільш важливих для нього стратегічних об'єктів, які забезпечують життєдіяльність окупованих територій". Крім того, за даними розвідки, рівень загрози національній безпеці залишається високим.

Порошенко ветував закон про мораторій на штрафи для підприємств ПЕК

Петро Порошенко ветував закон про мораторій на штрафи для підприємств теплокомуненерго до повчання ними субвенції з держбюджету на покриття різниці між фактичними та економічно обгрунтованими тарифами. Однак своїх пропозицій до закону президент поки не вніс. Зазначається, що цей закон дозволив би, зокрема, розблокувати рахунки ПАТ "Київенерго" та інших теплопостачальних підприємств-боржників.

Суд заблокував призначення глави "Укренерго"

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Кабміну призначати Сергія Зуєва на посаду директора НЕК "Укренерго". Так, повідомляється, що в ході розгляду позову, судом було виявлено ряд порушень, які були зафіксовані під час проведення конкурсу на посаду глави"Укренерго". Зокрема, суддя вказує на відсутність доказів прийому і перевірки комісією документів кандидата на посаду.Зазначається, що заборона не є остаточним, може бути оскаржений і служить запобіжним заходом.

Марш рівності в Одесі

У суботу, 13 серпня, в Одесі пройшов Марш рівності за участю представників ЛГБТ. Повідомляється, що активісти ЛГБТ пройшли по Одесі з гаслами "Рівні права для всіх", "Любов понад усе". Марш охороняли представники поліції, проте за маршрутом демонстрації сталися сутички. Поліцейський спецназ жорстко блокував тих, хто намагався зірвати акцію. В результаті у відділення поліції доставили чотирьох затриманих. У самому Марші рівності взяли участь понад 50 осіб. Також повідомляється, що поліція затримала 20 осіб, які намагалися зірвати акцію.

Читайте також: авторські матеріали про те, чого чекати Україні від розриву дипвідносин з РФ, про те, стане проїзд по трасі Київ-Одеса платним, а також інтерв'ю з уповноваженої ВР з прав людини Валерією Лутеовской.