ua en ru

Після дипломатичного скандалу Росія забракувала голландське молоко

Попередні підсумки аудиту постачальників молочної продукції з Нідерландів в РФ незадовільні, заявив керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт в кулуарах виставки "Золота осінь".

Попередні підсумки аудиту постачальників молочної продукції з Нідерландів в РФ незадовільні, заявив керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт в кулуарах виставки "Золота осінь".

Необхідно актуалізувати списки постачальників молочної продукції з Нідерландів, причому зробити це може і голландська сторона, зазначив Данкверт. "Бажання поставляти не є підставою для включення до списку, підстава - це виконання російських вимог", - підкреслив він.

Зараз поставляти свою продукцію в Росію може 71 підприємство з Нідерландів. Однак Россільгоспнагляд може скоротити цей список через те, що голландське ветеринарне відомство підписує дозвільні документи, не бачачи продукції", пояснив Данкверт.

Відзначимо, що це рішення може мати політичне забарвлення. Напередодні вибухнув скандал з російським дипломатом у Нідерландах. За версією МЗС РФ, голландська поліція під надуманим приводом вдерлася в дім до одного з російських дипломатів. Незважаючи на політичну недоторканність, Дмитро Бородін був побитий поліцейськими і провів ніч у відділку. Приводом для затримання стали нібито скарги сусідів про насильство щодо дітей в квартирі дипломата, які надійшли в поліцію Гааги.

Російське зовнішньополітичне відомство направило ноту протесту в зв'язку з нападом на Бородіна. "Загальновідомо, що житло дипломата недоторканно. Закутого в наручниках нашого дипломата поліцейські супроводили до відділку, де протримали майже всю ніч. Після цього він був відпущений без всяких пояснень і вибачень", - зазначив представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

У зв'язку з цією подією МЗС Росії рекомендував серйозно подумати всім бажаючим поїхати в Нідерланди, чи варто це робити.

Між тим дипломатичний скандал вибухнув на тлі інциденту з участю судна Greenpeace Arctic Sunrise. Корабель ходить під прапором Нідерландів, на судні були піддані королівства. Екологи Greenpeace спробували захопити платформи "Прирозломна" в Печорському морі. Активісти були затримані, їм інкримінують піратство.

Нідерланди подали на Росію до міжнародного суду за арешт екологів Greenpeace. Амстердам ґрунтується на Конвенції ООН по морському праву, Москви підозрюють у порушенні норм міжнародного права.

Раніше Росспоживнагляд призупинив ввезення молочної продукції з Литви. Російські чиновники з'ясували, що продукти не відповідають стандартам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

До цього Росспоживнагляд піддав критиці якість молочних продуктів з Білорусії. Деякі експерти вважають цей крок відповіддю російської влади на нещодавній арешт в Білорусії генерального директора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера.