ua en ru

Комендантська година, закриті школи і сигнали тривоги: ситуація в містах Ізраїлю через обстріли

Комендантська година, закриті школи і сигнали тривоги: ситуація в містах Ізраїлю через обстріли Фото: ракетні атаки в Ізраїлі тривають кілька днів (twitter.com/paldf)

Кілька діб в Ізраїлі тривають ракетні атаки. В результаті постраждало кілька сотень мирних жителів, є жертви. Терористи ХАМАС випустили по ізраїльських містах понад тисячу ракет. Обстріли досягли Тель-Авіва, а на кордоні з Сектором Газа оголошено надзвичайний стан.

Всі подробиці конфлікту і що відбувається на даний момент в Ізраїлі - в матеріалі РБК-Україна.

4:15. Одна з ракет, яку терористи ХАМАС випустили по території Ізраїлю,пробила систему захисту "Залізний купол". Інформації про постраждалих немає.

23:00. Кабінет безпеки Ізраїлю схвалив нові удари по об'єктах ХАМАС на території Сектору Газа. Планується, що ізраїльські військові завдадуть ударів по символам правління ХАМАС, зокрема по казначейству організації. Це відповідь на сьогоднішні обстріли території Ізраїлю.

22:45. У місті Лод, в передмісті Тель-Авіва, на тлі обстрілів Ізраїлю з Сектора Газа увечері 12 травня незважаючи на введену комендантську годину знову почалися масові заворушення. У зв'язку з цим ізраїльська залізнична компанія "Рекевет Ісраель" вирішила призупинити рух поїздів між Лодом і Тель-Авівом.

22:33. Армія оборони Ізраїлю опублікувала відеоролик про те, що відбувалося в країні останні 48 годин. На кадрах можна побачити масовану ракетну атаку з боку Сектора Газа. Перехоплення ракет системою ППО "Залізний купол" і наслідки обстрілу.

22:15. В Міністерстві закордонних справ Ізраїлю заявили, що сподіваються на деескалацію конфлікту з палестинськими угрупуваннями, які діють на території Сектору Газа. В Ізраїлі додали, що загострення конфлікту пов'язане з внутрішньополітичним конфліктом між палестинськими організаціями.

22:10. У містах Ізраїлю знову почалися заворушення за участі ізраїльтян та арабів, попри поліцейські патрулі та підрозділи військових. В результаті сутичок, як пишуть ізраїльські ЗМІ, вже є постраждалі.

22:00. ХАМАС здійснив ще один обстріл території Ізраїлю. Сигнали повітряної тривоги пролунали в Ашкелоні, Ашдоді та південних громадах. В результаті сьогоднішніх ударів по Ашкелону постраждали щонайменше 20 людей.

Ситуація на 12 травня

Ввечері бойовики ХАМАС випустили по території Ізраїлю ще 130 ракет у відповідь на удари по Сектору Газа. Під ударом опинилися міста Ашкелон та Сдерот. Декілька ракет влучили у житлові будинки, в результаті чого чотири людини отримали поранення. Один постраждалий у тяжкому стані.

У третій день ескалації ХАМАС веде масовані обстріли селищ прикордонної території. Сигнали тривоги 12 травня звучать в Ашкелоні, Ашдоді, Гедері. Також бойовики заявили про попадання ракети в платформу газового родовища поруч з Ашкелоном.

Після вчорашніх протестів арабського населення в місті Лод вводиться комендантська година. Обмеження почнуть діяти з 20:00 12 травня. Місто патрулюватимуть загони поліції і бійці прикордонної служби.

Управління тилом Ізраїлю продовжило обмеження на роботу шкіл і заборону масових зібрань до 14:00 14 травня. Жителям населених пунктів від Беер-Шеви до Герцлії заборонено збиратися на відкритому повітрі групами більше 10 осіб, на працюючих підприємствах обов'язково повинні бути відкриті бомбосховища, заборонено відвідування навчальних закладів, дитячих і спортивних секцій.

У відповідь на атаки терористів ізраїльські збройні сили ліквідували бойових командирів бригади Гази і кіберпідрозділу ХАМАС. Також ЦАХАЛ атакував кілька важливих об'єктів інфраструктури бойовиків і автомобілі, які перевозили протитанкові ракети.

Міністр оборони Бені Ганц заявив, що армія Ізраїлю продовжить завдавати ударів по Сектору Газа до досягнення повного і довгострокового режиму "тиші".

Дані про жертви

На 12 травня відомо про шістьох загиблих в результаті обстрілу по Ізраїлю.

