Ультраоброблена їжа становить близько 60% раціону багатьох людей. Такі продукти можуть підвищити ризик розвитку деменції, діабету та серцевих захворювань, тому варто відмовитись від них у 2025 році.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку британського епідеміолога Тіма Спектора.
Це харчові продукти суттєво змінені в порівнянні з їх початковим станом через обробку. Зазвичай вони містять інгредієнти, такі як консерванти, підсолоджувачі, емульгатори та штучні барвники.
"Цю статистику важко сприйняти - багато калорій надходять зі шкідливої їжі, яка пройшла ультраобробку, і це завдає шкоди здоров’ю", - пояснив експерт.
Нове дослідження показує, що велике споживання ультраоброблених продуктів пов’язане зі значним збільшенням ваги та підвищеним ризиком деменції, діабету та серцевих захворювань.
Ще в магазині варто дивитись на склад продукту та перевірити, чи багато в ньому солі, жиру та цукру, і переконайтеся, що там є клітковина. Будьте обережні, якщо в списку інгредієнтів є щось, що ви не впізнаєте одразу.
Дослідження, опубліковане в Британському медичному журналі, показало, що вживання ультраоброблених продуктів підвищує ризик серцево-судинних захворювань, раку, діабету 2 типу, негативного психічного здоров’я та ранньої смерті.
"Загалом було виявлено прямий зв’язок між впливом ультраоброблених продуктів і 32 параметрами здоров’я, які охоплюють смертність, рак, психічні, респіраторні, серцево-судинні, шлунково-кишкові та метаболічні наслідки", - заявили автори дослідження.
До ультраоброблених відносять такі найбільш поширені категорії продуктів:
Раніше ми повідомляли про 9 продуктів, які корисно їсти на обід.
Також ми писали, чим можна замінити масло в раціоні.