ua en ru

Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій

Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій Ілюстративне фото (icj-cij.org)

Рішення суду по справі очікується протягом місяця

Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій. Про це повідомляє Reuters.

Як наголошується, іранські адвокати 27 серпня звернулися до Міжнародного суду ООН з проханням скасувати санкції США, запроваджені адміністрацією президента США Дональда Трампа проти Тегерана.

"Головуючий суддя (Міжнародного суду ООН, - ред.) почав слухання, закликавши Вашингтон поважати його результати", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що у позові йдеться, що санкції США "завдають шкоди і без того слабкій іранській економіці і порушують умови маловідомого договору про дружбу між двома країнами".

"США публічно пропагують політику, спрямовану на те, щоб завдати як можна більш серйозної шкоди іранській економіці та іранським національним компаніям", - сказав представник Ірану в суді Мохсен Мохеби на початку усних слухань.

Крім того, наголошується, що США в письмовій заяві зазначили, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції по цій справі і що твердження Ірану виходять за рамки договору. Офіційна відповідь американських юристів очікується завтра, 28 серпня.

Рішення суду по справі очікується протягом місяця, разом з тим, точна дата не встановлена.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Зариф звинуватив США у створенні "групи дій", яка повинна буде здійснити в країні державний переворот.

Відзначимо, в травні поточного року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану. У відповідь на це, в МАГАТЕ заявили, що Іран зберігає свою ядерну програму в рамках обмежень, встановлених ядерною угодою 2015 року, незважаючи на вихід США з цієї угоди.

Крім того, в серпні Трамп підписав указ про введення санкцій проти Ірану, які, за словами радника президента США з національної безпеки Джона Болтона, виявилися ефективнішими, ніж очікувалося. Разом з тим, Європейський Союз з 7 серпня блокує дію нових санкції США проти Ірану на своїй території. Таким чином ЄС хоче пом'якшити вплив санкцій на інтереси компаній держав-членів ЄС, які ведуть законний бізнес в Ірані.