ua en ru

"Нафтогаз" не має наміру закуповувати російський газ до кінця року через відсутність коштів, - джерело

НАК "Нафтогаз України" не має наміру закуповувати газ у ВАТ "Газпром" до кінця 2013 р. через відсутність коштів. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в "Нафтогазі".

НАК "Нафтогаз України" не має наміру закуповувати газ у ВАТ "Газпром" до кінця 2013 р. через відсутність коштів. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в "Нафтогазі".

Зазначимо, вчора "Нафтогаз" заявив, що збільшив збиток більш ніж удвічі, до 10,5 млрд грн. Відповідно до фінзвіту, чистий дохід "Нафтогазу" від реалізації продукції за 9 місяців 2013 р. скоротився, порівняно з аналогічним періодом 2012 р., із 75,8 млрд грн до 49,3 млрд грн.

Аналітики вважають, що "Газпром" може піти на видачу Україні нових авансів, або докупити відсутні обсяги може Ostchem Дмитра Фірташа, яка отримала від "Газпрому" пільгові ціни.

Принаймні, європейські споживачі компанії вже домоглися від "Газпрому" поступок. Як повідомила вчора начальник департаменту економічної експертизи і ціноутворення "Газпрому" Олена Карпель, монополія планує ввести з 1 січня 2014 р. знижки для великих клієнтів у розмірі 10% від ціни.

Нагадаємо, як заявили вчора в російській монополії, борг України перед ВАТ "Газпром" за газ становить більше 1,3 млрд дол.

Водночас "Газпром" розглядає можливість надання Україні нових розстрочок з оплати за газ за серпень і жовтень 2013 р.

Як повідомлялося, 13 листопада міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що "Нафтогаз України" вже закупив у 2013 р. у "Газпрому" 18 млрд куб. м газу, згідно з річним планом, і більше цьогоріч купувати російський газ не збирається.

Напередодні з посиланням на джерела в "Нафтогазі" стало відомо, що Київ не планує купувати паливо у "Газпрому" аж до кінця року, використовуючи при цьому запаси з підземних сховищ.

При цьому в "Газпромі" побоюються, що у ПСГ України не вистачить газу для транзиту до Європи. Нагадаємо, у четвер глави "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Євген Бакулін обговорили питання безперебійного транзиту газу до Європи майбутньої зими.

Зазначимо, що Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу, якщо "Газпром" не піде на реструктуризацію боргу України за серпень. Від п'ятниці, 8 листопада, НАК "Нафтогаз України" припинила відбирати газ монополії.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" не буде закачувати газ до ПСГ для "Газпрому" у 2014 р.

Як заявив у понеділок, 11 листопада, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, "Нафтогаз" розрахувався з "Газпромом" за постачання природного газу в жовтні 2013 р.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану і Туркменістану.