ua en ru

Нідерланди планують подати в міжнародний суд на РФ за арешт активістів Greenpeace

Нідерланди планують подати в міжнародний суд на Росію на підставі Конвенції ООН з морського права у зв'язку із затриманням активістів Greenpeace та їх судна Arctic Sunrise, що ходить під голландським прапором, передає Reuters з посиланням на нідерландські ЗМІ.

Напередодні слідство у Мурманську пред'явило звинувачення всім 30 активістів Greenpeace - фігурантам кримінальної справи за фактом нападу на платформу "Прирозломного". Звинувачення пред'явлено за ч. 3 ст. 227 КК РФ (піратство, вчинене організованою групою).

Скарга Нідерландів ґрунтується на Конвенції ООН по морському праву, зазначив міністр закордонних справ країни Франс Тиммерманс. Офіційний Амстердам через міжнародний арбітраж вимагає звільнити затримана в Росії судно Arctic Sunrise, яке йшло під голландським прапором.

Нідерланди також вимагають звільнення заарештованих активістів Greenpeace, однак ця вимога не входить до складу судової скарги, уточнив Ф.Тиммерманс. За його словами, уряд Нідерландів намагається домогтися звільнення екологів по дипломатичних каналах.

Напередодні слідство у Мурманську пред'явило звинувачення всім 30 активістів Greenpeace - фігурантам кримінальної справи за фактом нападу на платформу "Прирозломного". Звинувачення пред'явлено за ч.3 ст.227 Кримінального кодексу РФ (піратство, вчинене організованою групою).

Раніше в СК відзначали, що дії активістів слідство розцінює як загрозу особистій безпеці співробітників, а також майну платформи "Прирозломна". За версією слідства, 18 вересня 2013 р. судно Arctic Sunrise, на якому знаходилися активісти Greenpeace, порушило 500-метрову зону безпеки платформи "Прирозломна". Після цього члени екіпажу ігнорували попередження відійти на безпечну відстань, спустили на воду кілька шлюпок і спробували піднятися на платформу за допомогою спеціального обладнання. "Вимоги представників влади припинити протиправні дії вони також не виконали і, більш того, пішли на таран човна, в якому знаходилися прикордонники", - йдеться в повідомленні СК РФ. Для розслідування справи створена група слідчих і криміналістів центрального апарату СК РФ.

Екологи стверджують, що їхня акція по висадці на платформу "Прирозломного" була спрямована проти видобутку нафти в Арктиці. Всі 30 активістів Greenpeace, які перебували на судні Arctic Sunrise, було заарештовано терміном на два місяці. Серед заарештованих - громадяни 18 країн.

Нагадаємо, вчора представники екологічної організації Greenpeace офіційно оскаржили рішення суду взяти під досудовий арешт строком на два місяці їх активістів, затриманих у Росії.