ua en ru

"Нафтогаз" не планує до кінця 2013 р. купувати російський газ, - джерело

Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу, якщо "Газпром" не піде на реструктуризацію боргу України за серпень. Від п'ятниці НАК "Нафтогаз України" перестала відбирати газ монополії. Жодна зі сторін офіційно не коментує ситуацію, але, за даними джерел, "Нафтогаз" не планує купувати паливо у " Газпрому" аж до кінця року, використовуючи запаси з підземних сховищ

Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу, якщо "Газпром" не піде на реструктуризацію боргу України за серпень. Від п'ятниці НАК "Нафтогаз України" перестала відбирати газ монополії. Жодна зі сторін офіційно не коментує ситуацію, але, за даними джерел, "Нафтогаз" не планує купувати паливо у " Газпрому" аж до кінця року, використовуючи запаси з підземних сховищ, пише "Комерсант-Україна".

Єдиним постачальником російського газу до країни залишиться Ostchem Дмитра Фірташа. Втім, сильні холоди можуть змінити ситуацію.

Україна з 8 листопада перестала відбирати російський газ - це випливає з даних російського держпідприємства "Центральне диспетчерське управління ПЕК "(ЦДУ ПЕК). Минулого тижня віце-прем'єр Юрій Бойко попереджав, що НАК "Нафтогаз України" має намір звести до мінімуму закупівлю газу в "Газпрому" у відповідь на "формальний підхід" російської монополії до проблеми боргів Києва за постачання палива.

При цьому Україна продовжує імпортувати газ з Польщі та Угорщини. У жовтні, за даними ЦДУ ПЕК, до України надійшло 3,2 млрд кубометрів газу з Росії. "Нафтогаз" і "Газпром" не коментують ситуації, але в обох компаніях неофіційно підтвердили призупинення поставок. На цьому тлі акції "Газпрому" очолили падіння на російському фондовому ринку, подешевшавши до закриття торгів на Московській біржі на 1,9% при зниженні індексу ММВБ на 0,4%.

"Україна не потребує додаткових обсягів палива. Зараз стоїть досить тепла погода, і накопиченого в підземних сховищах газу (ПСГ) достатньо для роботи комунального комплексу", - розповіло джерело в "Укртрансгазі". За його словами, у "Нафтогаза" немає грошей, і компанія не хоче заводити нових боргів. Вона вже винна "Газпрому" близько 800 млн долза постачання газу в серпні і поки погашає борг темпами, порівнянними з нарахуванням відсотків за прострочення (6% річних). Крім того, за словами представника "Газпрому" Сергія Купріянова, "Нафтогаз" завинив 1,35 млрд дол. за постачання газу в жовтні.

Джерело в "Укртрансгазі" запевняє, що "Нафтогаз" цього року взагалі більше не планує закуповувати російський газ, рішення може бути переглянуте тільки в разі сильних холодів - "технічно це не складає проблем", пояснює співрозмовник видання. Але в "Нафтогазі" розраховують, що купувати газ продовжить компанія Ostchem давнього партнера "Газпрому" українського бізнесмена Дмитра Фірташа, якій потрібно закачати до ПСГ ще близько 2 млрд кубометрів. Протягом жовтня Ostchem закачала близько 4 млрд кубометрів, тоді як "Нафтогаз", навпаки, підняв 2,1 млрд кубометрів, і на кінець місяця у ПСГ України було 19,3 млрд кубометрів. В Ostchem закупівлі російського газу не коментують.

На думку Валерія Нестерова зі Sberbank Investment Research, ситуація є потенційно ризикованою для "Газпрому": якщо "Нафтогаз" спустошить ПСГ, а потім попит в Україні та Європі різко зросте через холоди, може виникнути проблема із задоволенням заявок європейських споживачів. Але газової війни експерт не чекає, наголошуючи, що і Європа, і "Газпром" вкрай зацікавлені у стабільних поставках газу. Поточну напруга він пов'язує передусім з політикою, а саме із майбутнім підписанням Угоди про асоціацію України та ЄС.

У той же час "Газпром" частково підстрахувався, продавши Ostchem 5 млрд кубометрів газу (близько 6% річного транзиту) з умовою закачування до ПСГ. Тепер, якщо взимку "Нафтогаз" буде змушений відбирати із транзитного потоку на сході більше газу, ніж повертає з ПСГ на заході, "Газпром" зможе викупити газ в Ostchem.

Як повідомлялося напередодні, "Нафтогаз" не буде закачувати газ до ПСГ для "Газпрому" у 2014 р.

Зазначимо, що в жовтні ц.р. Україна імпортувала 3,6 млрд куб. м газу. У цілому за дев'ять місяців 2013 р. поставки газу до України скоротилися майже на 20%, склавши 19,7 млрд кубометрів.

Як заявив вчора міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, "Нафтогаз" розрахувався з "Газпромом" за постачання природного газу в жовтні 2013 р.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану й Туркменістану.