ua en ru

Нідерланди пригрозили Росії трибуналом через арешт екіпажу Greenpeace

Нідерланди готуються звернутися до Міжнародного трибуналу ООН з морського права в тому випадку, якщо ситуація навколо 30 активістів Greenpeace, заарештованих у Росії, не вирішиться до 21 жовтня. Про це повідомляється з посиланням на прем'єр-міністра країни Марка Рютте.

Нідерланди готуються звернутися до Міжнародного трибуналу ООН з морського права в тому випадку, якщо ситуація навколо 30 активістів Greenpeace, заарештованих у Росії, не вирішиться до 21 жовтня, передає Russia Today з посиланням на прем'єр-міністра країни Марка Рютте.

Прем'єр також вказав, що ведеться робота з дипломатичного врегулювання питання.

Про намір Нідерландів подати до міжнародного суду на РФ за арешт активістів Greenpeace стало відомо на початку жовтня.

Цього тижня на підтримку затриманих активістів виступили лауреати Нобелівської премії миру. 11 людей підписали лист, адресований Президенту Володимиру Путіну. Вони закликали російського лідера зробити все можливе, щоб із затриманих активістів зняли звинувачення в піратстві.

Серед тих, хто звернувся до Президента РФ, - борець проти апартеїду в ПАР Десмонд Туту, екс-президент Коста-Ріки Оскар Аріас Санчес, борець за права людини Адольфо Перес Есківель, колишній Президент Східного Тимору Хосе Рамос Хорта , активістка за права жінок Лейма Гбові, північноірландська активістка Бетті Вільямс, Тавакуль Карман з Ємену, Рігоберт Менчу із Гватемали, іранець Ширін Ебаді і Меррід Корріган-Магуайр з Північної Ірландії. Раніше Greenpeace зібрав 1 млн підписів за звільнення екіпажу Arctic Sunrise.

Нагадаємо, члени екіпажу судна Arctic Sunrise звинувачуються у спробі захоплення нафтоплатформи "Прирозломна"​​. За версією слідства, 19 вересня 2013 р. активісти Greenpeace, підпливши на судні Arctic Sunrise до морської платформи "Прирозломна"​​, здійснили незаконну спробу висадки на платформу. Екологи стверджують, що їх акція була спрямована проти видобутку нафти в Арктиці.

У зв'язку з акцією екологів було порушено кримінальну справу за ч.3 ст.227 Кримінального кодексу РФ (піратство, здійснене організованою групою). Всі 30 активістів Greenpeace, які перебували на судні Arctic Sunrise, доставлені до Мурманська. Їм пред'явлено звинувачення і обрано судом запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці. Серед заарештованих - громадяни 18 країн, зокрема, України.

2 жовтня громадянину України Руслану Якушеву, активісту Greenpeace і члену екіпажа (кок) судна Arctic Sunrise, було пред'явлено звинувачення в піратстві. Він був заарештований на 2 місяці ув'язнення рішенням Ленінського суду м. Мурманська 29 вересня. Напередодні, 8 жовтня, російський суд мав розглянути апеляцію Якушева, однак цього не сталося.

Раніше повідомлялося, що стосовно капітана Arctic Sunrise порушили адміністративну справу. Також стало відомо, що на судні Greenpeace представники Слідчого комітету РФ виявили наркотики.

Зазначимо, що після затримання екіпажа Arctic Sunrise Путін заявив, що "абсолютно очевидно, що вони не є піратами, але формально вони намагалися захопити платформу".

Як відомо, після дипломатичного скандалу Росія забракувала голландське молоко. Крім того, Россільгоспнагляд може заборонити постачання тюльпанів з Нідерландів, оскільки російську сторону не задовольняє якість голландської рослинної продукції.