ua en ru

Календар вболівальника: головні спортивні події у 2021 році

Календар вболівальника: головні спортивні події у 2021 році Фото: надважливі матчі чекають збірну України (facebook.com/uafukraine)

Це буде дуже насичений рік

Через поширення коронавірусу минулого року масово переносили і скасовували спортивні заходи. Найважливіші змагання перенесли на 2021 рік, через що він буде чи не найбільш насиченим в історії спорту.

Січень

8 - 10 січня – п'ятий етап Кубка світу з біатлону в Оберхофі (Німеччина). Заплановано шість гонок, серед яких - спринт, гонка переслідування і змішана естафета.

13 - 17 січня – шостий етап Кубка світу з біатлону в Оберхофі (Німеччина). Біатлоністи бігтимуть спринт, естафету і мас-старт.

15 - 18 січня в Загребі (Хорватія) відбудеться міжнародний турнір серії Гран-прі з греко-римської боротьби. До складу збірної України на змагання потрапив срібний призер Олімпійських ігор 2016 року Жан Беленюк, який не виступав з вересня 2019 року, коли став дворазовим чемпіоном світу.

21 - 24 січня – сьомий етап Кубка світу з біатлону в Антхольці (Італія), який містить індивідуальну гонку, мас-старт і естафету.

27 - 31 січня пройде відкритий чемпіонат Європи з біатлону, який буде проводитися в Душниках-Здруй, Польща. Минулого року чемпіонат був запланований в естонському Отепяя, але через відсутність снігу його перенесли в Раубічі (Білорусь). Тоді збірна України завоювала чотири медалі.


Лютий

8 - 21 лютого – відкритий чемпіонат Австралії з тенісу (Australian Open). Перший великий тенісний турнір в році замість традиційної другої половини січня пройде на три тижні пізніше. Це пов'язано з тим, що гравцям перед початком змагань необхідно пройти двотижневий карантин. На турнірі в Мельбурні планує виступити і перша ракетка України Еліна Світоліна.

10 - 21 лютого – чемпіонат світу з біатлону. Головний старт сезону в нинішньому році пройде в словенській Поклюці. Саме до цього змагання більшість спортсменів готується цілеспрямовано, щоб пік форми припав саме на цей період. На ЧС пройдуть абсолютно всі типи перегонів - індивідуальна, спринт, гонка-переслідування, мас-старт, естафети, супермікст і змішана естафета. Всього їх буде 12.

13 лютого стартує друга частина чемпіонату України з футболу. Вперше за останні кілька років лідером турнірної таблиці на зимову перерву вирушило "Динамо". В цей день "біло-сині" вдома зустрінеться з "Олімпіком". "Шахтар", який скоротив відставання від киян завдяки технічній перемозі, в гостях зіграє з "Колосом".

на 16 - 17 і 23 - 24 лютого заплановані перші матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Найпотужнішим протистоянням стане поєдинок між каталонською "Барселоною" і французьким ПСЖ. З повним списком пар можна ознайомитися за посиланням.

18 лютого відбудуться перші поєдинки 1/16 фіналу Ліги Європи. Україну на даному етапі турніру представлять "Динамо" і "Шахтар". Кияни вдома зіграють з бельгійським "Брюгге", а донеччани на виїзді зустрінуться з тель-авівським "Маккабі".

25 лютого відбудуться відповідні зустрічі плей-офф Ліги Європи. Підопічні Мірчі Луческу відправляться на полі суперника, а "гірники" зіграю будинку. Наступного дня пройде жеребкування 1/8 фіналу.

Березень

3 березня відбудуться матчі 1/4 фіналу Кубку України. Чинний володар трофею - київське "Динамо" - буде протистояти "Колосу", а чемпіон України - донецький "Шахтар" - "Агробізнесу", "Дніпро-1" - "Олександрії", а "Верес" - "Зорі".

9 - 10 і 16 - 17 березня пройдуть відповідні зустрічі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Жеребкування наступних стадій відбудеться 19 березня.

11 березня – перші матчі 1/8 фіналу Ліги Європи.

18 березня – матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи.

24 березня збірна України стартує у відборі на чемпіонат світу-2022 виїзним матчем проти збірної Франції. Команда Дідьє Дешама є чинним чемпіоном світу. Минулого року "синьо-жовтий" зустрічалися з французами в рамках товариської зустрічі, зазнавши найбільшої поразки у своїй історії.

28 березня в рамках другого туру відбору ЧС-2022 підопічні Андрія Шевченка у Львові прийматимуть команду Фінляндії. У двох попередніх зустрічах із суперником обидва рази перемогу здобула наша команда.

31 березня "синьо-жовті" зіграють в третьому турі кваліфікації ЧС-2022 у Львові проти Казахстану. У своїй історії збірні зустрічалися чотири рази якраз в групах у відборі до чемпіонатів світу. І кожен раз українці здобували перемогу.

Квітень

6 - 7 квітня – перші матчі 1/4 фіналу Ліги чемпіонів.

21 квітня пройдуть поєдинки 1/2 фіналу Кубка України.

13 - 14 квітня – матчі у відповідь 1/4 фіналу Ліги чемпіонів.

27 - 28 квітня – перші матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів.

Травень

4 - 5 травня – матчі-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів.

12 травня має пройти фінал Кубка України з футболу. Проведення заплановано в Тернополі на міському стадіоні, який не зміг прийняти матч торік через пандемію коронавірусу.

