Старовинна страва закарпатської кухні "Попригаш": таку ніжну курку ви точно не їли!
Попригаш готують уже багато років у Закарпатській області. До складу цієї стародавньої страви входять курячі стегна, спеції та неймовірно смачний вершковий соус. А готувати Попригаш насправді дуже легко. Подають його до картопляного пюре або кнедликів.
Своїм рецептом цієї страви поділилася українська кулінарка Наталія Машика у своєму блозі на YouTube.
Що вам знадобиться:
- 1 невелика цибулина
- 3 ст. ложки рослинної олії
- 9 шт. курячих стегенець (можна брати грудку)
- 2 ч. ложки паприки
- сіль, перець - до свого смаку
- Вода
- 120 мл сметани
- 120 мл вершків
- 2 ст. ложки борошна
Як приготувати Попригаш
Одну невелику цибулину потрібно дрібно нарізати. Для цієї страви підійде будь-яке куряче м'ясо, в цьому випадку – курячі стегна, які необхідно просушити паперовим рушником.
Розігріваємо сковороду, додаємо олію, висипаємо нарізану цибулю і пасеруємо 1-2 хвилини, до м'якості. Потім викладаємо курячі стегна, зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо по 4 хвилини з кожного боку. М'ясо повинне змінити свій колір. Додаємо сіль та чорний перець – на свій смак. І обов'язково - солодку паприку, додаємо 2 ч. ложки або на ваш смак.
Все ретельно перемішуємо й м'ясо необхідно відразу ж залити холодною водою. Відразу, оскільки паприка при тривалому обсмажуванні може дати неприємний смак.
Води має бути достатньо, щоб вона покривала м'ясо. Доводимо до кипіння та варимо на невеликому вогні 40-45 хвилин.
Коли м'ясо буде майже готове, у мисці змішуємо 120 мл сметани й стільки ж вершків. Добре перемішуємо, а потім поступово додаємо 2 ложки борошна. Все добре перемішуємо, щоб не було грудок. А потім суміш виливаємо до м'яса та варимо ще 5 хвилин.
Ще в Попригаш можна додати сушені чи свіжі гриби. Подавати до картопляного пюре або кнедликів. Але можна подавати й до будь-якого іншого гарніру.
До речі, раніше ми писали про те, як готувати старовинне блюдо фучки.
А ще розповідали рецепт "Засипної капусти", яку любив Іван Франко.