Як приготувати курячу грудку ідеально соковитою: вона буде просто танути у роті
Як приготувати ідеально соковиту та ніжну курячу грудку (фото: freepik.com)
Куряча грудка часто виходить сухою і не дуже ніжною. Але якщо знати кілька простих прийомів, вона буде соковитою, ніжною і буквально танутиме в роті. Розповідаємо, що потрібно зробити.
Як приготувати курячу грудку так, щоб вона була ідеально соковитою і ніжною, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Чому куряча грудка виходить сухою
Грудка майже не містить жиру і готується дуже швидко. Перетримана навіть на 2-3 хвилини - стає жорсткою, як підошва. Тому головне правило - не пересушити.
Більшість кулінарів не дуже люблять готувати саме грудку, бо зробити її ніжною та соковитою - важко. Особливо, якщо готувати дієтичну страву без додавання жиру.
Як правильно готувати курячу грудку
Правило 1
Ніколи не готуйте курячу грудку одразу з холодильника. Дайте м'ясу полежати хоча б 20 хвилин при кімнатній температурі, а потім розпочинайте смаження або запікання. Якщо не виконувати це правило - м'ясо буде готувати нерівномірно, наприклад всередині воно буде м'яке, а по краях - засохне.
Правило 2
Використовуйте фольгу. Якщо ви хочете просто зварити грудку для дієтичної страви, то зваріть м'ясо у фользі. Очистіть грудку від плівки, жиру, жил та кісточок. Посоліть і додайте улюблені спеції. Загорніть м'ясо щільно у фольгу, кінці скрутіть.
Киньте гарячу солону воду і варіть 10 хвилин. Вимикайте вогонь і залиште в каструлю на 30-40 хвилин - так вона дійде завдяки теплу. Все, можна нарізати м'ясо до салатів або іншої страви.
Правило 3
Використовуйте маринад на основі йогурту або кефіру з додаванням спецій. Можна зробити маринад з оливкової олії з лимонним соусом та часником. Якщо любите щось пікантне, то маринад обирайте такий: соєвий соус з медом та гірчицею.
Правило 4
Спробуйте приготувати грудку з сухим посолом. Просто натріть м'ясо сіллю та залиште на 25-3- хвилин. Сіль допоможе зберегти вологу всередині.
Правило 5
Готуйте на середньому вогні. При високих температурах грудка дуже швидко пересушується. Тому найкраще - смажити на середньому вогні, а запікати при температурі 170-180 градусів.
Не перетримуйте - всередині готового м'яса має бути температура 72 градуси. Якщо немає термометра, орієнтуйтеся на колір: м'ясо має бути білим і залишатися соковитим.
Правило 6
Після приготування дайте м'ясу відпочити. Наприклад, загорніть у фольгу після смаження на 7-10 хвилин. Соки рівномірно розподіляться і м'ясо стане ніжним.
Рецепт соковитої курячої грудки
Інгредієнти:
- 2 курячі грудки
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 1 ст. ложки лимонного соку
- 2 зубчики часнику
- Сіль, перець, спеції - до свого смаку
Приготування:
Замаринуйте грудки в олії, лимоні, часнику і спеціях на 30 хвилин.
Розігрійте сковороду або духовку до середньої температури.
Готуйте грудку по 4-5 хвилин з кожного боку або запікайте 18-20 хвилин.
Загорніть у фольгу і залиште відпочити 5 хвилин перед нарізкою.
Вас може зацікавити:
- Італійській сніданок - як швидко приготувати запечені яйця у булочці
- Найсмачніший корисний салат "Коул-слоу" до м'яса та гриля - готується за 10 хвилин
- Як запікати м'ясо, щоб воно не пересохло і не зіпсувалося - лайфхаки
Під час написання матеріалу використані джерела: Serious Eats, The Kitchn, Bon Appétit.