ua en ru

Greenpeace зібрав 1 млн підписів за звільнення екіпажу Arctic Sunrise

По всьому світу в суботу пройшла акція підтримки екіпажа судна Greenpeace Arctic Sunrise, що потрапив у Росії під кримінальне переслідування за акцію проти нафтового освоєння Арктики. Мирні заходи пройшли в більш ніж 80 містах у 50 країнах світу.

По всьому світу в суботу пройшла акція підтримки екіпажа судна Greenpeace Arctic Sunrise, що потрапив у Росії під кримінальне переслідування за акцію проти нафтового освоєння Арктики. Мирні заходи пройшли в більш ніж 80 містах у 50 країнах світу. На всіх континентах - від Нової Зеландії до Мексики, від Таїланду до Фінляндії - на вулиці вийшли ті, хто співчуває екологам, повідомляє організація.

У Greenpeace повідомили, що близько 1 млн людей надіслали свої звернення до посольств Росії, вимагаючи негайного звільнення екіпажу.

У Росії акції солідарності відбулися в Москві, Санкт-Петербурзі, Мурманську, Краснодарі, Сухому Лозі та Омську.

У російській столиці захід пройшов у Парку культури імені Горького. Туди прийшли понад 200 осіб. Вони тримали портрети заарештованих членів екіпажу і вимагали їх негайного звільнення.

Вже другий тиждень поблизу центрального офісу "Газпрому", власника нафтової платформи, на яку пробиралися екологи, стоїть "арктичний" намет. Сьогодні його перенесли до центру столиці.

Нагадаємо, 18 вересня криголам Arctic Sunrise наблизився до платформи "Прирозломна" ​​в Печорському морі. Активісти Greenpeace хотіли розвісити на платформі банери з вимогою припинити видобуток вуглеводнів у регіоні. Наступного дня співробітники ФСБ захопили судно і етапували весь екіпаж до Мурманська. Місцевий суд заарештував усіх доставлених екологів, серед яких четверо росіян, решта - громадяни інших країн, зокрема, України.

2 жовтня громадянину України Руслану Якушеву, активісту Greenpeace і члену екіпажу (кок) судна Arctic Sunrise, було пред'явлено звинувачення у піратстві. Він був заарештований на 2 міс. ув'язнення рішенням Ленінського суду м. Мурманська 29 вересня.

Greenpeace зібрав 1 млн підписів за звільнення екіпажу Arctic Sunrise

(Фото: Greenpeace)

Також були заарештовані строком на два місяці громадяни РФ, Франції, Польщі, Нової Зеландії і Канади. В цілому, із 30 екологів Greenpeace, які перебували в морі на човні Arctic Sunrise, 28 арештовані на період до 24 листопада.

Щодо активістів порушено кримінальну справу про піратство. Всім 30 активістам пред'явлено офіційні звинувачення. Їм загрожують реальні терміни покарання.

Виконавчий директор міжнародної некомерційної організації Кумі Найду назвав те, що відбувається, найжорстокішою відповіддю екологам від часів вибуху судна Greenpeace Rainbow Warrior в 1985 р. Цей траулер, який брав участь у ряді акцій проти полювання на китів і морських котиків, а також проти випробувань ядерної зброї, був потоплений у новозеландській бухті агентами французької розвідки.