Вже скоро Великдень, а тому багато хто хоче дізнатися, як зробити сирну паску, яка стане головною "зіркою" святкового столу. І приготувати цю особливу страву можна за рецептом, яким поділилася ведуча програми "Ранок у великому місті" на каналі ICTV2 Юлія Зорій.
У коментарі для РБК-Україна (проект Styler) ведуча розповіла, як готувати сирну паску без випічки, аби вона була смачною та тримала форму.
"Ця паска не дуже калорійна, легка і нескладна у приготуванні. Готується без муки, тільки з сиру. Також в неї додаються улюблені ягоди, фрукти, родзинки, цукати або фруктове пюре - хто що любить", - розповіла ведуча.
сир покладіть під прес на пару годин, жовтки розітріть із цукром
перемішайте родзинки (або пюре з фруктів) з жовтками, на повільному вогні проваріть до загустіння, дайте охолонути і перемішайте з протертим сиром
знову поставте суміш на повільний вогонь і проваріть, покладіть масло, порізане шматочками, перемішайте, додайте цедру лимона
викладіть масу в застелену марлею форму, встановіть зверху гніт, щоб сирна маса ущільнилася. На ніч перемістіть в прохолодне місце
переверніть готову паску на блюдо.
Ведуча також розповіла, що в їхній родини є традиція: на Великдень усі приїжджають до бабусь з боку тата чи мами - у Чернівці або на Одещину. Зорій каже, що не кожного року вдається усім зібратися, але все одно родичі намагаються підтримувати цю сімейну традицію. Цьогоріч планують відзначати разом.Також вона пригадала, як родиною святкували Великдень у дитинстві.
"Зранку йшли до церкви, освячували паски, крашанки та інші частування, потім сідали за Великодній стіл і снідали. Після діти йшли гуляти, а дорослі відпочивали, а в обід знову збиралися за святковим столом", - розповіла Юлія.
Юля каже, що на столі завше були фаршировані перці або голубці, кров’янка, гриби та інше, але головне – фірмова бабусина паска.
"Коли бабуся ставила тісто, вся родина навіть розмовляла пошепки, та й ми, діти, не гомоніли, бо тісто має піднятися в тиші. І дійсно, у бабусі така смачна паска, на домашніх жовтках - як сонце! Скажу так: я їла багато різних пасок, але найсмачніша - у моєї бабусі", - зізналася Зорій.
Вас може зацікавити
Колишня Дмитра Комарова дала рецепт "швидкого" пирога без яєць