ua en ru

Зеленський зустрівся з Байденом на полях саміту G7

Зеленський зустрівся з Байденом на полях саміту G7 Фото: Володимир Зеленський, президент України та Джо Байден, президент США (Офіс президента)

Президент України Володимир Зеленський зустрівся зі своїм американським колегою Джо Байденом на саміті G7.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Президент США Джо Байден зустрічається з українським лідером Володимиром Зеленським у Хіросімі на полях саміту G7", - пише видання.

Зокрема, зустріч з президентом США також підтвердив особисто Володимир Зеленський.

Чого очікувати від зустрічі?

Вчора, 20 травня, президент України прибув до Хіросіми на саміт лідерів G7, де зустрівся з низкою партнерів та друзями нашої країни. Володимир Зеленський порушив питання української формули миру, а також ситуації на фронті. Зокрема під час зустрічі з президентом Євроради Шарлем Мішелем сторони обговорили питання безпеки, оборони, економіки та спільну політику.

"Впевнений, повернемось з цього візиту з ще більшими можливостями для вас - захисники та захисниці", - наголосив президент під час відеозвернення.

Як відзначає Politico, Байден планує оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 375 млн доларів після зустрічі з українським колегою.

США оголосили новий пакет військової допомоги

Як пише Sky News, під час зустрічі з Володимиром Зеленським, Джо Байден заявив, що США робитимуть усе можливе, аби зміцнити обороноздатність нашої країни у війні з Росією та оголосив про новий пакет військової допомоги.

За словами президента США, пакет допомоги включає боєприпаси, артилерію та бронетехніку.

Боєприпаси для HIMARS й не тільки

Як відзначає керівник Офісу президента Андрій Єрмак, новий пакет військової допомоги на суму 375 млн доларів включатиме:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди;
  • протитанкові керовані ракети TOW;
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • мостові системи;
  • броньовані медичні машини;
  • вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
  • тепловізійні системи;
  • запчастини та інше польове обладнання.

Про що говоритимуть президенти?

Як розповів прессекретар президента України Сергій Никифоров, Володимир Зеленський порушить з Байденом питання вмісту пакета військової допомоги, актуальних потреб України та те як їх задовольнити.

"Також обговорять практичні кроки приєднання США до коаліції винищувачів, як само та коли саме, які темпи. Думаю, президент України підніме питання формули миру. Ми чуємо багато мирних ініціатив з відусіль, однак щоб не розпорошувати зусилля, необхідно концентрувати їх на одній. Саме Україна точно знає, що потрібно найбільше. Саме українська формула миру повинна бути пріоритетною", - розповів прессекретар.

Зокрема серед інших тем будуть й санкційний тиск проти Росії та подальша політична підтримка України.

Зеленський поділився відеороликом зі зустрічі з Байденом

"Джозефе Байден, дякую за лідерство, за зброю, за рішення про тренування пілотів. Вірю, що крила нашої спільної свободи будуть очевидно найміцнішими у світі", - написав президент.