ua en ru

В Росії український активіст Greenpeace арештований на два місяці

У Росії Ленінський суд Мурманська заарештував активіста Greenpeace - громадянина України Руслана Якушева на два місяці ув'язнення за підозрою у піратстві.

У Росії Ленінський суд Мурманська заарештував активіста Greenpeace - громадянина України Руслана Якушева на два місяці ув'язнення за підозрою у піратстві, повідомляє "5 канал".

Загалом з 30 екологів Greenpeace, що знаходилися в морі на човні Arctic Sunrise, 28 заарештовані до 24 листопада 2013 р.

Частина активістів Greenpeace, серед яких - фотограф та помічник кока, судили ще у четвер. Сьогодні ж першим до СІЗО на два місяці був відправлений громадянин Швеції. Його адвокати просили суд відпустити їх підзахисного під заставу у 1 млн руб., однак суд вирішив, що підозрюваний може втекти або знищити докази.

За версією слідства, активісти Greenpeace на кораблі Arctic Sunrise здійснили незаконну спробу захоплення морської платформи "Прирозломна". Акція була припинена ФСБ, після чого Arctic Sunrise був етапований в Мурманськ. Серед заарештованих крім росіян є громадяни США, Франції, Польщі, Нової Зеландії, Канади та Фінляндії.

У зв'язку з акцією екологів було порушено кримінальну справу за ч.3 ст.227 Кримінального кодексу РФ (піратство, вчинене організованою групою ). Крім того, їх підозрюють у посяганні на суверенітет Росії.

При цьому Президент Росії Володимир Путін заявив, що затримані моряки Greenpeace з судна Arctic Sunrise, серед яких - один громадянин України, не є піратами, але порушили норми міжнародного права.

Раніше повідомлялося, що російський суд прийме рішення про винесення активісту Greenpeace - громадянину України Руслану Якушеву запобіжного заходу 30 вересня 2013 р.