Висушують у замороженому вигляді: як насправді готують розчинну каву?
З чого ви починаєте день? Що бадьорить вас ввечері, якщо попереду ще багато роботи? Відповіді на ці запитання: кава.
Здебільшого любителі цього напою надають перевагу розчинній каві, адже вона досить швидка та проста в приготуванні.
Хімік-науковець Гліб Репіч розповів, як готують хорошу розчинну каву на виробництвах.
На перший погляд, може здатися, що процес виробництва розчинної кави дуже простий. Кавові зерна мелють у порошок, а потім заварюють дуже міцний концентрат. Його фільтрують та обережно висушують. Це й буде готова розчина кава, яку треба просто залити окропом.
"Але в процесі сушіння випаровується значна кількість кофеїну та запашних речовин, тому смак такого напою залишає бажати кращого. Тому найкраща розчинна кава виготовляється трошки хитріше - з використанням технології сублімації.", - пояснює науковець.
Звучить дивно, але кавовий концентрат заморожують, а потім висушують у замороженому вигляді. На практиці все не так складно.
"Якщо вивісити сушити білизну взимку на вулицю, то вона замерзне, але повільно таки висохне. З кавою відбувається щось подібне. Тільки сушать її у вакуумі, бо так значно швидше", - наводить приклад Гліб.
У вакуумі вся вода випаровується, залишаючи пухкі гранули. Саме вони містять найбільше запашних речовин.
Мовою науки це означає, що вода переходить із твердого стану в газоподібний, оминаючи рідкий. Це процес сублімації. У результаті маєте запашну та правильно виготовлену розчинну каву.
Розчинна кава набула популярності у 20 столітті (фото: Freepik)
Раніше ми розповідали, що корисніше пити зранку: чай чи каву.
Також читайте, з якими ліками не можна вживати кавові напої.