ua en ru

Британська спецслужба назвала неминучою масштабну кібератаку на країну

Британська спецслужба назвала неминучою масштабну кібератаку на країну Фото: (flickr.com/worldeconomicforum)

У Британії зазначили, що одним із джерел кіберзагрози для Британії є Росія і російська влада, однак небезпека надходить і від інших країн

Незважаючи на успіхи, досягнуті в справі забезпечення кібербезпеки Великобританії, у найближчі роки країна зіткнеться з повномасштабною "атакою першої категорії". Про це заявив глава британського Центру національної комп'ютерної безпеки (NCSC) Сиаран Мартін, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на NCSC.

За словами Мартіна, за два роки існування його відомству довелося брати участь у відбитті більше тисячі великих кібератак, однак найгірше ще попереду. В опублікованій NCSC доповіді наголошується, що більшість з уже проведених атак на Британію були проведені групами хакерів, які діяли при підтримці або після схвалення влади ворожих Лондону держав.

"Ці групи представляють найбільш серйозну і пряму кібер-загрозу нашій національній безпеці. Не сумніваюся, що вже в найближчі роки ми - NCSC і країна в цілому - зіткнемося з повномасштабної атакою, те що ми називаємо "атакою першої категорії", - йдеться в доповіді.

Під кібератакою першої категорії (C1) в класифікації NCSC розуміється інцидент, результатом якого стала дезорганізація важливих для суспільства структур в національному масштабі, що призвела до серйозних економічних і соціальних потрясінь або загибелі людей. За словами Мартіна, досі Британія з такими атаками не стикалася.

Він особливо наголосив, що одним із джерел кіберзагрози для Британії є Росія і російська влада, однак небезпека виходить від інших країн.

"Існує набагато, набагато більше загроз кібербезпеки Великобританії, ніж одна тільки Росія", - сказав Мартін.

Нагадаємо, раніше Великобританія надала Україні інформацію про участь Головного розвідувального управління Росії в кібератаці на Київський метрополітен і одеський аеропорт у жовтні 2017 року.

Зазначимо, слідом за Великобританією, Австралією, США, Канадою та Нідерландами, Німеччина звинуватила Росію в здійсненні низки масштабних кібератак в останні роки.

Як відомо, США висунули звинувачення проти 7 офіцерів Головного управління Генерального штабу РФ (ГРУ), які здійснили кібератаку на Організацію по забороні хімічної зброї.