ua en ru

Іран дотримується ядерної угоди, - МАГАТЕ

Іран дотримується ядерної угоди, - МАГАТЕ Фото: МАГАТЕ (flickr.com iaea)

З моменту укладення міжнародних домовленостей з Іраном у 2015 році порушень цього документа не зафіксовано

Іран, незважаючи на тиск з боку США, продовжує дотримуватися умов ядерної угоди. Про це йдеться в новому квартальному звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомляє DW.

У доповіді наголошується, що Тегеран в сфері збагачення урану знову не вичерпав встановленого ліміту в 300 кілограмів. Згідно з умовами угоди, не велося і подальшого будівництва реактора на важкій воді в місті Арак, здатного виробляти плутоній, придатний до використання у військових цілях.

Іран також забезпечив інспекторам МАГАТЕ безперешкодний доступ до своїх атомних об'єктів, йдеться в документі.

Додається, що міжнародна угода з атомної програми Тегерана була укладена в 2015 році, щоб не дозволити Ірану створити ядерну зброю. З початку інспекцій в січні 2016 року, жодних порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було. Однак США в травні 2018 року в односторонньому порядку вийшли з цієї угоди.

Нагадаємо, що Іран пригрозив виходом з ядерної угоди.

Додамо, що США відкидають юрисдикцію ООН у справі про санкції в Ірані. У понеділок, 27 серпня, Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій.

Також президент Ірану вважає вихід США з ядерної угоди найгіршим рішенням Трампа.

Нагадаємо, що заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчи заявив, що уряд Ірану чекає, що Європа представить пакет пропозицій для збереження ядерної угоди до кінця липня 2018 року.