ua en ru

Китай у відповідь на візит Пелосі заблокував імпорт деяких товарів з Тайваню

Китай у відповідь на візит Пелосі заблокував імпорт деяких товарів з Тайваню Фото: Китай у відповідь на візит Пелосі заблокував імпорт деяких товарів з Тайваню (Getty Images)

Китай заблокував імпорт цитрусових, риби та деяких інших продуктів харчування з Тайваню у відповідь на візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на острів. При цьому блокування імпорту чіпів не розглядалося.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на АР.

Зазначимо, що Китай і Тайвань не мають офіційних відносин після громадянської війни у 1949 році. При цьому вони з'єднані багатомільярдними діловими зв’язками, особливо у постачанні процесорних чіпів тайванського виробництва, що необхідні китайським заводам, які збирають світові смартфони та іншу електроніку.

Так, минулого року двостороння торгівля зросла на 26% до 328,3 млрд доларів. Тайвань, який виробляє половину світових процесорів і має технології, з якими не може зрівнятися материкова частина, заявив, що продажі китайським заводам зросли на 24,4% до 104,3 млрд доларів.

"Глобальна економіка не може функціонувати без мікросхем, виготовлених або на Тайвані, або в Китаї", - зазначив Карл Б. Вайнберг з High-Frequency Economics.

Так, після візиту Пелосі до Тайваню Пекін обмежився блокуванням імпорту цитрусових і замороженої скумбрії. Також цього тижня Китай заблокував імпорт сотень інших продуктів харчування з Тайваню, включаючи печиво та морепродукти.