Напій не "розкриється": яку помилку роблять усі під час заварювання чаю
Чай може збадьорити або заспокоїти людини. Однак, смак напою іноді не розкривається через помилки під час приготування.
РБК-Україна (проект Styler) повідомляє, скільки часу потрібно заварювати та як вибрати якісний чай.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: сайт Huffipost та Telegram-канал експертка з харчування Наталії Мазурик.
Скільки часу має заварюватись чай
Правильне заварювання чаю починається із заварника.
Чайний експерт Оскар Вуллі розповів, що часто люди допускаються декількох помилок під час заварювання чаю.
На думку експертів, найчастіше люди чекають, щоб чай заварився близько 15 секунд, а потім додають цукор.
Хоча ідеальний час заварювання - 3-5 хвилин. Заварювання менш ніж хвилину дає легкий напій, але він не розкриє глибини смаку листкового чаю.
Чаю в пакетиках для ідеального заварювання потрібно 30 секунд. Це зручно, але глибини напою ви не відчуєте, як після листового чаю.
Експерт зазначив, що чашка чаю на 99% складається з води, тому це, безумовно, важливий фактор. Вода має бути свіжою і щойно кип’яченою.
Важливо знати, якщо ви повторно кип’ятите воду, ви зменшуєте кількість кисню та мінералів, тобто не отримуєте найкращої хімічної реакції під час настоювання. До того ж так не активуються ферменти, які розкриють смак чаю повністю.
"Перед заварюванням відфільтруйте воду. В ідеалі - за допомогою вугільного фільтра, використовуйте щойно набрану та щойно закип’ячену воду", - сказав Оскар Вуллі.
Як вибрати смачний чай
Експерт з харчування Наталя Мазурик додала, що є важливі правила при виборі чаю, про які варто пам'ятати:
- листовий чай кращий - також звертайте увагу, щоб усі листочки були однакового розміру та правильної форми, а в пакеті не було корінчиків
- при купівлі вагового чаю спробуйте розгорнути один листочок. Краще не купуйте такий, що одразу кришиться в руці. Це означає, що його сушили повторно або пересушили.
- чай повинен бути без добавлень та ароматизаторів. Залийте чай холодною водою, якщо вона зафарбувалася одразу - у продукті надто багато барвників
- якщо під час заварювання ви помітили сміття та корінчики, які піднімаються на поверхню води, то це неякісний чай
- наявність плівочки не завжди означає, що перед вами дійсно смачний продукт
- зелений чай гірчить, якщо він неякісний. Його потрібно приготувати при правильній температурі води - 85 градусів
Раніше ми повідомляли, який корисний чай із популярною добавкою пити можна не всім.
Також ми писали, як правильно зберігати чай удома, і куди його класти не варто.