ua en ru

Ідеальні вареники на Різдво: як замісити тісто правильно

Ідеальні вареники на Різдво: як замісити тісто правильно Як приготувати ідеальні вареники на Різдво (фото: unsplash com)

Традиційно на Різдво подають до столу вареники – з картоплею та цибулею. Заправляють їх сметаною, шкварками чи грибною підливою. Але найважливіше в цій страві – тісто для вареників.

Як зробити ідеальні вареники - читайте у матеріалі Styler.

Класичні вареники

  • Борошно - 550-600 г
  • Вода – 200 мл
  • Рослинна олія – 1 ст. ложка
  • Сіль - щіпка

Для начинки:

  • Картопля – 5-6 шт.
  • Цибуля - до свого смаку
  • Рослинна олія

Спосіб приготування

Третину борошна насипте в глибоку миску і залийте теплою водою із сіллю. Добре перемішайте, додайте олію. Поступово додайте решту борошна і вимішуйте. Тісто повинне вийти м'яким і не прилипати до рук. Відкладіть тісто на пів години.

Картоплю потрібно очистити та відварити. Потім пом'яти у пюре. Цибулю нарізаємо дрібно та обсмажуємо в олії. Додаємо до картоплі.

Посипаємо борошном стіл, розкочуємо тісто в тонкий пласт і вирізаємо круглі заготовки для вареників - можна використовувати широку склянку. На заготовку кладемо трохи картоплі та заліплюємо краї. Складаємо на тацю або дошку, посипану борошном.

Які ще є варіанти тесту для вареників

Для ідеального тесту на вареники варто брати муку вищого ґатунку. А ось яйця додавати не варто, хіба тільки білок. При замішуванні тіста звертайте увагу на консистенцію. Якщо тісто жорсткіше – додайте трохи води. Якщо занадто м'яке – трохи борошна.

Деякі кулінари рекомендують замінити воду на сироватку.

Тісто для вареників із яйцем

  • Борошно - 500-600 г
  • Вода – 250 мл
  • Рослинна олія – 2 ст. ложки
  • Яйце - 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. ложка

Яйце перемішайте з водою. Додайте сіль та олію. Борошно просійте, зробіть у гірці поглиблення - замішуйте на столі чи широкій мисці. Вилийте всю рідину і починайте замішувати по краях, поступово, поки у вас не утвориться куля. Вимішувати потрібно 10-15 хвилин, потім накрити вологим рушником та залишити на 20 хвилин.

Далі тісто можна розкачати повністю або скачати його ковбаскою. Потім відрізати шматочками й розкачувати заготовки для вареників.

Ідеальні вареники на Різдво: як замісити тісто правильно

Як приготувати найсмачніші вареники на Різдво (фото: wikipedia org)

Тісто на вареники з кефіром чи сироваткою

  • Кефір - 500 мл
  • Борошно - 5 склянок
  • Цукор – 1 ст. ложка
  • Сода – 1 ч. ложка
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Яйце - 1 шт.

Борошно просійте, додайте сіль і соду. Яйце з цукром змішайте в окремому посуді, але не збивайте. Влийте в поглиблення в борошні яйце й обережно розмішайте. Потім додайте туди кефір та замісіть тісто. Дайте йому постояти 30 хвилин і розкачайте.

Як правильно варити вареники

Заморожені та свіжі вареники варять однаково. Якщо у вас заморожені – попередньо розморожувати їх не потрібно. Якщо їх багато – беріть широку каструлю або розділіть на дві-три порції.

Воду для вареників обов'язково потрібно посолити перед тим, як ви їх відправите у каструлю – це не дасть їм злипнутись. Беріть із розрахунку ½ ч. ложки на літр води. Ще можна додати лавровий лист і 1 ст. ложку олії.

Вареники кидайте в окріп і відразу починайте помішувати, щоб вони не прилипли до дна. Зменшіть вогонь до середнього. Періодично помішуйте. Після того як вареники випливли - їх потрібно варити ще 3-5 хвилин. У готових вареників тісто буде м'яким та злегка прозорим.

Щоб готові вареники не злиплися, їх змащують вершковим маслом. Якщо ви використовуватимете грибну підливу, цибульну або шкварки - змащувати маслом не потрібно.