ua en ru

Кононенко VS Абромавічус: подробиці конфлікту, що призвів до відставки міністра

Кононенко VS Абромавічус: подробиці конфлікту, що призвів до відставки міністра Фото: Айварас Абромавічус

Абромавічус звинуватив Кононенко в блокуванні роботи міністерства

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус подав у відставку сьогодні, 3 лютого, звинувативши при цьому нардепа від БПП Ігоря Кононенка у блокуванні роботи міністерства. За словами глави МЕРТ, саме це стало причиною, по якій він вирішив покинути свій пост.

Також, глава МЕРТ сподівається на те, що його рішення парламентарії підтримають уже в ході завтрашнього засідання Верховної Ради.

"Ми з командою готові піти якомога швидше, і ні в якому разі не хотіли б затягувати цей процес на тижні або місяці. Я прошу Верховну Раду проголосувати за мою відставку вже завтра", - додав Абромавічус.

Міністр звинуватив Кононенко в блокуванні роботи відомства

"Ці окремі люди (які блокують роботу міністерства, - ред.) мають імена. І одне ім'я я все-таки хочу назвати. Це Ігор Кононенко. Як представник політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнім часом він зробив дуже багато для того, щоб заблокувати мою роботу і роботу моєї команди. Спочатку підконтрольні Кононенку депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію "Відродження" у Верховній Раді. За кілька місяців вона зібрала аж 18 голосів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, глава МЕРТ заявив, що Кононенко хотів мати "власного" заступник міністра у Мінекономіки".

"Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я хочу стати вашим заступником. Я в команді Кононенко, і моя кандидатура вже погоджена нагорі". Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також ще одного - на посаду заступника по обороні. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду і попросив, щоб мене звільнили з посади", - йдеться у повідомленні міністра.

Кононенко відповів на звинувачення Абромавичуса

У свою чергу, Ігор Кононенко заявив, що готовий скласти мандат, якщо таке рішення прийме парламентська фракція БПП. Також він додав, що звинувачення Абромавичуса не мають документального підтвердження.

"Щодо звинувачення мене - немає жодного документа. Його не було, немає і не буде, бо їх не існує в природі. Це абсолютний антипіар", - додав Кононенко.

Кононенко назвав причину невдоволення БПП роботою Абромавичуса

Крім того, Ігор Кононенко розповів про причини, за якими в БПП незадоволені роботою міністра економічного розвитку.

"Були і є проблеми в Міністерстві, і є питання, які не вирішуються. Ключове питання на сьогоднішній день, який турбує український бізнес, це те, що до сьогоднішнього дня не введені симетричні санкції проти Росії. Росія ввела проти нашої країни санкції, є закон, який проголосований, виконавчий орган, який повинен це зробити, це Міністерство економіки, і це не зроблено", - заявив Кононенко.

БПП просить коаліцію розглянути кандидатуру Ковальчука на посаду глави МЕРТ

Разом з тим, БПП вже запропонували кандидата на пост міністра економічного розвитку і торгівлі, яким є перший заступник глави Адміністрації президента України Віталій Ковальчук.

"Ми озвучили перелік кандидатур, які зараз обговорюються в нашій фракції. Ми пропонуємо обговорити в коаліції. Там також є пропозиція щодо першого віце-прем'єр-міністра, міністра економіки пана Ковальчука", - повідомив Кононенко.

США відреагували на відставку Абромавичуса

У свою чергу, посол США Джеффрі Пайетт назвав Абромавичуса одним з лідерів по реформам в Україні.

"Один з лідерів українського уряду щодо реформ, який вірив у те, що український народ заслуговує кращого майбутнього", - прокоментував Пайетт заяву про відставку Абромавичуса.

Крім того, посли західних партнерів України зробили спільну заяву, в якій висловили розчарування заявою Абромавичуса про відставку. Вони також закликали українську владу "відкинути свої дріб'язкові розбіжності, назавжди залишити в минулому корисливі інтереси, які гальмували розвиток країни протягом десятиліть і активізувати проведення необхідних реформ".

Євробонди України впали після рішення Абромавичуса піти у відставку

Після того, як глава МЕРТ заявив про відхід з поста, єврооблігації України обвалилися. Згідно з повідомленням Bloomberg, падіння максимальне за 7 тижнів відображає занепокоєння інвесторів з приводу економічного порядку в країні.

НАБ порушило справу за заявами Абромавичуса проти Кононенко

"В середу, 3 лютого, детективи НАБУ почали перевірку фактів, озвучених міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абрамавичусом щодо можливого втручання в роботу МЕРТ з боку першого заступника лідера фракції БПП Ігоря Кононенка та деяких інших народних депутатів. Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правової кваліфікації правопорушення за статтею 364 (ч. 2) КК України "Зловживання владою або службовим становищем", - йдеться в повідомленні прес-служби Національного антикорупційного бюро.