ua en ru

Ізраїль оголосив про нейтралізацію військового керівництва "Ісламського джихаду"

Ізраїль оголосив про нейтралізацію військового керівництва "Ісламського джихаду" Фото: наслідки ударів в секторі Гази (GettyImages)

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала успішного удару по об'єктах радикального палестинського угруповання "Ісламський джихад" в секторі Гази і "нейтралізувала" високопоставлене військове керівництво угруповання, такі дані навів начальник оперативного управління ізраїльської армії, генерал-майор Одед Басіок.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на DW.

Високопоставлене керівництво військового крила " Ісламського джихаду" в Газі нейтралізовано, заявив Басіок, не пояснивши, що саме означає термін "нейтралізовано". Яких-небудь підтверджень з боку угруповання поки не сталося.

Ізраїль проводить операцію "Світанок"

Конфлікт загострився 1 серпня після того, як ізраїльські військові заарештували лідера "Ісламського джихаду" на західному березі річки Йордан Бассема Сааді. Після цього Ізраїль оголосив про початок операції "Світанок" і завдав повітряних ударів по цілях в секторі Гази. За словами прем'єр-міністра Ізраїлю Яіра Лапіда, удари ЦАХАЛа зірвали атаку на Ізраїль, яку підтримуване Іраном угруповання планувало провести у відповідь на арешт Сааді.

В армії Ізраїлю заявили, що повітряна операція в секторі Гази триватиме тиждень. Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц підписав наказ про призов до 25 тисяч резервістів для "оперативних цілей".

Радбез ООН збирає закрите засідання

У понеділок, 8 серпня, загострення конфлікту обговорюватиметься на засіданні Радбезу ООН, повідомляє агентство dpa з посиланням на неназваних співрозмовників з дипломатичних кіл. Засідання пройде в закритому режимі. Воно зібрано з ініціативи Об'єднаних Арабських Еміратів, Ірландії, Франції, Норвегії та Китаю.

Держдеп США підтримав право Ізраїлю на самооборону

У Держдепартаменті США заявили, що повністю підтримують право Ізраїлю на самооборону. Водночас офіційний Вашингтон закликав сторони уникати подальшої ескалації.

Нагадаємо, Ізраїль 5 серпня почав операцію "Світанок". Армія оборони завдала ударів у відповідь по терористичних об'єктах у секторі Гази.

Своєю чергою "Ісламський джихад" почав обстріли ізраїльських громад на півдні і в центрі країни. За добу з сектора Газу випустили близько 350 ракет.

До слова, Єгипет запропонував організувати перемир'я між Ізраїлем та ісламістами, але останні відмовилися.