ua en ru

Форум у Давосі 2020: головне

Форум у Давосі 2020: головне Ілюстративне фото (weforum org)

Всесвітній економічний форум триватиме з 21 по 24 січня

21 січня в Давосі стартує Всесвітній економічний форум. Зустріч лідерів держав, представників міжнародних організацій та бізнесу в 2020 році стане ювілейною. Детально про програму та учасників форуму - в матеріалі РБК-Україна.

22 січня

Зеленський зустрінеться з керівництвом МВФ

В ході форуму в Давосі Володимир Зеленський зустрінеться з з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою, президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті, керівниками компаній SOCAR і Cargill. У цих зустрічах візьме участь також міністр фінансів України Оксана Маркарова.

Форум у Давосі 2020: головне

21 січня

Трамп виступив у Давосі

Дональд Трамп виступив на економічному форумі. У своїй промові він закликав країни ЄС використовувати американський газ з метою енергетичної безпеки.

"Ми такі успішні, що нам не треба імпортувати енергію з ворожих країн, у нас такі запаси газу, що наші європейські союзники більше не повинні бути уразливі через недружніх постачальників енергії ", - заявив Трамп, не уточнивши при цьому, кого він вважає "недружніми постачальниками енергії".

Також Трамп піддав критиці екоактивістів.

"Ми повинні відкидати вічних пророків, що пророкують загибель, і їх пророцтва щодо апокаліпсису. Зараз - час не для песимізму, а для оптимізму. Ми не дозволимо радикальним соціалістам зруйнувати нашу економіку", - заявив він.

Завтра Зеленський виступить зі спецзаявою

Згідно з офіційною програмою, опублікованою на сайті форуму, Володимир Зеленський зі спецзаявою виступить завтра, 22 січня, о 17:45 за київським часом.

Форум у Давосі 2020: головне

Двох Росіян затримали за підозрою в шпигунстві

За кілька місяців до початку Давоського форуму, поліція затримала двох росіян. Їх підозрюють у шпигунстві. Як повідомляє видання Tribune de Geneve, один з них представився сантехніком, але в той же час обидва пред'явили дипломатичні паспорти Росії. Імовірно вони могли планувати встановлення прослуховування в ході форуму або злом комп'ютерів.

Разом з тим, засновник британського фонду Hermitage Capital Вільям Браудер, посилаючись на інформацію від швейцарських правоохоронців, припустив, що метою шпигунів міг бути він.

Тема і програма Давосу 2020

Заходи 50-ї сесії в швейцарському Давосі триватимуть з 21 по 24 січня та будуть об'єднані ключовою темою "Зацікавлені сторони за згуртований і стійкий мир".

Під час форуму обговорять:

  • питання розвитку нових технологій і можливі загрози від їх впровадження;
  • зміни клімату та захист біорізноманіття планети;
  • розвиток бізнесу в умовах технологічних і соціальних змін;
  • проблеми охорони здоров'я;
  • питання професійного розвитку і майбутнє "ринку праці";
  • врегулювання військових конфліктів у "гарячих точках".

В рамках ВЕФ-2020 стартують два глобальні проекти - освітня програма, яка охопить 1 млрд осіб, а також ініціатива з посадки 1 млрд дерев на планеті.

Увечері 20 січня відбулося урочисте відкриття ювілейного форуму. 21-24 січня пройдуть виступи учасників сесії. 24 січня о 12:00 відбудеться церемонія закриття.

Учасники Давоського форуму

Всесвітній економічний форум у 2020 році збере близько 3 тис. учасників із 117 країн. У заходах візьмуть участь лідери 53 держав та урядів, в т.ч. Австрії, Афганістану, Німеччини, Греції, Ізраїлю, Іраку, Італії, Іспанії, Нідерландів, Польщі, Пакистану, США, України та ін.

У Давос приїдуть мільярдери з 36 країн світу, серед них Марк Цукерберг, Джордж Сорос, Білл Гейтс.

21 січня об 11:00 у програмі форуму запланований виступ президента США Дональда Трампа. Очікується підтвердження участі американського віце-президента Майка Пенса.

В рамках ВЕФ-2020 відбудеться виступ екологічної активістки Грети Тунберг із закликом припинити інвестиції в викопні види палива. Школярка з Швеції приїде в Давос вже вдруге.

У списках головних спікерів форуму також: канцлер Німеччини Ангела Меркель, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, генсекретар ООН Антоніу Гутерріш, виконавчий директор UNAIDS Вінні Бьяніма, голова Європейського центрального банку Крістін Лагард та інші.

Українська делегація в Давосі

Президент Володимир Зеленський відвідає Всесвітній економічний форум 22 січня. Виступ глави держави в програмі Давосу запланований з 16:15 до 16:45 за місцевим часом.

Офис Президента

В рамках форуму з 21-го по 24 січня також буде працювати майданчик "Український дім". Захід організовує Фонд Віктора Пінчука третій рік поспіль. Темою дискусій в Українському домі в 2020-му стане "Україна: креативність, інновації, можливості".

Серед спікерів: глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, глава агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк, режисер Олег Сенцов і ін.

22 січня о 18:00 в Українському домі виступить президент Володимир Зеленський.

Як проходив форум Давоський форум в 2019 році

Минулорічний Всесвітній економічний форум пройшов у Швейцарії з 22 по 25 січня під темою "Глобалізація 4.0: формування глобальної архітектури в епоху четвертої промислової революції". Обговорювалися питання розвитку ринків і цифрової економіки, поширення криптовалют і кібербезпека. Окремо була піднята тема військового конфлікту в Сирії та Лівії.

ВЕФ-2019 проігнорували багато світових лідерів. Так, президент США Дональд Трамп і вся делегація Білого дому не брали участі в форумі через "шатдаун".

Глава Франції Еммануель Макрон скасував поїздку до Давосу, в зв'язку з протестами "жовтих жилетів". Через ситуацію з Brexit, прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей також не приїхала на форум.