ua en ru

Щедра кутя на Старий Новий рік: кращий рецепт особливої страви

Щедра кутя на Старий Новий рік: кращий рецепт особливої страви Як приготувати кутю (колаж РБК-Україна)

В ніч з 13 на 14 січня українці відзначать ще одне особливе свято – Старий новий рік. Вечір 13-го січня називається "щедрим" і має багаті традиції, в тому числі і кулінарні.

Дізнайтеся, як приготувати смачну кутю на свято – в матеріалі Styler нижче.

Кутю готують не тільки на Різдво

Кутя – унікальна українська страва, яку заведено готувати як мінімум тричі під час Святок – періоду зимових свят з Різдва і до Водохреща.

Якщо на Святвечір 6 січня готується "багата" кутя, то на Щедрий вечір, 13-го січня – "щедра". На відміну від першої, до другої куті можна додавати "скоромне", тобто підсмачувати страву вершковим маслом, молоком, вершками і навіть ароматним алкоголем.

Така кутя готується за тим же принципом: до звареного зерна (пшениці, перловки, рису – на ваш смак) додається мак, сухофрукти, мед чи цукор, узвар за бажанням. А замість рослинної олії страва може мати більш щедрий вершковий присмак завдяки додаванню масла до основи куті – зернової каші.

Рецепт щедрої куті

Кулінари радять всі інгредієнти для куті готувати окремо: з крупи варять розсипчасту кашу, родзинки і мак запарюють, горіхи підсмажують і подрібнюють.

З'єднують вже готові продукти перед подачею на стіл. Кутя повинна вийти рідкувата - вона так смачніша.

Інгредієнти:

  • 400 г пшениці
  • 200 г маку
  • 100 г горіхів
  • 100 г сухофруктів
  • 100 г меду
  • 2-3 столові ложки вершкового масла
  • Цукор - до смаку
  • Можна додати 1 столову ложку коньяку

Покрокове приготування

Переберіть пшеницю, промийте і до готовності відваріть у воді. Запарте і ретельно розітріть мак поки не утвориться молочко. Додайте до каші.

Обсмажте і подрібніть волоські горіхи, запарте родзинки і з'єднайте все разом, заправивши медом, і додавши масло.

За бажанням додайте коньяк - він дасть куті аромат.