23 травня – відкритий чемпіонат Франції з тенісу (Roland Garros). Минулого сезону турнір був перенесений на вересень-жовтень зі звичного травня-червня. До цього Ролан Гаррос ніколи не розігрувався восени. Вперше в історії він завершував серію турнірів "Великого шлему".

26 травня фінальний матч Ліги Європи прийматиме "Арена Гданськ" в Польщі. Спочатку Гданськ мав провести фінал 2020 року. Однак через Covid-19 завершальні раунди турніру дограли в Німеччині.

29 травня відбудеться фінал Ліги чемпіонів. Вирішальний матч прийме Олімпійський стадіон в Стамбулі, де повинен був відбутися фінал торішнього турніру, але також через коронавірус був перенесений в Лісабон.

Червень

11 червня - 11 липня – чемпіонат Європи з футболу. Євро-2020 зберіг назву попри перенесення турніру на 2021 рік. Це дозволило зберегти оригінальну концепцію змагань і відсвяткувати 60-річчя з дня проведення першого в історії чемпіонату Європи з футболу. До ювілею присвятити новий формат турніру, проведення якого заплановано на 12 аренах 12 міст континенту. Якщо плани організаторів знов не зламає коронавірус.

13 червня в фінальній частині Євро-2020 стартує збірна України. В цей день в Амстердамі "синьо-жовті" зіграють з Нідерландами.

17 червня підопічні Андрія Шевченка проведуть другий матч групового турніру європейської першості - в Бухаресті проти Північної Македонії.

21 червня в останньому поєдинку на груповому етапі Євро-2020 "синьо-жовті" будуть протистояти збірній Австрії.

28 червня - 11 липня – Вімблдон. Минулого року головний тенісний турнір світу не відбувся через пандемію коронавірусу. Проведення найстарішого турніру планети було скасовано вперше за 75 років.

Липень

8 липня стартує новий єврокубковий турнір – Ліги конференцій. Його учасниками стануть клуби, що вилетіли на ранніх відбіркових стадіях і за підсумками групового раунду Ліги Європи. Матчі Ліги конференцій будуть проводитися щочетверга, переможець турніру отримає пряму путівку в наступний розіграш Ліги Європи.

23 липня - 8 серпня – Олімпійські ігри в Токіо, які пройдуть на рік пізніше, ніж планувалося, збережуть в назві 2020. Це буде головний турнір вже не чотирьох, а п'ятиріччя. На минулій Олімпіаді в України була найменша кількість медалей - 11, серед яких дві золоті. До цього менш ніж два десятки нагород з літніх Ігор українські атлети не привозили. Але на майбутній Олімпіада у нашої збірної більш райдужні перспективи.

Серпень

10 серпня – Суперкубок УЄФА, в якому зустрінуться переможець Ліги чемпіонів і Ліги Європи нинішнього сезону. Матч міг пройти на стадіоні в Харкові, але виконком УЄФА вибрав столицю Північної Ірландії - Белфаст і стадіон "Віндзор Парк".

25 серпня - 6 вересня - XVI літні Паралімпійські ігри. Змагання пройдуть на тих же майданчиках, які перед цим передбачається використовувати для літніх Олімпійських ігор 2020 року. У програму будуть включені змагання з бадмінтону та тхеквондо, які замінять вітрильний спорт і одну з дисциплін паралімпійського футболу.

30 серпня - 12 вересня – Відкритий чемпіонат США з тенісу (US Open) є четвертим і завершальним тенісним турніром серії "Великого шлему". Минулого року на турнірі зіграла рекордна кількість українських тенісисток.

Вересень

1 вересня збірна України продовжить кваліфікаційні змагання чемпіонату світу 2022 року поєдинком в гостях проти Казахстану.

4 вересня підопічні Андрія Шевченка в п'ятому турі відбору ЧС-2022 прийматимуть Францію.

Жовтень

9 жовтня національна команда України проведе виїзний матч сьомого туру кваліфікації світової першості 2022 з Фінляндією.

12 жовтня синьо-жовті в рамках восьмого туру відбору ЧС-2022 зіграють вдома проти Боснії та Герцеговини.

(дати ще не затверджені) чемпіонат світу зі спортивної гімнастики, який прийме японське місто Кітакюсю. Спочатку турнір повинен був пройти в Копенгагені, але потім данська сторона відмовилася. Таким чином, Японія проведе спочатку чемпіонат світу зі спортивної гімнастики, а потім - з художньої гімнастики.

Обидва чемпіонати проходять щорічно, за винятком тих років, в які проводяться Олімпіада. На 2020 рік чемпіонати світу були заплановані, однак Ігри в Токіо були перенесені, таким чином, у 2021 році пройдуть і чемпіонати світу, і Олімпіада.

На попередньому ЧС зі спортивної гімнастики Україна здобула дві бронзові медалі, а також завоювала одну командну і чотири особисті ліцензії на олімпійський турнір в Токіо-2020. На чемпіонаті світу з художньої гімнастики 2019 року наша збірна завоювала одну бронзову медаль.

Листопад

16 листопада підопічні Андрія Шевченка завершать кваліфікаційний турнір чемпіонату світу 2022 року виїзним поєдинком проти Боснії та Герцеговини.

Грудень

11 -21 грудня Всесвітня зимова Універсіада. Студентські спортивні змагання, які спочатку повинні були пройти в січні 2021 року у швейцарському місті Люцерн. У програмі десять видів спорту, в яких візьмуть участь студенти віком від 17 до 25 років з більш ніж 540 університетів із понад 50 країн.