Дві жінки померли вчора після атаки на Ашкелон, ще одна жінка померла від травм в Рішон ле-Ціон. Також рано вранці в середу поряд з Лодом загинули батько з 16-річною донькою. Вони перебували в своєму автомобілі, коли в нього влучила ракета ХАМАС.

Після потрапляння протитанкової ракети у військовий джип ЦАХАЛ троє ізраїльтян отримали важкі поранення, незабаром один з них помер.

Загальна кількість жителів Ізраїлю, які отримали травми різного ступеня тяжкості, досягла більше двохсот осіб. Також є втрати у палестинської сторони. У Міністерстві охорони здоров'я Гази повідомили про 56 загиблих і 335 поранених.

Режим НС і закриття шкіл

Через загрозу проникнення бойовиків ХАМАС на кордоні з Сектором Газа ізраїльська влада оголосила надзвичайний стан. Так, в місті Сдерот і його околицях жителям віддано розпорядження не залишати домівки.

12 травня міністерство оборони оголосило про продовження режиму надзвичайної ситуації на території в 80 км від Сектора Газа ще на два тижні.

Після нічних обстрілів 11 травня у багатьох центральних містах країни було прийнято рішення призупинити роботу шкіл, дитячих садків. Зокрема, закрили навчальні заклади муніципалітети Бат-Яма, Рамат-Гана, Гіватаїмі, Рішон ле-Ціона, Холона, Рош а-Аіна, Ніс-Ціона, Гедери, Петах-Тікви.

Спецоперація ЦАХАЛ триває

Ізраїльська армія ЦАХАЛ атакує об'єкти ХАМАС у відповідь на масовані обстріли. 12 травня військові повідомили про ліквідацію керівників розвідки палестинців, також було обстріляно будівлю штабу терористичної організації. Військово-повітряним силам вдалося знищити ракетну установку бойовиків, яка була спрямована на Ашдод і Ашкелон.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху скликав військовой кабінет для обговорення ситуації після посилення ракетних атак по Ізраїлю на вечір 12 травня.

Також в міністерстві оборони заявили, що антитерористична операція "Страж стін" продовжиться і може бути розширена, поки на кордоні з Газою не буде гарантовано тривале припинення вогню.

Хроніка обстрілів: атака на Тель-Авів і протести в містах Ізраїлю

З понеділка, 10 травня по території Ізраїлю з Сектора Газа випущено близько тисячі ракет. Більшість ракет приземлилися на відкритій місцевості або були перехоплені ізраїльською системою ПРО "Залізний купол", а частина з них впала в Газі.

Терористи ХАМАС ведуть обстріли по прикордонних районах з Газою. Перші прямі влучення ракет у житлові будинки були зафіксовані 10 травня в Ашдоді, Ашкелоні, пізніше атаці піддалися також міста центральної частини країни.

У ніч на 12 травня бойовики атакували Тель-Авів. Системі ПРО вдалося збити кілька ракет, однак деякі з них досягли міста і передмість. В аеропорту Бен-Гуріон на кілька годин було припинено авіасполучення. В результаті обстрілу пошкоджений нафтопровід, один снаряд потрапив в автобус в Холоні. 9 осіб було госпіталізовано.

Терористи бойового крила ХАМАС заявили, що протягом півгодини запустили 100 ракет в бік Тель-Авіва, щоб перевантажити роботу "Залізного купола".

Вчора вночі по містах Ізраїлю прокотилася хвиля заворушень. У 20 км від Тель-Авіва, в місті Лод, жителі арабського походження підпалили синагоги, автомобілі і розбили вітрини декількох магазинів. Мер заявив про втрату контролю над містом. Для стабілізації ситуації до Лоду були введені війська. Також сутички і підпали сталися в Яффі й Акко.

Початок ескалації конфлікту

Причиною загострення протистояння між Палестиною та Ізраїлем стали зіткнення мусульман з поліцією напередодні святкування Дня Єрусалима. Ще одним фактором було рішення ізраїльського суду про виселення кількох десятків палестинських сімей з району Шейх Джаррах.

Терористична організація ХАМАС висунула вимогу владі Ізраїлю щодо виведення військових з районів мечеті Аль-Акса і Шейх Джаррах в Східному Єрусалимі, пригрозивши відповідною реакцією. На це ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху заявив, що "той, хто атакує країну, заплатить високу ціну, і Ізраїль відповість великою силою".

З 18:00 10 травня бойовики ХАМАС і "Ісламського джихаду" почали масований ракетний обстріл з території Сектора Газа і оголосили операцію "Єрусалимський меч" з метою "звільнення священного міста". Через 5 годин армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ запустила антитерористичну операцію "Страж стін".