Перед Великоднем усі активно готуються та печуть паску. Однак, якщо тісто не піднімається, не панікуйте - є прості способи отримати ароматну та пухку випічку до святкового столу.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт WikiHow.
Перевірте тип дріжджів і термін придатності
Нерозкриті сухі дріжджі зберігаються 2 роки, тоді як відкриті - 4-6 місяців у холодильнику або 6 місяців у морозильній камері. Після закінчення терміну служби дріжджів вони будуть працювати слабко або взагалі не будуть діяти.
Важливо знати, що деякі види дріжджів піднімаються дуже повільно, і може знадобитися кілька годин.
Перевірте середовище
Ідеальна температура для підіймання тіста становить приблизно 24°C з високою вологістю для повільного, рівномірного та ароматного підйому.
Тип борошна та техніка замішування
Деякі сорти борошна, особливо білі, можуть мати низькі показники клейковини, або ж містити протигрибкові домішки, які виробники додають у свій продукт. Тому, якщо тісто не підіймається, варто замінити борошно на іншу марку та спробувати ще раз.
Вживання солі
Сіль є необхідним інгредієнтом, яке створює гладке еластичне тісто, але надлишок сповільнює дію дріжджів. Додайте лише необхідну кількість солі, і додайте її до борошна, а не до води, на початку.
Дайте тісту відпочити
Не заважайте тісту, поки воно піднімається, особливо якщо воно дуже вологе. Більшості тіста потрібно відпочити протягом 1-3 годин, щоб отримати належний підйом.
Підвищте температуру до 27-32 °C
Якщо ви хочете, щоб ваше тісто піднялося, підвищте температуру та встановіть ідеальну вологість (75%). Наповніть форму для запікання окропом і поставте її на найнижчу решітку в духовці. Помістіть ємність з тістом на середню решітку, закрийте дверцята духовки та дайте тісту піднятися.
Крім того, ви можете закип’ятити чашку води в мікрохвильовій печі, потім поставити ємність з тістом у мікрохвильову піч разом із водою та закрити дверцята.
Деякі люди включають духовку і ставлять тісто на плиту, накривши вологим рушником. Духовка зберігає поверхню плити теплою, а вологий рушник забезпечує зволоження.
Додайте ще дріжджі
Якщо тепло і волога не активує дріжджі, то варто спробувати додати більше дріжджів. Відкрийте нову упаковку і змішайте чайну ложку дріжджів з 1 склянкою (240 мл) теплої води і 1 столовою ложкою цукру.
Дайте цій суміші настоятися приблизно 10 хвилин, поки не з'явиться піна.
Додайте борошна
Перевірте, чи тісто липке на дотик. Якщо так, то ймовірно, недостатньо вимішане тісто. Замішуйте з додатковою кількістю борошна до тих пір, поки тісто не буде гладким і шовковистим на дотик і перестане прилипати до рук. Дайте відпочити і піднятися в теплому вологому середовищі.
Вас може зацікавити