ua en ru

Кернес просив нардепів допомогти закрити справу проти нього, - Луценко

Кернес просив нардепів допомогти закрити справу проти нього, - Луценко Фото: Геннадій Кернес (УНІАН)

Разом з тим, Луценко не повідомив, про яких саме нардепів йде мова

Мер Харкова Геннадій Кернес просив народних депутатів допомогти закрити справу проти нього. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю "Українській правді".

За словами Луценка, справа Кернеса, який звинувачується в особливо тяжких злочинах, є резонансною. Також генпрокурор додав, що має "дуже радикальні претензії" до рішення суду про закриття справи проти мера Харкова.

"Ця справа дійсно резонансною. Пан Кернес звинувачується в особливо тяжких злочинах. В силу його стану здоров'я його захист добився від суду запобіжного заходу, не пов'язаного з триманням під вартою. Довгі роки, четвертий, відбувався суд у Полтаві. В кінці цього процесу суддя вийшов із дорадчої кімнати і заявив, що в зв'язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі, вона закривається. Я маю дуже радикальні претензії до такого рішення, не з огляду на рішення судді, я дійсно не маю права обговорювати, що вирішив суд. Але в мене запитання до судді наступне: чи має право суддя при відсутності прокурорів продовжувати засідання?", - заявив Луценко.

Крім того, Луценко додав, що відповідно до процедури, кожне судове засідання суддя має запитувати явку сторін, і якщо якоїсь із сторін немає - суд не може продовжуватися. Також він додав, що у випадку відсутності прокурорів, суддя мав звернутися до нього. Цього, за словами Луценка, зроблено не було.

Луценко пояснив, що прокурори не були на двох засіданнях, вони з письмовою заявою зверталися до судді з проханням надати їм час на підготовку до дебатів, але відповіді не отримали. Також генпрокурор заявив, що вважає дії судді по справі Кернеса "категорично незаконними".

"Я точно знаю, що пан Кернес проводив переговори із народними депутатами про те, щоб вони йому допомогли закрити цю справу. Я не можу говорити, тому що докази ще не сформовані до кінця (про якиї саме нардепів йде мова, - ред.). Слідкуйте на наступних виборах, хто з нових обранців з'явиться на харківському міському окрузі. Це буде вам відповідь про те, хто це готував. Це подарунок до дня народження пана Кернеса...Далі - слідкуйте за суддею. Якщо ви побачите, що він найближчим часом піде на пенсію, то не дивуйтеся, чому я робитиму все від мене залежне, щоб він поніс покарання за свій план спасіння не рядового Кернеса", - додав він.

Також Луценко додав, що справу Кернеса та рішення суду про її закриття він обговорював з президентом України Петром Порошенком. За його словами, вони з главою держави "зійшлися на тому, що апеляція має поставити справу в законне русло".

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що 10 серпня поточного року суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов прийняв рішення про закриття справи Кернеса. Таке рішення пояснювалося тим, що прокурори не з'являлися на судові засідання, що на думку суду, свідчило про їх відмову від обвинувачень.

Сторона обвинувачення мала сім днів, щоб оскаржити таке судове рішення, і скористалася цим правом. Крім того, у ГПУ назвали закриття справи незаконним.

Також повідомлялося, що ГПУ розпочала розслідування відносно судді Антонова, який закрив справу мера Харкова Геннадія Кернеса. Прокуратура вбачає в діях судді постановлення завідомо неправосудного вироку.

Справа стосовно Кернеса та його охоронців, яких підозрювали в незаконному позбавленні волі і погрозах вбивством прихильникам Майдану, розслідувалася з лютого 2014 року. У березні 2015 року Генпрокуратура оголосила про завершення досудового розслідування.